Bolnavii se gândesc să-și ceară drepturile în afara țării

Scandalul imunoglobulinei ajunge la CEDO

Românii care au nevoie de tratament cu imunoglobulină se gândesc serios să apeleze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că autoritățile nu le pot oferi asigurări că vor avea constant fiolele vitale. Iar în timpul acesta Ministerul Sănătății speră. Speră că distribuitorii își vor respecta promisiunile.

Daniela Diko este mama unui tânăr care are imunodeficiență primară. A trecut cu greu prin criza de medicamente, care a dus chiar la decesul unui om. Ar vrea ca fiul ei să devină magistrat, dar până atunci trebuie să se lupte cu boala. Primește 26 din cele 30 de fiole necesare în fiecare lună. „Neadministrarea cantității suficiente de imunoglobulină a dus la complicații, la boli secundare. Este un chin pe care îl suportăm în fiecare zi. Și ne întrebăm ce ne mai așteaptă“, spune femeia.

S-au săturat de promisiuni

Zilele trecute au intrat în țară 1.600 de doze, dar acestea sunt insuficiente pentru toți bolnavii. Medicii de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului din Capitală fac eforturi imense pentru a asigura tratamentul corect pacienților pe care îi au sub supraveghere. Nici ei nu au însă certitudini că luna viitoare vor primi cantitatea suficientă de imunoglobulină. „Urmează să intre cantități noi în țară pe baza unor promisiuni ferme. Dar până când nu văd intrate medicamentele nu pot să spun că acest lucru mă încântă“, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Părinții copiilor bolnavi, dar nu numai, se gândesc să ajungă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a-și câștiga dreptul la tratamentul vital care furnizează anticorpi și protejează organismul de afecțiunile autoimune. „Ideea ne-a fost propusă de un membru din organizația internațională și, dacă va fi necesar, vom da statul în judecată pentru încălcarea drepturilor la viață și tratament al pacienților“, spune Otilia Stângă, mama unui copil bolnav de imunodeficiență primară și  vicepreședintele Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare.

Există precedent

O altă pacientă care s-ar putea alătura acestui demers este Marina. Ea nu a mai făcut tratament complet din luna octombrie. Ştie că fiecare întârziere, atât pentru ea, cât și pentru ceilalți bolnavi aflați în situația ei, o poate nenoroci. „Pot să mor. Pot să am sechele. Pot să-mi pierd un plămân. Iată câte variante pot să am. Pot să fac pneumonie, otită, pot să rămân fără auz. În cazul nostru, situația este foarte gravă. Și, după cum vă aduceți aminte, la sfârșitul anului trecut, o femeie din Alba a murit după șase luni fără medicație“, spune femeia. Ce înseamnă mai exact toată această situație pentru acești bolnavi? „Riscul infecțiilor amenințătoare de viață crește rapid, mai ales acum, că suntem la sfârșit de iarnă și există epidemii de gripă, varicelă“, explică dr. Alexis Cochino, medic imunolog. Mulți dintre cei bolnavi aleg să-și cumpere din străinătate anticorpii pe care statul trebuie să-i ofere gratuit. „Costurile ajung de la 800 euro pe lună pentru un copil de 10 ani până la câteva mii de euro pentru un adult“, afirmă Otilia Stângă, vicepreședintele Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare. Marina a fost anunțată că tratamentul este momentan indisponibil și așa va rămâne pe o perioadă nedeterminată.

Primul proces câștigat de un român la CEDO în lupta cu sistemul medical din țara noastră a fost în anul 2012. Era vorba despre un tată al cărui fiu a murit din cauză că statul nu a putut să-i ofere un tratament. A primit despăgubiri de 20.000 euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Da’ de unde, minciuni, or sa spuna PSDeii lui Dragnea!
    E bine, e foarte bineeeee!!
    Or sa mearga Vasilica si Olguta la CEDO sa-i convinga p-aia de acolo cata „grija” netarmurita are coalitia penalilor pentru Romani!

    • Iar Vasilica o sa le spuna la CEDO ca numai „autistii” nu vor sa recunoasca „grija” netarmurita a Marelui Partid pentru Romani, scrie asta si in Programul de guvernare!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.