Scandal la TVR. Marina Almășan: „A stârnit mare vânzoleală”

Prezentatoarea TV Marina Almășan o acuză pe directoarea TVR2 de hărțuire la locul de muncă, spunând că a depus o plângere penală. Almășan a povestit sâmbătă pe pagina de Facebook ce i s-ar fi întâmplat.

„Azi nu încep cu un mesaj pozitiv, ci cu unul grav.
Sunt avertizor public si orice referire la disfuncționalitațile în cadrul unor instituții publice, legate de proasta gestiune a banului public, nouă, avertizorilor publici, ni se permite. In același timp, sunt angajatul unei instituții serioase, care respectă legea și de aceea nu-mi doresc decât să fac același lucru. Să nu-mi bat joc de banul public si să nu încalc legi.
(…)
În ideea de a proteja banul public și de a mai face ÎNCĂ o emisiune cu buget zero, am găsit deschidere și ajutor, pentru ultima ediție a emisiunii noastre, la Complexul Băile Govora, a carui conducere mai colaborase cu emisiunile mele acum mulți ani, rămânând extrem de mulțumită de acea colaborare. În virtutea ei, au spus DA fără rezerve la solicitarea mea de a ne ajuta și de această dată. Așadar, în baza contractului ulterior negociat cu Direcția Comercială a TVR, Hotelul Palace – o frumoasă clădire de patrimoniu, de peste 100 de ani, se obliga să ne ofere locațiile pentru filmare , cazarea timp de doua nopți a întregii echipe, cele trei mese pe zi ( pentru a nu consuma niciun leu de diurnă, de la TVR), plus orice alt sprijin logistic necesar filmărilor. Ca să nu mai vorbim că minunatul manager Violeta Nițescu și-a depășit cu mult obligațiile contractuale, oferindu-ne “ din partea casei” și transportul dus-întors al echipei , pe care TVR nu avea cum să-l rezolve. Mai mult, doamna manager ne-a ajutat și cu aducerea în emisiune a unor invitați inediți – meșteri populari și rapsozi din zona Vâlcei, suportând domnia sa toate costurile aferente.
Ieri, înainte de predarea casetei spre difuzarea de azi, doamna director TVR2, împotriva căreia am deja depusă o plângere penală pentru hărțuire la locul de muncă ( Ruxandra Tuchel) , a stârnit mare vânzoleală în TVR. Bref, nu intru in detalii. Sunt treburi interne. Mi s-a trimis un mail oficial prin care mi se solicita eliminarea din emisiune a filmărilor din locațiile hotelului , pe motiv că ele ar reprezenta o publicitate indirectă la adresa hotelului ( deși acestea erau prevăzute in contract și nu conțineau niciun element publicitar, ci doar niște prezentări făcute de noi pe o băncuță in Recepție, pe scările Hotelului, la o masă în Restaurant, sau în fața unor oale din bucătărie), eliminarea unora din cele câteva menționări verbale, făcute de mine, ale locului în care filmam, eliminarea din genericul de final până și a numelui doamnei Violeta Nițescu, căreia îi mulțumeam, în calitate de persoană fizică, pentru întregul sprijin, motivând că numele resprezintă o reclamă la hotel.
Parte din solicitarile Canalului editorul de imagine le-a rezolvat, ciopârțind , în miez de noapte, filmarea. Era păcat să nu fie difuzata emisiunea, după tot acest efort, și al nostru și al celor de la Govora! Parte din solicitari – cele absurde, în opinia mea – nu au avut cum să mai fie remediate și mi le-am asumat.
(…) sunt printre extrem de puținii producători care demonstrează că se pot face programe fără a se toca banul public, că notorietatea și credibilitatea mea reușesc sa atragă companii de prestigiu, care-și asociază numele cu cel al programelor semnate de mine. Desigur că, prin astfel de atitudini ( avocații mei le definesc ca fiind încadrate cu claritate în categoria “hărțuire la locul de muncă”) , se dorește compromiterea mea și a instutiției noastre. Nu este prima oară când, din cauza unor astfel de specimene, companii cu care am colaborat timp de decenii, au ajuns să întoarcă spatele TVR-ului.
Sunt avertizor public, așadar, și în plus, sunt dezamăgită că, în loc să aprecieze eforturile mele și ale echipei pe care o conduc, de a face lucruri deosebite, șeful ierarhic mă întreabă : “De ce n-ați filmat în curtea TVR?”. No comment!”, a transmis Almășan.
Ulterior, prezentatorea a revenit cu un nou mesaj.
„După postarea mea matinală m-au sunat colegi din TVR care mi-au spus că ei pățesc lucruri și mai grave. “Și de ce nu ripostați? – i-am întrebat. Vă apără legea, vă apără MEDIASIND!”. Au oftat. Cică nu vor să-și piardă emisiunile….Pot oare să-i judec? Nu toți au inconștienta mea…Oricum, le-am promis solemn că nu-i dau de gol si nu o voi face, desi exemplul lor ar întări bine spusele mele…”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

 1. O noua serie din filmul „Baba o da soldatului” ! Scuze, „Balada soldatului” (MOSFILM).

 2. Si la case mai mari din America exista obiceiul devenit general ca in timpul emisiunilor niste bucatari sau patroni de localuri (nu cele celebre) sa vina in studio (exista si practica filmarii in direct la locul de munca al acestora) si sa gateasca impreuna cu cei din studiouri anumite specialitati. Sigur ca baietii aia nu pleaca cu bucatele gatite acasa lasandu-le milogilor care i-au laudat mereu. Intotdeauna apare pe ecran o fotografia cu adresa si programul restaurantului care a daruit masa. Probabil ca conducerea televiziunilor aproba aceastamarunta publicitate matinala din considerente financiare: salariatii lor nu primesc bonuri de masa.

 3. Ha, ha! Di la o vârstă devi indezirabil pintru to’ mai multă lume. Cumătră iar ‘i sângură…

 4. Daca ati fi dat imagini de la vreun hotel din Dubai sau de la Nisipurile de Aur, tov directoare nu v-ar mai fi acuzat de nicio publicitate.
  Auzi obraznicie: sa faci publicitate unui hotel romanesc?!……[Rumburak]

 5. Nu exista limita de varsta la aparitiile pe sticla, daca lipseste bunul simt ? Profita ca la tv nu se poate fluiera.

 6. După părerea mea TVR este o instituție publică capusata cu tot felul de rude, prietenii etc,care consumă o grămadă de bani publici și nu numai,ea ar trebui închisă și luat de la zero, numai cu profesionalism și profesioniști, acolo este o cloacă politică

 7. Cibucaresele de la TVR se iau la tranta.Prin lege ar trebui sa se interzica orice forma de reclama mascata la TVR si personalul TVR redus la o zecime din cel prezent

 8. Băbăciunea scandalagioaică a luat interzis pentru o obișnuită, la ea ”punere de bot”. Nu ți-au ieșit socotelile măi zdrențulică expirată? Te iei de gâlci cu altă fosilă teveristă? Babele între ele!

 9. Televiziunea română este de mult timp o instituție care trebuie desființată, dacă ne gândim la (in) utilitatea ei și la banii cheltuiți pentru salariile enorme ale celor ce lucrează acolo în comparație cu performanțele lor, între ghilimele. TVR cultural , de pildă. Cele mai multe emisiuni sunt luate de la televiziuni străine și traduse. Probabil că e plătit și traducătorul. TYR are o emisiune juridică, unde niște doamne foarte frunos îmbrăcate vorbesc despre probleme juridice abstracte. Dacă redactorii de la cele două posturi s-ar uita măcar la TV5 francez ar avea ce să învețe. Nu vă speriați. unele emisiuni ale acestui post sunt subtitrate în română. Să vă dau un singur exemplu. Pe TV5 francez am văzut o dată o călătorie pe Sena , de la vărsare spre interiorul Franței. A fost extraordinară. Am mai văzut o emisiune despre fermierii francezi. Un domn creștea vaci, pe care le lăsa să pască într-o livadă de meri. Carnea vacilor respective avea un gust deosebit, iar bălegarul de la vaci îmbunătățea solul livezii de meri. Vizionarea acestui post ar fi foarte utilă și fermierilor nostri, ca să nu mai lungesc vorba. Pe de altă parte, legat de neprofesionalismul redactorilor. Când într- emisiune sunt mai mulți interlocutori , și unul din aceștia ia cuvântul , nu i se dă numele. Ce te faci cu oamenii care deschid televizorul și nu știu cine vorbește ? Acesta este doar un exemplu. Din păcate, așa stau lucrurile în multe domenii de activitate din România. Nu mai e ” omul potrivit la locul potrivit”. De fapt , lipsește omul potrivit. M.Grancea

 10. o institutie care traieste DOAR pe bani publici, primeste de la o firma particulara TOT – de unde are firma asta bani sa sustina in halul asta emisiunea ei? cum a semnat televiziunea publica contractul asta? individa asta intelege ce povesteste? anaful nu pune si el niste intrebari in piata?

 11. Duduia daca tacea filozoafa ramanea. Daca se prind ANAF-ii, jar mananca!

 12. Pe Nicu Ceausescu, pe care l-ai cunoscut foarte, foarte tanata, ti-l mai amintesti, Marina? Ca tremurau aia la Viata Studenteasca cand te deranjai sa treci pe acolo… Vezi cum trece vremea? De una singura, si la varsta ta, nu mai merge.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.