
Primul test electoral din istoria postcomunistă a României a fost reprezentat de alegerile generale din 20 mai 1990, care s-au desfășurat pe baza decretului CPUN nr. 92 din 14 martie 1990 privind alegerea Parlamentului și a Președintelui României. Decretul stabilea că Parlamentul va fi ales prin vot proporțional, pe liste de partid, fără existența unui prag electoral. Astfel a fost posibilă intrarea în Parlament a nu mai puțin de 27 de formațiuni politice la Camera Deputaților (între care 11 aparținând unor minorități naționale) și 7 la Senat.
Cu toate acestea, s-a manifestat un dezechilibru accentuat între câștigătorul FSN (67,53 % din mandate) și celelalte formațiuni. Doar UDMR și PNL mai dețineau o anumită pondere parlamentară de câte 7,34 % fiecare. Aproape 15 milioane de români s-au prezentat la urne, alegându-l pe Ion Iliescu cu un procent zdrobitor.
Sunt primele alegeri libere în România de după cel de-Al Doilea Război Mondial, încheiate cu victoria foștilor comuniști (FSN) și alegerea lui Ion Iliescu în funcția de președinte al României, în condițiile în care, inițial, Frontul Salvării Naționale, formațiunea politică plămădită în acel decembrie însângerat, trebuia să iasă din istorie. Însă, la 23 ianuarie, Ion Iliescu, preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, a anunţat că, la alegerile ce vor urma, de pe 20 mai 1990, formaţiunea politică se va prezenta în alegeri.
Campanie electorală Colecţie Fundaţia Corneliu Coposu.
Susținerea a venit din partea Televiziunii Române, care intrase sub totalul control politic al puterii. 14.826.616 alegători s-au prezentat la urne, adică 86,29% din total. Din aceștia, 85,07% au votat cu Ion Iliescu. Doar puțin peste 10% au votat candidatul PNL, Radu Câmpeanu, și abia 4,29% pe Ion Rațiu, propus de PNȚ.
După mulţi ani, Nicolae Raţiu, fiul marelui om politic Ion Raţiu, a povestit pentru Adevărul cum s-a derulat campania electorală în acei ani când românii învăţau ce înseamnă democraţia.
„Când a auzit prima dată că vor fi alegeri libere, tatăl meu credea cu sinceritate că partidele necomuniste vor câştiga şi deşi continua să creadă în acest lucru sunt sigur că această credinţă a tatălui meu devenise mai nesigură, deşi nu a recunoscut niciodată asta în mod public. Intenţia sa era să fie ales membru al Parlamentului pentru Turda, dar PNŢ i-a cerut să fie candidatul lor la alegerile prezidenţiale, propunere pe care a acceptat-o cu bucurie. Tatăl meu era optimist, dar şi realist şi a încercat să facă tot ce era posibil pentru a face posibilă o câştigare a alegerilor. A cerut permisiunea să înfiinţeze un post TV pentru care găsise finanţare, precum şi un radio. Cererile, pe care le-a formulat în numele Uniunii Mondiale a Românilor Liberi au ajuns la Ion Iliescu şi au fost returnate cu un ferm «NU! Echipamentul trebuie să fie donat Statului!», cu scrisul de mână al lui Iliescu“.
Nicolae Rațiu a mărturisit că le-a fost imposibil să ducă o campanie electorală în afara Bucureştiului. „Era furios, a dat numeroase interviuri pentru presa străină, declarând că alegerile au fost fraudate. Aveam şi am arătat un film cu urne de vot umplute dinainte cu buletine de vot înainte de a fi duse la secţiile de votare, filme de la unele secţii fără observatori independenţi, însă Vestul dorea un rezultat al alegerilor. În realitate, cred că şi fără fraudă Ion Iliescu ar fi câştigat alegerile, deoarece mass-media pe care el şi FSN le controlau îl descriau efectiv ca fiind dreptul omul care a salvat ţara de Ceauşescu şi că viaţa cu el ca preşedinte va fi „democratică“ şi minunată. Bineînţeles că nimeni nu a înţeles sensul democraţiei în ciuda faimosului comentariu pe care tatăl meu l-a făcut în interviul final dat la TV înainte de alegeri: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“
(foto alegeri)
Cum explicăm astăzi votul masiv acordat lui Ion Iliescu
Întrebat de către reporterii de la Libertatea cum poate fi explicat votul masiv îndreptat spre Ion Iliescu, deși la acel moment nu mai era chiar un secret că liderul FSN regizase lovitura de stat din decembrie 1989, președintele IICCMER consideră că românii au preferat o figură salvatoare care să le ofere iluzia, dacă nu garanția, stabilității. În plus, la cinci luni de la îndepărtarea regimului comunist, nu era foarte clar pentru majoritatea populației ce se întâmplase în realitate în decembrie 1989. Oamenii încă erau convinși că participaseră la o revoluție pornită din stradă. „Aici intervine ceea ce în științele politice este numit mitologia fondatoare a regimurilor postrevoluționare. În orice proces de tranziție, mai ales unul cu trăsături revoluționare ambigue – precum cel din decembrie 1989 – populația are nevoie de o figură «salvatoare», care să ofere iluzia stabilității. Ion Iliescu a fost, fără îndoială, o astfel de figură. El s-a poziționat abil între trecutul comunist detestat și viitorul democratic incert, prezentându-se drept garantul unei «schimbări pașnice». În plus, să nu uităm că accesul la informație era limitat, iar ceea ce numim astăzi «regizarea» evenimentelor din decembrie 1989 era, pentru majoritatea cetățenilor, o suspiciune difuză, nu o certitudine istorică. Iar în absența unei culturi politice democratice, frica de haos a învins dorința de dreptate”, susține politologul Daniel Şandru.
Cât de manipulați au fost românii în mai 1990
La rezultatele evident favorabile lui Ion Iliescu au contribuit însă și mecanisme sofisticate de manipulare a opiniei publice, remarcate, de altfel, și de oficialii străini. La acel moment, TVR era singura televiziune care funcționa în România, iar partidele istorice nu au avut parte de o campanie favorabilă, FSN fiind prezentat ca singura forță capabilă să salveze România.
„Fără îndoială, campania electorală din primăvara anului 1990 a fost marcată de mecanisme sofisticate de manipulare a opiniei publice, cu o contribuție esențială din partea Televiziunii Române, instituție care, în acel moment, funcționa ca un adevărat instrument de legitimare a puterii provizorii.
Manipularea s-a realizat prin prezentarea partidelor istorice ca fiind fie anacronice – adică desprinse de realitatea socială -, fie periculoase, întrucât ar fi urmat să readucă instabilitatea, privatizarea sălbatică sau chiar «vânzarea țării către străini». Teama indusă a fost, în esență, aceea a revenirii la haos, la conflict social și la pierderea unor minime garanții de subzistență. Televiziunea, acuzată că a manipulat alegerile: „Nu ne vindem țara”.
A fost o formă de capitalizare politică a fricii, în care Frontul Salvării Naționale s-a prezentat ca singura opțiune rațională într-o lume aflată în derivă. Practic, România a experimentat în 1990 o tranziție electorală, dar nu și o democratizare profundă.
Alegerile au fost libere în formă, dar profund influențate de factori structurali și simbolici care au favorizat conservatorismul electoral. Acest fenomen – al unei democrații emergente dominate de vechi elite – este numit adesea în științele politice «democrație delegativă» (Guillermo O`Donnell), adică un regim în care conducătorii, deși aleși democratic, nu sunt cu adevărat responsabili față de cetățeni, ci își exercită puterea într-o manieră cvasiautonomă”, susține Daniel Șandru.
În concluzie, alegerile din mai 1990 au fost mai puțin o expresie a voinței democratice în sensul liberal al termenului și mai mult un act de conservare socială într-un moment de profundă incertitudine, în care alegătorii au optat nu pentru viitor, ci pentru o formă de trecut reciclat, dar livrat cu aparența unui nou început, arată sursa citată.
Alegerile din Duminica Orbului vor aduce la putere reprezentanți ai eșalonului doi al vechiului regim, neutralizând orice semnificație a sloganului care se striga în acele zile în piețele marilor orașe: „Mai bine mort decât comunist!”.
Prezentarea partidelor istorice ca fiind fie anacronice – adică desprinse de realitatea socială -, fie periculoase, întrucât ar fi urmat să readucă instabilitatea, privatizarea sălbatică sau chiar «vânzarea țării către străini», se dovedește că a fost adevărată.Teama a fost, în esență, aceea a revenirii la haos, la conflict social și la pierderea unor minime garanții de subzistență, ceea ce s-a dovedit, dar cu prețul trecerii timpului. 35 de ani pe apa sâmbetei.
Retrospectiv , privind filmul celor 35 de ani imi vine sa-mi dau cu tesla-n oaua…Ce ne spunea Ion Ratiu si ce intelegeam noi , noi cei care inca nu ne treziseram bine in democratie.Ca om politic Iliescu sa afirmat cu cele invatate la Stefan Gheorghiu si pe la Lomonosov Moscova. Dar raul cel mai mare a fost omul fara git -PETRE NEULANDER ROMAN.Ajuns premier . Asta a fost vina lui Iliescu.De la declaratia Neulanderului ,citez :” Avem industrie , avem specialisti , avem piete de desfacere . Daca vom munci vom prospera.” Asta in seara lui 22 sau 23 decembrie.In seara de 11 spre 12 februarie 1990 , cind niste studenti au pus o intrebare fireasca : „Cine sunteti dv domnilor Iliescu si Petre Roman?” a aparut pe sticla la TVR in pulovar rosu puiul de Neulander si a spus:Industria romaneasca e un morman de fiare vechi!” Si de atunci el si cei ce i-au urmat au dus la indeplinire planul. Cu fiare vechi.Nu toti uitam, chiar daca regretam ca nu am avut atunci acea perceptie pe care o avem astazi.Sa nu uitam. Uitarea noastra le prieste celor cocotati in functii…
Ehe, si cate s-ar putea spune despre greselile partidelor „neo”-istorice din perioada aceea, de ex., acceptatrea ca membri a unui numar mare de ex-securisti (fenomen amplificat dupa victoria CDR din 1996), numai „baietii” v-ar putea spune.
Sistemul Andropov pus la punct in CCCP de fenicieni prin anii 80 si betonat in Romania si tarile Estului de 35 de ani este caracterizat prin :
1.transformarea peste noapte a fostului partid conducator in partid social-democrat-recte PSD, sub conducerea tradatorului Iliescu =punct rezolvat
2.inlocuirea activistilor politici cu membrii serviciilor secrete= punct rezolvat
3.nasterea unui grup de ‘miliardari de carton’din randurile serviciilor secrete =punct rezolvat
4.democratia bocancilor -adica un partid social-democrat puternic si cateva partide sateliti de mici dimensiuni,plus un Parlament de circ= punct rezolvat
5.dreptul de a injura ,libertate de expresie cam cum latra cainele la Luna = punct rezolvat
6.vesternizare dupa metoda ruseasca -punct rezolvat
7.tot felul de marionete alese presedinti,care promit rauri de miere si lapte, sa imite moda occidentala =punct rezolvat
8.justitia trimisa in vacanta de 35 de ani, acoperita de privilegii=punct rezolvat
9.coruptie cat cuprinde,fenomen de capilaritate=punct rezolvat
10.media obedienta serviciilor=punct rezolvat
11.toata puterea sovietelor de rezervisti,turnatori si acoperiti in loji masonice si partide =punct rezolvat
Nu o spun eu, o spune istoriografia rusa!
Pentru poolimea votanta asta e ‘democratie,instaurata de rivalutie
Planul lui ‘Antropolog’ nu a existat. A fost pus in practica singurul plan care prevedea aducerea baietilor lui SOROS si a acestuia in tara in urma loviturii de stat (autorul o numeste asa) ceea ce s-a si intamplat. Dupa fitilele hurezenilor
de la Europa Libera romanii il asteptau pe Gorbaciov dar s-au trezit cu Soros. De 35 de ani nu mai scapa de oamenii lui.
@ Postache –
Ai Mare dreptate . 100 % .
Si s-ar mai gasi vreo 20 puncte , probabil din Caietul de Sarcini elaborat de Sistemul Financiar Mondial.
in 1990 – eram tinar si prost , acum in 2025 am imbatrinit si sunt prostit ca in filme .
@vrajeala : studiaza ,nu e o rusine sa nu cunosti-ia de aici ‘plan-andropova-i-ego-krah.html,sunt zeci de articole scrise de istoricul Spiridonov si altii, parte in engleza parte in rusa ,sper ca nu vorbesti doar franceza ca SIEmion :)))
@MYSEBI: pentru ca te cunosc de multa vreme de pe Cotidianul,am mare respect pentru tine! Nu romanii sunt vinovati de situatia existenta, ei sunt cu valul democratiei pe ochi si nu vad nici sa mearga , vinovati sunt cei care-i agita aiurea media, partidele si guvernele trecatoare dar tradatoare,care au sapat transee adanci intre romani,spre bucuria imperiilor
Au fost singurele alegeri corecte din Romania postdecembrista pentru ca baietii nu au intervenit. Victoria celui mai iubit
roaman al momentului nu necesita ajutor.
f adevarat. Daca spuneai cuiva ca esti cu Radu Campeanu ( cum eram eu ) sau ( mai rau) cu Ion RATIU – luai bataie pe strada .
Stim ca Ratiu a fost naiv. Dar de ce sa acuzi adversarul de furt si apoi recunosti ca oricum tot el castiga? Mai ales ca nu ai dovezi.
Se pare ca Alina Pippidi si alti ideologi au dreptate cand sustin ca votul ar trebui sa apartina doar unei elite.In toti acesti 35 de ani s-a vazut ca romanii voteaza surprinzator.
Anul acesta romanii au votat tot intr-o ”Duminica a Orbului”.
in 1996 au catigat ceilalti si nu s-a vazut nimic, doar o continuare a jafului.