Sancţiunile impuse Iranului de Occident, ridicate

Sancţiunile impuse de către Uniunea Europeană şi Statele Unite Iranului în domeniul economic şi financiar sunt ridicate, iar acordul în dosarul nuclear cu Iranul intră în vigoare, a anunţat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini sâmbătă seara din partea a şase mari puteri, transmite DPA online, citată de Mediafax în pagina electronică.

„Astăzi (sâmbătă) este Ziua Implementării Planului global de acţiune comună”, a declarat sâmbătă Federica Mogherini la Viena, referindu-se la acordul încheiat în iulie de Iran cu şase mari puteri.

Anterior, John Kerry a anunţat că s-a dispus ca sancţiunile economice impuse de Statele Unite Iranului în dosarul nuclear să fie ridicate.

Statele Unite au ridicat sancțiunile lor legate de programul nuclear iranian ca urmare a intrării în vigoare a acordului încheiat în iulie între marile puteri și Teheran, a anunțat într-un comunicat secretarul de stat american, John Kerry, potrivit AFP.

Kerry, aflat la Viena, a subliniat că „angajamentele Statelor Unite legate de sancțiunile care sunt descrise (în acordul din iulie) au intrat în vigoare”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a dat sâmbătă undă verde intrării în vigoare acordului nuclear istoric încheiat între Iran și marile puteri, subliniind că Teheranul și-a respectat angajamentele asumate în vederea ridicării sancțiunilor internaționale, relatează AFP și DPA, citate de Agerpres.„Iranul a finalizat etapele de pregătire necesare pentru a demara punerea în aplicare” a acordului încheiat pe 14 iulie 2015, a declarat secretarul general al Agenției, Yukiya Amano, într-un comunicat dat publicității la Viena, unde șefii diplomațiilor iraniană, europeană și americană erau prezenți pentru o ultimă serie de discuții.

Secretarul general al Agenției Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, se va deplasa duminică la Teheran la o zi după intrarea în vigoare a acordului asupra programului nuclear iranian, a declarat o sursă diplomatică, conform AFP.

Recomanda
Author