Taxa pe zahăr afectează vânzările Coca Cola și Pepsi

Coca Cola a anunțat scăderi drastice ale vânzărilor în România, iar Pepsi a avertizat că va avea costuri mai mari de producție după ce România a introdus taxa pe zahăr.

În România, volumele Coca Cola au scăzut însă cu două cifre. „Mediul de consum a rămas provocator, afectat de introducerea unei taxe pe zahăr în ianuarie, pe lângă majorarea TVA în ianuarie 2023 și lansarea unui sistem de returnare în noiembrie 2023”, este explicat. Anterior, și PepsiCo, cu două fabrici în România,și-a avertizat investitorii că taxa pe zahăr impusă de România la 1 ianuarie, ca și un val de alte taxe similare din alte țări, poate avea un impact negativ asupra costurilor de producție și a rezultatelor financiare.

PepsiCo, cu două fabrici în România, își avertizează investitorii că taxa pe zahăr impusă de România la 1 ianuarie, ca și un val de alte taxe similare din alte țări, poate avea un impact negativ asupra costurilor de producție și al rezultatelor financiare.

„Anumite jurisdicții în care sunt vândute produsele noastre au impus sau intenționează să impună/ să majoreze taxele pentru fabricarea, distribuția sau vânzarea anumitor produse ale noastre, în special băuturi, ca urmare a ingredientelor conținute în produsele noastre. Aceste taxe variază în ceea ce privește domeniul de aplicare și forma: unele se aplică tuturor băuturilor, inclusiv băuturilor necalorice, în timp ce altele se aplică doar băuturilor cu îndulcitor caloric (de exemplu, zahăr).

În mod similar, unele măsuri aplică o singură rată de impozitare pe litru pentru băuturile care conțin mai mult de o anumită cantitate de zahăr adăugat (sau alt îndulcitor), altele aplică o taxă progresivă în funcție de cantitatea de zahăr adăugat (sau alt îndulcitor) din băutură, iar altele aplică o rată de  impozitare fixă pentru băuturile care conțin orice cantitate de zahăr adăugat (sau alt îndulcitor).

De exemplu, România a adoptat o taxă progresivă pentru toate băuturile nealcoolice, începând cu 1 ianuarie 2024, de 0,4 lei/litru pentru băuturile cu un conținut de zahăr cuprins între 5-8 g la 100 ml și 0,6 lei/litru pentru băuturile cu un conținut de zahăr peste 8 g la 100 ml”, se spune într-un raport PepsiCo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Urmeaza taxa pe mustar.
    Se vor inregistra scaderi drastice la vanzarea micilor. Se afla un priect de taxa pe varza. Va urma o scadere importanra la consumul sarmalelor.
    [SpecialiZd in apa Dunarii incompresibila, statmajoriZd in paZa vacilor la CAP]

  2. Au alterat formulele si acum se plang ca nu le mai cumpara lumea produsele?
    Cititi lista de ingrediente.
    Copca-cola nu mai contine cofeina, ci doar aroma de cofeina. Ati observat ca nu mai da energia de alta data, acum e doar un lichid colorat.
    Iar Pexi a inceput sa inlocuiasca o parte din zahar cu sucraloza, care poate cauza boala Crohn (printre altele). Oricum nu am putut suporta gustul nou, simteam ca imi da si indigestie, asa ca nu am mai cumparat. Doar Twist a mai ramas numai cu zahar, fara indulcitori artificiali. A, si varianta Vintage sau cum s-o chema, care are formula aia veche (aproximativ) si care costa de 3-4 ori mai scump.

  3. Caca cola e sub boicot si de aceea au scăzut vânzările căci e firmă care sponsorizează crimele evreilor din Gaza.Altfel zahărul e cel mai toxic aliment si ar trebui suprataxat așa cum e in toate țarile civilizate.

  4. Sa se intoarca in Rusia daca le mai dau rusii acordul. Au pierdut o piata imensa dar asa este cand asculti de oamenii lui Bideu pampers.
    Cat priveste Romania vorba lui axon, dreaku’ mai bea otrava lor.🤮

  5. (sau alt îndulcitor)
    -cumva „sirop de porumb modificat genetic si tratat cu glifosat, din ucraina” ?

  6. Sunt cutii la 5 litri de sucuri complet naturale care costa 22 de lei in magazine,de ce as mi da banii pe bauturi carbogazoase cancerigene?

  7. Taxa asta e de 40 bani/l, dar ei au scumpit sticla de 2l cu aproape 4 lei, ca să compenseze pierderile de profit fiindcă se dau şmecheri şi nu mai vând în Rusia. Să se obişnuiască cu ideea că prostia se plăteşte.
    Aşa că s-o lase mai moale cu vrăjelile!

  8. Nu stiu ai dracu ce biruri sa mai inventeze sa acopere imprumuturile mafiote pe care le fac. Speram sa scapam de aceste gasti de hoti incompetenti.

  9. Nu știu ce Pepsi le dădeau în Occident dar cel din România, pînă-n 1990, era bun. Mulți zic că „ți se părea, că nu erau altele”. Dimpotrivă erau și mai bune decît acum: Nectar (mere, pere, caise sau alte fruncte) era 100% natural, jumate de loitru, foarte gustos, tot felul de siropuri (sticla aceea cu faguri) la fel, foarte bune. Nici Cico, o băutură carbogazoasă galbenă, nu era rău.
    Poate primele experimente pe oameni cu înlocuitori de zahăr s-au făcut în România. Criza zahărului a fost, precum restul, plănuită. Toamna aproape nu era haltă de sat unde să nu fie munți de sfeclă de zahăr. Azi, unde vedeți?

  10. Mda , dar taxa pe apa cind se pune ? Pentru un litru de ” caca-cola” se folosesc 2,5-3litri de apa .O sa beti ” caca-cola” cind nu va mai fi apa in pinza freatica ?

  11. Concluzia este că zahărul deranjează chimia corpului și suprimă sistemul imunitar. Si a lui Ceausescu și a lui Castro și a celor din Big Food aka Mamutul Alimentar aka alimentație științifică a la Ceaușescu style aka Agenda ONU. Hrană pentru proști… Zahărul stabilește condițiile pentru dependența de alcool, distruge dinții ducând la stomatologie toxică, este una din cauzele principale a bolii Alzheimer, artritei, obezității și bolilor de inimă, iar rata cancerului a crescut după creșterea consumului de zaharuri. Afinitatea țesutului canceros pentru zahăr este binecunoscută. Warburg spunea că, cancerele fermentează zahărul iar scanările PET dezvăluie zonele cu metabolism crescut al glucozei, ceea ce poate indica prezența incipientă a cancerului. Dacă doar o mică parte din ceea ce știm despre efectele zahărului alb rafinat și derivații lui sintetici ar fi dezvăluite în legătură cu orice alt material folosit ca aditiv alimentar, acel material ar fi interzis. Zahărul și pâinea albă ar trebui să fie ilegale.

  12. Pai când vinzi Coca Cola si Pepsi in 2014 cu 5 lei doi litrii la 13 lei doi litrii in 2024 e si normal sa scada vânzările ! Numai Boierii beau Coca Cola si Pepsii in 2024 !

  13. O sticlă de 2 litri a ajuns să coste 10 lei de la 5 lei.
    Ai asta din cauza creșterii tva cu 50 de bani și a taxei pe zahăr de 50 de bani, adică un leu. Mai pui 2 lei pentru inflație, dar tot nu ar trebui să depășească 8 lei.
    Mă bucur că greedflation a dus la scăderea vânzărilor

  14. Mascaricii de la putere , ghertoii supremi ce ii intrec si pe aurolacii din gara !!! ne tot pun taxe peste taxe ! avem taxe pe dreptul nostru de a trai si ma refer la faptul ca a avea o casa face parte din dreptul nostru la viata si nu ar trebui impozitata !!!! in schimb ar trebui impozitate mofturile ! ai ceas de 1 mil de euro nea mascariciu politruc ! plateste tu impozit pe ala gunoiule !!! nu-mi cere mie impozit pe bunul meu ca vreau doar sa respir si eu in tzara mea !!!

  15. celelalte sucuri otravite din cand in cand anpcul le mai scoate din magazine , otrava Coca Cola e vanduta de ani intregi.
    a verificat cineva daca contine particule de plumb sau altceva ?

  16. Treaba sta aaa de peste un secol, au descoperit si ei abia acum? Sau comasatii au ajuns la fundul sacului si petecesc bugetul cu orice se poate taxa. Daca mai tinea smecheria cu imprumuturile nici ca si-amintea un comasat de supradozajul de zahar si adoleacenti obezi care dau ps gat o stkcla de cola pe zi.

  17. Li s-au concesionat izvoarele au apa de inalta calitate cu redevente minime. Cat despre paradoxuri un suc in RSR consta 2,5 lei, iar Acidul sulfuric de 98% era un leu kg. Logica era ca el era folosit in industria ingrasamintelor la atacul rocilor fosforice, la baterii, etc. Energetic era rentabil fiind o reactie exoterma asigura abur pt altele si ramaneau doar costul pt sulf de import si angajati. Se produceau 550 tone/zi Si occidentul a distrus industria? Am auzit ca o tona de celofibra era platita cu 600 $/tona si era vanduta in Asia si se producea peste 100 t/zi, deci peste 60.000 $x 300 zile ca sa rotunjim deci 18.000.000 $/an.

    Sa ne intoarcem la sucuri. Romania producea un suc natural Bem Bem din morcovi, mere si altele, dupa ’89 a fost un timp in care e se vindea suc de mere comparabil ca pret cu ”apele colorate” straina, parca in zona Reghinului. Si fabricile de bere Ursus sau Silva au ramas o amintire acum totul se produce intr-un birou din Bucuresti.

    PS comparabil cu sucul in discutie era Frucola dupa o reteta autohtona. Amintiri din copilarie…

  18. Un fruct nu e musai sa fii dulce sa poata fi consumat cu placere. Sau legume rosii ardei. Rodia este rezonabil de dulce. Extractul stors din lamai, grefe nu este in mod natural dulce.
    Sa inveteze altxeva fara supraadousuri de orice zaharuri.
    Pepsi ajunsa din vest prin Romania (inaite sau dupa 1990 parca) era mai gustoasa decat orice bautura carbo-gazoasa produsa la scara industriala local. Standardele de calitare originare vest nu s-au mai aplicat si prin in est sau cel putin in Romania au lasat de dorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.