Se împlinesc 35 de ani de la Revolta anticomunistă de la Brașov

O amplă revoltă populară îndreptată împotriva autorităţilor comuniste a avut loc, la Braşov, la 15 noiembrie 1987, la care au participat muncitorii uzinelor de tractoare şi camioane, alături de care au venit şi muncitori de la alte întreprinderi braşovene, precum şi o mare parte a populaţiei oraşului. În aceeaşi zi erau programate alegerile de deputaţi din Marea Adunare Naţională, potrivit lucrării „Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).

Revolta s-a declanşat la Uzina de Autocamioane ”Steagul Roşu” din Braşov printr-o grevă spontană, începută în data de 14 noiembrie, noaptea, la schimbul III, conform site-ului Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, https://crosul15noiembrie.ro/. Muncitorii şi-au primit salariile mult micşorate, fără a le fi oferită nicio explicaţie de către conducere, astfel că, cei care intrau în schimbul III au refuzat să înceapă lucrul, potrivit site-ului https://www.memorialsighet.ro/. În cursul dimineţii următoare, respectiv la 15 noiembrie, celor din schimbul III li s-au alăturat colegii care urmau să intre în schimbul I.

Adunaţi în faţa Palatului Administrativ, unde se afla conducerea întreprinderii, cei aproximativ 400 de oameni au pornit spre sediul Prefecturii oraşului, pe traseu alăturându-li-se şi alţi braşoveni. Trecând pe strada Poienelor, Calea Bucureşti, Bulevardul Lenin (astăzi Bulevardul 15 Noiembrie), mulţimea, al cărei număr ajunsese deja la câteva mii, a cântat ”Deşteaptă-te, române!” şi a scandat, pentru prima dată în România, ”Jos dictatura!”, ”Vrem pâine!”, ”Jos Ceauşescu!”, se arată în volumul ”Istoria României în date” (2003). Refuzul autorităţilor comuniste de a dialoga cu demonstranţii a provocat luarea cu asalt a sediului Comitetului Judeţean al Partidului Comunist Român, unde oamenii au descoperit alimente de negăsit în magazinele din ţară, ceea ce le-a sporit indignarea, menţionează Florin Constantiniu în cartea ”O istorie sinceră a poporului român” (2008). Portretul dictatorului Nicolae Ceauşescu a fost doborât de pe frontispiciul clădirii şi incendiat, împreună cu steagul roşu al PCR.

Luate prin surprindere, autorităţile au reacţionat cu o întârziere de 3-4 ore, astfel că intervenţia celor 1.000 de miliţieni a eşuat. S-a recurs, însă, la sprijinul trupelor speciale de securitate, care au înconjurat întreaga zonă centrală, reuşind să ţină situaţia sub control. În faţa baricadei Securităţii, mulţimea s-a dispersat. Între timp, la Întreprinderea ”Steagul Roşu”, a fost organizată o adunare la care au fost convocaţi toţi muncitorii rămaşi, în care participanţii la manifestaţie au fost catalogaţi drept ”huligani” cu ”intenţii criminale”, cerându-se ”pedeapsa maximă”, inclusiv ”pedeapsa capitală”, se arată pe https://www.memorialsighet.ro/.

Au început, apoi, represiunile împotriva participanţilor. În perioada 16-25 noiembrie 1987, peste 193 de persoane au fost cercetate în legătură cu manifestaţia din 15 noiembrie. Anchetele s-au desfăşurat la Braşov şi apoi la Bucureşti. În 22 noiembrie, trei studenţi de la Facultatea de Silvicultură din Braşov – Cătălin Bia, Lucian Silaghi, Horea Şerban – s-au solidarizat cu mişcarea muncitorilor, protestând împotriva arestării acestora, prin expunerea, în faţa cantinei din Complexul studenţesc, a unei pancarte pe care scria ”Muncitorii arestaţi nu trebuie să moară!”. Au fost imediat arestaţi şi anchetaţi. Exmatriculaţi din facultate, ei au fost trimişi în oraşele natale unde au fost angajaţi ca muncitori necalificaţi. Au fost reînmatriculaţi în septembrie 1989, potrivit https://crosul15noiembrie.ro/ şi https://www.memorialsighet.ro/.

La 30 noiembrie 1987, s-a încheiat urmărirea penală a participanţilor la revolta din 15 noiembrie, 61 de persoane fiind trimise în judecată pentru „ultraj contra bunelor moravuri” şi „tulburarea liniştii publice”. În cadrul sentinţei penale din 3 decembrie, cei 61 de inculpaţi au primit condamnări între 6 luni şi 3 ani închisoare, pedepsele urmând a fi executate prin muncă corecţională. Doi dintre inculpaţi au mai primit încă 1 an de închisoare pentru încercarea de fugă în Iugoslavia, 26 au fost condamnaţi la executarea prin muncă corecţională. Ceilalţi au fost condamnaţi la 2 ani cu suspendare, însă şi ei au fost transferaţi fiecare la alt loc de muncă în oraşe cât mai îndepărtate, la Topliţa, Paşcani, Huşi, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Buzău, Câmpulung, Craiova, Botoşani, Vaslui, Focşani, Moreni, Suceava, Bacău, Târgu Neamţ, Galaţi, Zalău, Brăila, Rădăuţi, Medgidia, Tulcea, Dorohoi, Târgovişte. Abia după 1989 cei condamnaţi s-au putut întoarce acasă.

Şi alţi studenţi ai facultăţilor braşovene s-au solidarizat cu muncitorii, fiind, ulterior, supuşi aceloraşi măsuri represive. Astfel, după cum declarau Oana Demetriade şi Mihai Demetriade, cercetători la CNSAS, într-o conferinţă de presă susţinută la Braşov, în noiembrie 2010, cu ocazia marcării a 23 de ani de la aceste evenimente, în noaptea de 11 spre 12 decembrie 1987, trei studenţi seralişti ai Facultăţii de Mecanică din Braşov, care stăteau în Zărneşti, au pătruns în două săli ale Universităţii braşovene, unde au scris cu roşu pe pereţi lozinci anticomuniste şi anticeauşiste şi au caricaturizat portretele lui Nicolae Ceauşescu. Au fost descoperiţi câteva luni mai târziu, în urma unui denunţ, fiind arestaţi. În timpul interogatoriilor au fost bătuţi, iar familiile lor au fost ameninţate şi intimidate. Au urmat exmatricularea din facultate şi transferul ca muncitori necalificaţi în diverse întreprinderi din zonă.

La acea vreme, presa din România nu a publicat nici cea mai vagă informaţie privind revolta muncitorilor din Braşov, însă evenimentul a fost prompt comentat de mass-media internaţionale, constituind un semnal vizibil al crizei regimului comunist. Revolta anticomunistă de la Braşov, din 15 noiembrie 1987, a fost evenimentul politic major care avea să anunţe prăbuşirea iminentă a comunismului în România, prefaţând, în ciuda reprimărilor care au urmat, revoluţia din decembrie 1989.

În ianuarie 1990, s-a constituit, la Braşov, Asociaţia „15 Noiembrie 1987”, care în acelaşi an, la 15 noiembrie, a organizat o mare demonstraţie cu prilejul marcării a trei ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor şi locuitorilor Braşovului. A fost adoptată Proclamaţia de la Braşov, în care ziua de 15 noiembrie a fost declarată „Zi naţională de luptă împotriva comunismului”, notează lucrarea „Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003). De-a lungul anilor, Asociaţia s-a remarcat prin organizarea a zeci de evenimente privind lupta anticomunistă din România şi din ţările din fostul bloc comunist. La 15 noiembrie 1997, în amintirea muncitorilor braşoveni, a fost dezvelită o troiţă, aflată în faţa Spitalului Judeţean Braşov, iar în noiembrie 2007, în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la revolta de la Braşov, a fost dezvelită o placă comemorativă la intrarea în sediul primăriei, pe care este scris „În cinstea luptătorilor pentru libertate şi democraţie care, în 15 noiembrie 1987, au retrezit conştiinţa românească”.

La 15 noiembrie, începând din 2021, este marcată Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987, una din primele revolte pe scară largă împotriva regimului ceauşist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. romanii inca gandeau pe atunci… dupa ei potopul. bine ati revenit in totalitarism mondial, unde in scurt timp, odata cu implementarea controlului digital, va fi practic imposibil sa te revolti, iar cei mai multi vor fi „tratati” impotriva gandirii si, prin urmare, a revoltei. sa traitzi binem mai, haaai, h@@-h@@@-H@@@@@

  2. A fost repetitia securistilor tradatori pentru ceea ce a urmat la Timisoara cand ‘revolutionarii’ s-au dus sa-l apere pe eroul popa Tokes. Si acolo securistii au fost cei care i-au scos in drum pe oameni exact ca la Brasov. Nasolia este ca unii din astia nu s-au dumirit nici pana acum ca au fost folositi. I-a prostit cu carnetele de revolutionari (plus avantajele).

  3. S-a intamplat in noiembrie 1987, in martie-aprilie 1988 nu reusisera sa stearga urmele total de la focul urias din acele zile. Nu cred ca a fost tras la raspundere niciun capos tupeist turnator, din contra, sunt performanti in politica actuala si tot revoltatii au fost pedepsiti de legea judecatorilor executanti.

  4. Acum ca au facut praf si pulbere drepturile dumneavoastra ca cetateni romani prin care Apararea Constitutiei este hartie igienica pentru Bruxelles, iar gruparea Alina Gorghiu si Marcel Ciolacu au dat astfel liber ca sa fiti ridicati din case de bandele de legiuitori trimisi noaptea de Bruxeleles via Kovessi in numele utopiei combaterii croruptiei, pentru a va calma daca indrazniti sa ganditi altfel decat vi se ofera de neo-propaganda liberala bine infiltrata la Bucuresti, care va ofera cele mai ridicate preturi la energie si gaze din UE !!!

  5. Daca in zilele noastre lumea ar demonstra ca sa intarziat plata salariilor cu trei zile am avea zeci de demonstratii zilnice de la Halmeu la Mangalia. A mai demonstrat cineva in Brasov in Epoca Cacapitalista Sclavagista Moderna cand se intarzia salariile cu zeci de zile sau cand fabricile au fost daramate ? In aceasta dimineata cu doar cateva secunde inainte de ora 10.00 ora Romaniei am vazut Live momentul pe worldometers.info cand populatia globului a ajuns la 8 miliarde de locuitori. Cu forte putine exceptii pe noi toti ne asteapta vremuri oribile.

  6. …Aveam fabrici , aveam uzine , aveam hidrocentrale , etc. Dar la ce- ți foloseau când nu aveai asigurat minimul elementar de hrana și căldură !!?? …Acu’ NU MAI AVEM FABRICI , NICI UZINE, NICI HIDROCENTRALE , etc.( pt. că au fost furate și NU PRIVATIZATE ) , dar EXISTA DE TOATE ( dar NU PT. TOTI ) PT. … SPECIALI ! Și o DATORIE ASTRONOMICA DE ~ 150 MILIARDE EURO care va fi plătită ( cu SACRIFICII , din nou ) de …popor ! Până la urmă o UTOPIE ( sau mai bine zis o cruda realitate care se va agrava ) și capitalismul acesta sălbatic !!!

  7. Este exagerat a spune ca a fost o revolta anticomunista. A striga ‘Jos Ceausescu!’ nu insemna inca anticomunism. A fost o razmerita provocata de austeritatea dusa dincolo de absurd de regimul de atunci, ma rog, cu motivatia achitarii datoriei externe, austeritate amplificata de gafele administrative de la fata locului. Cit de anticomunisti erau cei care voiau rasturnarea lui Ceusescu s-a vazut la votul din 20 mai 1990, pe drept cuvint Duminica orbului. Anticomunisti erau doar cei care au votat cu partidele istorice. Marea majoritate a voturilor, cam 75%, a mers catre regimul Iliescu, un regim comunist fara Ceusescu. Exact ceea ce s-a vrut si in decembrie 1989.

  8. De tovarășul secretar de partid Biraescu mai știți ceva?…el era cel pe care l-au legat muncitorii de poarta uzinei în dimineața zilei de 15 noiembrie, era duminică și erau alegerile generale!…
    Ce-o mai fi cu securistul uzinei Avram Gheorghe ,cel care le-a facut dosarele celor din sectia motor și montaj general?…
    Culmea toate secțile de votare din brașov au fost închise după ora 13 !…prezenta la vot a fost de 99%..

  9. Intradevar a fost ‘razmerita’cum aminteste un postator.La standardele de libertati de atunci,putea fi orice considera regimul.Dar…acum cand exista libertate de exprimare,credeti ca milioanele de cetateni care sunt la limita subzistentei tac de fericire?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.