Generalul găsit mort în casă

Șoc în Italia. Claudio Graziano, preşedintele grupului italian Fincantieri, cea mai importantă companie de construcţie de nave în Europa, care a comandat şi Forţa Naţiunilor Unite în Liban, s-a sinucis, potrivit primelor informatii. Avea 70 de ani. O armă de foc a fost găsită în apropierea corpului său la domiciliul său din Roma, precum şi o scrisoare de adio în care el evoca recenta pierdere a soţiei sale, potrivit agenţiei de presă Ansa.

Graziano fusese numit în mai 2022 la preşedinţia Fincantieri, companie cu 21.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 7,7 miliarde de euro.

Premierul Giorgia Meloni a omagiat într-un comunicat „un slujitor integru al statului, care de-a lungul întregii sale vieţi a servit cu onoare Naţiunea, Forţele armate şi instituţiile”, în timp ce preşedintele Sergio Mattarella a omagiat un „om de stat generos şi loial”.

Născut în 1953 la Torino, în nord, Claudio Graziano a intrat în armată şi s-a format la vânătorii de munte, cărora le-a rămas fidel de-a lungul întregii sale cariere militare.

El a servit în cadrul „căştilor albastre” în Mozambic în 1992, ulterior a fost ataşat militar al Italiei la Washington chiar după atentatele din 11 septembrie 2001. Graziano a servit şi în Afganistan, iar în 2007 a fost numit de secretarul general al ONU comandant al Forţei interimare a Naţiunilor Unite în Liban (FINUL).

Din 2015 până în 2018, el a fost şeful armatei în Italia şi începând din 2017 a prezidat Comitetul militar al Uniunii Europene, până la sosirea sa la Fincantieri, la câteva luni după declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell a apreciat într-un mesaj pe X că acesta a „contribuit în a da formă unei veritabile politici de securitate şi apărare comună”. „El a fost un consilier preţios în momente critice pentru securitatea UE”, scrie Borrell.

Acţiunea grupului Fincantieri, controlat de statul italian, a pierdut până la 3% la Bursa din Milano, după anunţul dispariţiei lui Graziano. S-a închis în scădere cu 1,7%, la 5 euro.

După o lungă telenovelă şi pe fondul unei rivalităţi industriale şi de capital, Franţa şi Italia au anunţat în 2021 că renunţă la un plan de preluare de către Fincantieri a companiei Chantiers de l’Atlantique (fosta STX France), care ar fi consolidat construcţia de nave de croazieră mari în faţa concurenţei din Asia.

Roma şi Paris au invocat criza sanitară, care a avut un impact asupra turismului global, dar şi o alianţă între Fincantieri şi CSCC din China pentru construirea de pacheboturi a cântărit greu în balanţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Mare emotie pe cititori! Toti asociaza acum cuvantul ‘generalul’ cu numele lui Koldea.

  2. Fost sef de stat-major…stia niste chestii, poate chiar despre razboiul pregatit de bancheri.

  3. Aviz politicienilor despre care scriu că însingurarea și automarginalizatea, cei cu final de cifre 27=9, duc la aceste manifestări pe propriul fizic cu propria răspundere! Acest individ a preferat însingurarea totală in urma decesului soției, și a ajuns direct in pământ cu zile. Aceștia nu au scăpare, ori la pat, ori deces cu răspundere asumată prin impuscare, ori accident sau bătaie primita cu succes dar totul fără scăpare. De ce? Pentru că vor schimbare peste noapte în orice, și la o vârstă, divinitatea îi recompensează cu ce au dorit și practicat.

  4. Odihna vesnica. Inteleg din articol ca o persoana labila psihic, capabila de sinucidere, a prezidat Comitetul militar al Uniunii Europene timp de cativa ani.

  5. A FURAT OareCE Cestii ;MLITARE și „Dujmanii” l-au DAT în Gâtlej.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.