Simona Halep, mai sinceră ca niciodată: Am rămas cu sechele

Simona Halep a primit în februarie, la TAS, la Luasanne, o reducere a suspendării pe patru ani pentru dopaj dictată de ITIA. Astfel suspendarea a rămas doar pentru o perioadă de nouă luni, dar Simona a stat până la noul verdict 18 luni. Așa încât a putut imediat după decizia TAS să revină în activitate.

Numai că după ce s-a grăbit să accepte wild-card în turneul Masters, de 1000 de puncte, de la Miami, pierzând în primul tur la iberica Paola Badosa, Halep nu a mai revenit nici acum, măcinată de probleme medicale, o accidentare la genunchi care nici acum nu a fost rezolvată și care i-a retezat visul de a reprezenta România la JO de la Paris.

Cu toate că a alunecat de-a dreptul amețitor pe panta descendentă a ierarhiei WTA, trecând mult de locul 1000, fostul lider mondial spune că nu are gând să nu mai joace și rămâne un personaj foarte interesant pentru mass-media, mai ales cea specializată pe sportul alb.

Într-un amplu interviu pe care i l-a acordat jurnalistului Craig Gabriel, de la publicația We Are Tennis, Simona Halep (32 de ani – 1130 WTA) a făcut căteva mărturisiri cutremurătoare și, printre altele, a dezvăluit că a fost băgată într-o reală depresie atunci când a aflat vestea că a picat un test antidoping.

Norocul a fost că am avut familia alături

„Am suferit emoțional, mental. Nu mă așteptam ca revenirea să fie atât de dificilă și, chiar dacă am câștigat (n.r. – apelul), iar totul s-a lămurit, în continuare, am rămas cu ceva sechele.

Am avut familia alături. Știu că sună a clișeu, dar pentru mine a fost exact cum auzisem. Că atunci când ai probleme, când dai de necazuri, lumea te părăsește. Și rămâi doar cu familia și oamenii care îți sunt foarte apropiați. Așa că, la mine, a fost la fel.

M-am izolat un pic. M-am simțit în siguranță doar alături de oamenii foarte apropiați, de familia și de niște prieteni. Tenisul m-a învățat, de-a lungul anilor, că trebuie să fii puternic. Și că trebuie să aștepți ziua următoarea pentru a da tot ce ai mai bun.

Și exact asta am făcut, încercând să păstrez, de asemenea, o gândire pozitivă. Am avut speranțe și, chiar dacă s-a ales praful de ele în multe rânduri, n-am renunțat. Știam că n-am greșit cu nimic. Cred că asta m-a ajutat să rămân acolo și să lupt în continuare.

Da. Ziua în care soarele a dispărut a fost cea în care am citit e-mailul. De fapt, luna a dispărut, pentru că era noapte, eram deja în pat, în jurul orei 23.00. Îmi citeam e-mailurile, ceea ce nu fac tot timpul, și am fost șocată.

Imediat, i-am trimis un mesaj lui Patrick (n.r. – Patrick Mouratoglou), care mi-a fost antrenor atunci, și unui alt om. Am zis că nu e posibil, că așa ceva nu s-a întâmplat. I-am întrebat dacă e adevărat, dacă am citit bine mailul. Și ei au spus că da.

Greșeala mea imensă a fost că am avut încredere în oameni

Apoi, așa cum ai spus tu, a fost ca și cum soarele a dispărut. Dar, de fapt, era ca și cum mi s-a stins beculețul din cap. Eram confuză, nu știam cum de s-a întâmplat așa ceva… Pentru că am fost mereu atentă, am verificat totul de o sută de ori, înainte să iau ceva. Dar am avut încredere în oamenii cu care am lucrat, am luat niște suplimente.

Erau verificate, într-un fel, pentru că pe cutia acelor suplimente scria că nu conțin substanțe interzise. Am întrebat, de multe ori, dacă sunt suplimente testate, dacă pot fi luate fără vreun risc, și mi s-a spus da. De aceea, testul pozitiv a fost un șoc mental. Ca atunci când ești lovit cu cuțitul în piept și rămâi fără aer…

în fiecare zi, mă simțeam de parcă ardeam în interior. E ca atunci când n-ai nicio idee unde trebuie să mergi, ca atunci când nu vezi luminița de la capătul tunelului. Voiam să mă agăț de ceva dar, de fiecare dată, eram dezamăgită.

Apoi, eram în Dubai, era cam pe la ora 18.00 și m-a sunat Howard (n.r. – Howard Jacobs). Eram foarte stresată, fiindcă știam că verdictul (n.r. – de la apel) era așteptat în ziua respectivă. Și mă sună Howard, avocatul meu. Și râdea. Și mi-a zis: Îți vine să crezi? Și zic: Nu!

Știam din prima zi că proba de sânge nu valorează nimic, că n-au găsit niciodată nimic. Ei au făcut fel și fel de scenarii, acuzându-mă că aș fi făcut transfuzie sanguină. Dar era imposibil pentru mine să fac așa ceva. Chiar l-am întrebat pe Howard să-mi explice și era de-a dreptul ridicol (n.r. – acuzația legată de transfuzia sanguină).

Așa că, da, verdictul de la apel a fost o mare victorie, o mare bucurie. Și, în acele momente, eram alături de un om special și mi-a zis: Îți vine să crezi că te bucuri atât de mult pentru ceva ce n-ai făcut? A fost atât de ciudat. Viața e atât de ciudată, uneori. I-am zis că are dreptate.

A fost divorțul, a fost dopajul, iar acum sunt accidentările. Unul după altul. Și accept totul, gândindu-mă că așa trebuie să se întâmple. Mereu mă uit la citate motivaționale. Și unul spune așa: nu contează ce vine la tine, contează cum reacționezi.

Am greșit când am acceptat să merg imediat la Miami

Așa că încerc să reacționez cât de bine pot, să primesc lecția, să devin mai puternică, fiindcă sunt convinsă că viața mai mare multe de oferit (zâmbește). Pentru că mereu am crezut în partea bună a vieții.

N-am crezut că oamenii pot fi răi sau că ți se poate întâmpla o situație nedreaptă, precum cea pe care am trăit-o. De aceea, acum am început să văd un pic și partea negativă a lucrurilor. Am început să fiu pregătită, în cazul în care mi se va întâmpla ceva rău. Trebuie să învăț, din nou, să am o gândire pozitivă, așteptând lucrurile bune. Trec acum prin această etapă. N-am terminat-o, dar lucrez la asta.

Sincer, a fost o greșeală faptul că m-am dus la Miami. Pentru că, în luna februarie, când am avut audierile de la TAS, nu m-am antrenat, fiindcă eram epuizată. Și trăiam într-o tensiune permanentă. Mi-am zis: o să recuperez, rămânând calmă.

Dar nu m-am antrenat nici măcar o oră în februarie. Apoi, în martie, mergând direct la meci, n-a fost bine din punct de vedere fizic. Dar din punct de vedere emoțional și mental, văzând toți spectatorii din tribune, susținerea lor, am luat energie pozitivă din partea lor.

Și văzând cât de mult mă încurajează lumea la revenire, chestia asta m-a ajutat mult din punct de vedere mental. Și m-a ajutat când am văzut oamenii care erau convinși că eu n-am greșit cu nimic. De aceea, a fost important că am fost la Miami”. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

11 Comentarii

  1. Albaneza infiera cu manie proletara cand M.Sharapova a fost suspendata pt Meldonium la presiunile facute de amerloci ca razbunare fata de sportivii rusi. Multi sportivi rusi au fost ulterior deposedati de medaliile lor si descalificati.
    Uite albanezo ca s-a intors roata si ai ajuns sub ea.

  2. „Greșeala mea imensă a fost că am avut încredere în oameni”

    Greșeala imensă a romanilor a fost că au avut încredere în tine !

  3. -testul pozitiv Covid a fost un șoc mental?

    @albaneju
    -un #metoo invers o paste si pe comănici:
    cine stie ce probe sint prin frigidere…

  4. sa te lamentezi ca o baba si sa crezi ca a cazut cerul sau sa te trezesti si precum Svitelina, Wosniacki, etc. sa-ti iei inima in dinti si sa participi la turnee, indiferent daca vei castiga sau nu. Cu cat amani cu atat iti va fi mai greu. Ia exemplu lui Sara Erani, ea la 37 de ani inca e activa…daca nu vrei sa revii ar fi bine sa ne lasi in pace sa nu ne mai dai iluzii ca vei juca…

  5. Sunt unii care au bad karma asupra altora. Dar sunt unii bărbați care ating ca și acidul femeile, ele neutralizează cât sunt bazice, apoi prostul insistă și distruge. Ca de exemplu, unul ar fi Băsescu, celălalt Țiriac-bătrânul care, cu probleme la prostata germană, a insistat cu panaceul Roxadustat și la Simona.

  6. Regret! Când nu asculți de părinți, așa se întâmplă! Mortul nu se întoarce de la groapa!

  7. ESTE TIMPUL, SA INVETI SA GATESTI, SPELI , DERETICI..! CU TOTII AM FOST ” SMEI” ODATA ..!

  8. …”sinceră” ca o maki’… :))
    Șarapova a fost suspendată ABUZIV, alături de sute de alți sportivi ruși, de W.A.D.A. amerlokă, pă motive INVENTATE: nici azi, dupe atîția ani, amerlocii n-au demonstrat că „Meldonium” ar fi substanță dopantă și că au pus-o justificat pă Listă, pe ascuns, șmecherește!
    În schimb, Roksa’ amerlok este de mulți ani DEMONSTRAT ca substanță dopantă, E INTERZIS JUSTIFICAT, NU SE GĂSEȘTE pă-toate-drumurili șî pă liniili dă montaj auto sau dă kaffetiere, sau în rîu la pescuit ca să poți spune că ai beut apă dupe ce s-a pi$$at kapra în amonte! …și oferă un avantaj unic: DISPARE DIN CORP ÎN 16 ORE!
    Deci, pă lîngă că e rară „în natură” (n-o găsești în afara fabricii producătoare – una singură, ce o produce okazional! – nici în afara lanțului de farmacii dă spital din S.U.A.!), e șî foarte greu dă depistat dă aceeași W.A.D.A.! Care A PRINS-O pă maki’. Maki’ a fost DOVEDITĂ că a luat Roksa’, iar între Roksa’ dîn corpu’ ei, minciuna ajutătoare la T.A.S. a grecului dîn l’Affrance, flakonu’ dă care ea „și-a amintit dăcît” dupe jum’a’ dă an, grecii dîn S.U.A. șî peskuitu’ chinezăsk dîn Pațifik nu este nici o legătură! …BA DA, legătura este ȘPAGA primită dă la un mustacio$$ cunoscut dă „judecătorii” dă la T.A.S. Nyon, ca să-i reducă konsiderabell pedeapsa, fără a o declara nevinovată! În rest, e povești globalizde dă adormit copkiii……[Rumburak]

  9. Nu stiu cine este adica el e doctor de la distanta aberatiilor sale,interviul redat nu vb.de „sechele”etc.
    Simona Halep a reactionat normal,s-a retras in familie si a fost speijinita de ea in fata valului de acuzatii sAU SOLIDARITATE.Vorbeste mai ales despre tradarea lui Murtadoglu si a inca unui individ care i-au confirmat niste mailuri,atunci a avut soc si era normal .in cine avusese ea incredere?in agentul serenei wiliams dusmanul ei de moarte ,in francezii scofilciti si cu aere etc?
    Mihai Dumitru ca o sluga a strainatatii ce este,care doar e buna,noi nu, e ingrijorat ca SH va mai juca ,a devenit un „personaj interesant” si e el,frate nedumerit de ce a accepta kardul de la Miami, asa a vrut ,domne, stai dracu in banca ta de pitigoi ce nu stii cum se munceste cu sapa,cu lopata sau un sport!
    Pt.ce i-au facut astia din conduc.tenisului,-bine ca i-a actionat in judecata Simona, voi ati inebunit toata lumea,pirjoliti si distrugeti sportivii care va fac concurenta,sa domniti voi !Este vorba de vointa si conditie fizica ,asta conteaza rezistenta ,depasirea piedicilor voastre puse in calea talentelor si valorilor din tarile ce nu va plac ,parca pe voi va place cineva!Succes sportivei noastre,succes tuturor sportivilor ca mesageri de pace,vointa si curaj!

  10. Eu cred ca esti in tranzitie.
    Odata ce lucrurile se mai aseaza, o sa vezi mai clar ce si cum.
    Deocamdata observa si intervino atunci cand te simti sigura pe tine!

  11. @ „L Ileana”, 24 iul. 2024 la 14:40
    Beeey! …DU-TE LA CRATIȚĂ, fă!
    Aia nu s-a străduit niciodată foarte tare, în viața ei. E talentată (se pare că Natura alege în funcție dă stele, la naștere, nu dă altceva…), da’ NU MUNCEȘTE (treb’e să spunem asta, în ciuda indulgențelor GheSepisde și a’ altor șpețialijdi ai ‘lii în Șporți dă la Bukale, care încearcă să ascundă asta sub preș: „talia mică” și „mai puțin talent dăcît altele”!). Pun rămășag că, dacă ar fi filmat cineva antrenamentele ei, și le-ai fi comparat cu ale altora dîn vîrfurili clasamentelor W.T.A. șî A.T.P., ți s-ar face rușine cu ale ei.
    „Accidentările” (probleme articulare, musculare, etc.) se datorează DOPAJULUI divers ce ea l-a utilizat constant dă la un anumit moment (cre’ că dă la operația dă micșorare a sînilor, încoa’, cînd „cineva” – știm noi CINE! – i-a spus că altfel nu poate urca în ierarhia tenisului mondeal)! …nu că Serena ar fi ușa-dă-besearică (cilindrikă, la 140 dă kil’e cît are yappa),
    Editat sau că Lenț a negat ani la rînd că se dopează,
    https://www.youtube.com/watch?v=u1qf9TlFTl4
    da’ nici roksadustata dă la malu’ Karadeniz nu a (roksadu)stat în yek$$pektativă…
    Că Lance Armstrong a făcut IDENTIK-ȘÎ-LA-FEL, pînă l-au prins, e una, da’ că ea șî acu’ „face pe nevinovata”, asta e mai mult dăcît jenant.
    Așea că: CIOCU’ MIC, proa’!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.