Transgaz renunță la contractul cu Gazprom

Contractul dintre Transgaz și Gazprom pe tranzitul gazelor rusești, prin Dobrogea, către Europa a fost rezilitat, prin acordul părților, anunță compania românească, într-un comunicat către Bursă. Este  vorba de T3, a treia conductă din Isaccea – Negru Vodă, pe primele două, contractul de tranzit fiind deja reziliat.

Cele 3 conducte de tranzit din Dobrogea au o capacitate cumulate de circa 15 miliarde de mc, pe aici se făcea exportul de gaz rusesc către sudul Europei. Ele nu mai sunt însă o prioritate pentru Gazprom, de când a fost finalizat TurkStream, pentru că rușii nu prea mai vor să plătească taxe ucrainienilor. Practic, nu se mai face tranzit, în schimb, pe T1, firmele românești pot face import din TurkStream, via Bulgaria.

“SNTGN TRANSGAZ SA (TGN) informează asupra faptului că, în scopul aplicării reglementărilor europene pe conductele de transport gaze naturale T2 și T3, al încheierii cu operatorii de transport adiacenți a acordurilor de interconectare aferente punctelor de intrare/ieșire ale acestor conducte, contractul istoric pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României către terțe țări, încheiat cu Gazprom Export LLC (GPE) și valabil până la data de 31.12.2023, a încetat prin acordul părților, arată un raport transmis Bursei de Valori București.

Negocierile intense purtate între Comisia Europeană (DG-ENER), SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC s-au materializat într-un Acord de încetare a Contractului istoric între SNTGN Transgaz SA și GPE încheiat pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României către terțe țări.

Acest Acord este de o importanță deosebită, precizează Transgaz întrucât pe de o parte creează premisele pentru aplicarea cadrului normativ european pentru rezervarea de capacitate de transport gaze naturale prin conductele de tranzit T2 și T3 și în același timp asigură protejarea optimă a intereselor financiare ale Transgaz care decurgeau din contractul istoric de transport gaze naturale prin conducta de tranzit T3, arată oficialii Transgaz. Acordul de Încetare a Contractului istoric între SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC creează cadrul necesar pentru încheierea Acordurilor de Interconectare pentru Punctele de Interconectare Isaccea 2,3 și Negru Vodă/Kardam 2,3, asigurarea accesului liber al terților la rezervarea de capacitate pe conductele de tranzit T2 și T3 asigură încasarea sumelor rămase de achitat din contractul istoric și creează premisele creșterii gradului de utilizare a infrastructurii de transport al gazelor naturale din România.

SNTGN Transgaz SA este operatorul Sistemului Național de Transport (SNT).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Am renuntat la Gazprom , ca sa ne dea gaz ( tot rusesc Gaprom ) Ungaria , in conditiile iubirii lor de romani . Sau , pt ca siliti de nevoi , vom relaxa conditiile pt exploatatorii off shore .
    Pagubos pt romani in ambele cazuri . Plin de patrioti !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.