Transgaz încheie contracte de racordare pentru un consum suplimentar de 11 mld. mc/an

Transgaz a încheiat  110 contracte de racordare cu UAT-uri din diferite județe 26 de contracte cu diferiți consumatori industriali, corespunzătoare unui consum total de peste 11 miliarde mc/an, practic mai mult decât o dublare a consumului total actual al României din prezent.

Cel mai mult, consumul industrial suplimentar ar proveni de la industriali – 8 miliarde mc.

Potrivit lui Ion Sterian, directorul general al Transgaz, consumul de gaze al României se va dubla în următorii patru-cinci ani, odată cu trecerea marilor termocentrale de pe cărbune pe gaz, dar și cu racordarea unor noi localități la rețea. Din spusele directorului citat, multe localități sunt interesate să se racordeze la rețeaua de gaz, prin proiectul Anghel Saligny, iar acest lucru va avea drept efect o creștere a consumului la nivelul țării. Mai exact, acesta se va majora cu 3-4 miliarde de metri cubi pe an.

În aceste condiții,  producția de gaze din Marea Neagră, care ar trebui să înceapă în 2027, nu va mai fi suficientă pentru a satisface consumul intern, iar România va avea nevoie, la nivelul anilor 2027-2028, de 4-5 miliarde metri cubi de gaze anual, în plus faţă de producţia din Marea Neagră. Aceste  gaze  vor veni din import din Azerbaidjan şi din terminalele de LNG din Grecia, precum Revithusa, Alexandropolis 1(unde Trasngaz ar putea intra ca acționar – n.r.), şi altele care sunt în faza de luare a Deciziei finale de investiţii precum Alexandropolis 2, Argo de la Volos din Grecia şi terminalele LNG din Turcia, conform  Memorandumului de Înţelegere a Coridorului  Vertical.

“Eu vă spun, undeva în 4-5 ani de zile, pe măsura şi a declinului producţiei interne, atât la OMV Petrom cât şi la Romgaz, care este un declin natural – azi producţia României este undeva la 9 miliarde mc de gaze – nici gazele din Marea Neagră, circa 8 miliarde mc, nu vor satisface necesarul României”, a spus Sterian.

În prezent, consumul de gaze, la intern, este între 9 și 10 miliarde de metri cubi de gaz, iar prin noile racordări la gaze ale unor localităţi se vor adăuga încă 3-4 miliarde mc. De asemenea, cu consumul de gaze al centralei de la Mintia, de 2,5 miliarde mc, cu centrala de la Iernut, în momentul în care se vor finaliza lucrările, cu un consum de circa 1 miliard de metri cubi, şi încă 1,5 miliarde mc la Işalniţa şi Turceni, ne vom apropia de 20 miliarde metri cubi consum. În această estimare sunt introduşi şi marii consumatori de gaze, cum ar fi Alro şi Azomureş.

România, cu gazele din Marea Neagră, cu cele din zona Mării Caspice, cu LNG din terminalele din Turcia și din Grecia, ar putea deveni la nivelul anilor 2027 un hub foarte important în Europa Centrală și de Est.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1072 Articole
Author

5 Comentarii

  1. „racordari gratis”, in localitati, pe care, de fapt, le platim noi toti. la cei noi cica gratis, dar le platim toti pe factura. gratis exista pentru fraierii care pun botnitza…iar canapelishtii iubesc „gratis” si „ieftin” si „se da”…de un’ se da, mah?

  2. Anunț tare în cifra 11.
    Ei: să terminăm cu gazele, sînt poluante și că le arzi și că scapă, UE a zis…marcați banu!
    Tot ei: tragem țeavă la fiecare gospodărie, facem și dregem…marcați banu!
    PS Ei mint, noi știm că mint, ei știu că noi știm că mint și tot mint fără să clipească. Iar noi stâm îndoiți de spate cu mâna-ntinsă să ne arunce firmituri din pâinea ce ne-au luat-o.
    „Nu plătești impozite, ți se iau. Nu-i tot una.” (ceva american cu glume)

  3. VREM COMPANII NATIONALE (CUM AU SI ALTII) .. VREM REFACEREA ECONOMIEI DE URGENTA ,PTR CAUZA MAJORA :RAZBOIUL DIN APROPIERE, HANDICAPUL PE CARE NI L-A GENERAT AUSTRIA CU NEPRIMIREA IN SCHENGHEN,..
    ROMANIA POATE TRECE LA ECONOMIE DE RAZBOI(DEFENSIV) DOAR ASA: COMPANII NATIONALE CARE ACTIONEAZA IN NUMELE CETATENILOR(NOI) SI NE REPREZINTA DREPTUL NOSTRU DE COMUNITATE.
    Deci in numele SECURITATII habarnistii pot implementa rapid asa ceva,doar dac nu au buzunarele pline de spaga si nu se pot deplasa rapid de „greutate” … 😀

  4. 11 mld. mc/an?
    -e cam mult,
    Russia facea suplimentare cu Germania
    de 60 melearde d-alea
    intr-un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.