Sondaj IRES. Şapte din zece români cred că direcţia în care merge România este greşită

Şapte din zece români sunt de părere că direcţia în care merge România, la finalul anului 2023, este una greşită, puţin peste un sfert, preponderent tineri şi persoane educate, afirmând, totuşi, că direcţia ţării este una bună, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES.

Datele IRES, date publicităţii joi, arată însă că, spre deosebire de anul trecut, optimismul românilor se află într-o uşoară creştere. Dacă la finalul lui 2022, 57% dintre cei intervievaţi spuneau că acel an a fost mai prost pentru România decât anteriorul, în 2023 doar 40% dintre participanţii la sondaj cred că acest an a fost mai rău pentru ţara noastră decât cel precedent.

Trei din zece respondenţi spun că 2023 a fost la fel cu 2022, iar 29% spun chiar că acest an a fost mai bun decât anteriorul, în acest caz, optimiştii fiind prezenţi în proporţii mai ridicate în rândul tinerilor, dar şi în rândul vârstnicilor şi al persoanelor cu educaţie scăzută.

Atunci când au fost invitaţi să indice nivelul de încredere pe care îl au faţă de 15 profesii, cei mai mulţi dintre subiecţii sondajului i-au plasat pe scala pozitivă (foarte multă încredere şi multă încredere) pe pompieri (91%, procent egal cu 2022), pe specialiştii în IT (62%, în scădere cu 15% faţă de 2022), pe asistenţii medicali (68%, în scădere cu -1% faţă de 2022) , pe ofiţerii de armată (66%, procent egal cu 2002) sau pe ingineri (65%, în scădere cu 4% faţă de 2022).

Aceştia sunt urmaţi de medici (62%; +3%), de economişti (56%; +1%), de preoţi (52%; -7%), de profesori (52%; -7%) şi de funcţionari bancari (51%; -4%).

Românii îi plasează în topul încrederii, pe ultimele poziţii, pe avocaţi (49%; +1%), judecători (47%; =), jurnalişti (44%; =), poliţişti (41%; +1%).

Pe ultimul loc se află politicienii, doar unul din zece români declarând că are multă şi foarte multă încredere în aceştia.

De altfel, conform sondajului, ierarhia nu s-a schimbat în mod semnificativ în ultimul an, chiar dacă unele profesii se situează mai jos în topul încrederii, procentele sunt foarte apropiate cu cele înregistrate la sondajul similar din decembrie 2022.

Potrivit IRES, şi acest studiu confirmă tendinţa înregistrată în ultimii zece ani cu privire la raportarea românilor faţă de politică şi faţă de politicieni: neîncrederea este atitudinea dominantă.

Lipsa de încredere a oamenilor în politicieni este ilustrată şi de modul în care au perceput anul care tocmai se încheie din perspectiva politicii şi a guvernării din România, patru din zece participanţi la sondaj evaluând anul acesta ca fiind mai rău decât 2022, peste o treime sunt de părere că a fost la fel ca şi precedentul, iar mai puţin de o cincime – a fost mai bun decât anul trecut.

Vârstnicii sunt cei care evaluează anul 2023 ca fiind mai bun sub aspectul politicii şi a guvernării, în proporţii mai ridicate decât media, în timp ce bărbaţii şi respondenţii activi (35 – 50 ani) sunt mai critici.

În ceea ce priveşte relaţia cu autorităţile, 8% dintre participanţii la sondaj spun că, în anul 2023, au oferit un cadou (de orice fel) unui funcţionar sau unui angajat al unei instituţii sau companii de stat, iar 4% recunosc că au oferit chiar bani.

Sondajul a fost realizat în perioada 12 – 19 decembrie, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), pe un volum de 1.075 de indivizi de 18 ani şi peste. Sondajul are o eroare maximă tolerată de plus/minus 3%, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă, neinstituţionalizată din România.

Studiul face parte din programul de responsabilitate socială al IRES şi este autofinanţat

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

30 de Comentarii

 1. De fapt, 15 din 10 românache, știu că direcția e in jos, pămînt, asfalt, bordură.

 2. Popor de plangaciosi. Oricum 9 din 10 romani nu inteleg ce se intampla . E de asemenea, dar am renuntat sa mai fac efortu

 3. Şapte din zece români = 70% = pds+pnl+udr+usr cred ca au directia STS

 4. 1.in niciun „om al Statului” nu trebuie sa ai incredere
  ci numai circumspectie,banuiala si cercetare.

  2.Inna, Simona si Moartea se bucura de increderea Romanilor!

  (de Bucura -ministra- va puteti bucura,
  e telegenica;
  cand oboseste isi tzine ,pardon,tzatzele pe masa.)

 5. Directia pro NATO este catasrofala, va duce la Razboi urmat de destramarea Romaniei…SUA nu poate sa stea la curu tau 1000 de ani, are si alte treburi….Te bucuri de Ratia de Parizer cu Soia de la NATO dar o vei plati prin dezmembrarea Romaniei….Rusia nu te va va mai ajuta cum a facut- o la 1877 cand ti – a dat Dobrogea cu iesire la Mare , in 1919 cand a lasat Transilvania fara Stapanul ei de la Viena si ai luat – o tu, ca nu avea cine sa o ia, in 1945 cand Stalin ti – a dat din pix inca o data Transilvania fiindca l – ai pus pe Petru Groza Premier. Transilvania ti – o furase Hitler sprijinit de Europa la dictatul de la Viena 1939…Rusia fusese izolata la 1938 prin Dictatul de la Munchen, cand Europa ii da Cehia lui Hitler contra vointei Rusiei.

 6. Anul 2023 a fost cel mai bun. Prost este pentru ceausisti si pentru aia care n-au vreo meserie. Pentru aia nimic este bun. Speranta lor este intr-un tigan din satul Maciuca.

 7. De la 1883 Monarhia a bagat Romania pe linia moarta pro occidentala…in fapt Romania era prin Monarhie la cheremul Frantei si Germaniei…Monarhia abandonase la 1883 definitiv Transilvania la austro ungaria pentru iluzoria si neinsemnata Basarabie, o zona corcita de sute de ani turcita, tatarizata, ucrainizata, rusizata, gagauzizata…Transilvania ne da pe Cosbuc, Rebreanu, Goga…Basarabia vorbea ruseste… Cu toate astea Monarhia criminala si antinationala voia Basarabia, nu voia Transilvania…Pentru ca Occkdentul voia moartea Rusiei nu a Austro Ungariei europene.

 8. Citez: „preponderent tineri şi persoane educate, afirmând, totuşi, că direcţia ţării este una bună” astia sunt spalatii pe creier care nu judeca si au votat masiv USR. E clar, urmeaza o generatie de idioti functionali ceea ce confirma parerea celorlalti respondenti. Daca mai sunt cativa care gandesc printre ei, cu siguranta in deceniul urmator vor ingrosa numarul emigrantilor!

 9. Am cea mai mare încredere 8n adevărații conducători ai Coloniei Marginale Eșuate, PĂDURENII !
  Și în Jegl’nSky, că apără EUROPA CIVILIzATĂ de Ruși.
  măRog…😜

 10. @ tomlin…E frumos cand te uiti 10 ore pe zi la 200 posturi TV. Reclame la mancare, vedete, TV este color….Romania reala NU e ca la TV….Cei din Agricultura in majoritate nu castiga nici sa manance, vreo 3 milioane nu au pamant si au pensie sub 2000 lei…Interesant ar fi un Sondaj cu intrebarea Cati cetateni cumpara de la hipermarket?….la magazinele din comune gasesti doar sucuri, bere si 3 bucati de salam ieftin. Nu uitati, din Salariu romanii in afara de facturi, rate, chirii si hrana fiecare roman are de plata o datorie de 8.000 de euro pe cap de locuitor….Cu o leafa de 200.. 500 euro nu e mica.

 11. Axon, pe ce perete ai portretul lui Stalin? La rasarit in loc de icoana?

 12. ASAIE ! ASAIE ! ASAIE !

  Numai ca IO m-am prins de Cestia ASTA, inca din 1992. imediat dupa Isprava luț „FrankenStein”, STOLO, cum il alintau Idiotii JEFUITI cu Valuta …
  BUN ! ASAIE !

  Si CUUM re-actioneaza „Decidentii” PUSI in Carcile noastre de LIFTELE DREACuu’ de p’Afara.
  In NICIUN Fel.
  I doare EXACT in Their CURs !
  Era o Vorba BURUIENOASA pe Vremurile FOSTE Bunicici, de AltDat :

  „Cat Partiduu’ „IE” in Floare
  Nici in … Troulla NU ma doare !”

  „Cat NATO SI UE sunt in Floare,
  Nici in TROULLELE Noastre NU NE doare !”

  EI traiesc intr-o REALitate Paralela si complet FALSA !

  OriCE Informatie, Parere, Critica etc. care i-ar SILI (Daca ar fi Normali la CirbomFlexer ) sa schimbe Ceva,

  o REFUZA far’ de a o RECEPTA macar, NU „egzista sa egziste” !
  Pare STUPID, chiar ESTE intr-o Logica Normala, daca ar avea-o la Purtator.

  DAR CE sa faca EI, daca ar realiza ca trebuie sa schimbe CEVA, pe Ici, Pe Colo, dar NU in Partile Esentiale.

  Au fost alesi de Mici far’ a prinde chiar de Veste,
  Crescuti cu Mare GRIJA,
  FORMATI Mental intr-o anume GANDire, in „FALSCH”.
  NU vor schimba NIMIC!

  UNDE se vor duce, CE vor face ?

  Niciodata o „Nobilime”, fie SI de KK, precum ASTA a noastra,

  NU va fi capabila sa fie macar cu UN PAS Inaintea Altora, mai Destepti, si Aceia au fost, sunt, vor fi numai si numai din Afara.

 13. CONTINUARE
  Nobilimea Franceza a fost atat de Dobbitoacka, incat NU a inteles CE se petrece, decat in Clipa cand a cazut Cutitoiuu’ Ghilotinei !

  „IDEM la Fel” au fost SI Boierii Tzaristi RUSI.|

  A incercat Tzarul Alexandru al Treilea sa faca REFORMA, sa mai lase sa rasufle TARANII Rusi.
  Pe de o Parte Imbecilii de BOIERI, Tembeli si InCapabili s-au opus !

  Pe de Alta Parte, NARODnicii au sesizat ca pana la Urma, Tzarul va bubui Prostimea „NOBILA” si au decis Asasinarea LUI, desi voia sa mearga in Intampinarea Ideilor LOR, Chipurile pentru BOBOR (NAROD).

  L-au asasinat metodic, NU reusesc din Prima, aveAU si a Doua Echipa ! A murit in Chinuri, cu Picioarele ZDROBITE de o Bomba,..

  Desi scapase din Prima Incercare a Asasinilor, a insistat sa RAMANA in Zona, si apoi … BUM !

  ACESTA a fost Ultimul Tzar care mai putea sa faca CEVA BUN, sa salveze Imperiul Rus de DEMOLARE !

  Fiuu’su, a murit preMatur de Rinichi, desi era o Fortza a Naturii, posibil e VODKA .
  Nepot’su, Nikalashka, Nicolae al Doilea era cam …un Narod CumSeCade …

  DACA s-ar gasi printre Desteptii DIN Clasa Politica, Catziva care sa IA Problema in Mana … :),

  O Shansa MIIIICA, precum o Boutza de Furnica AR FI sa se duca cu Aplomb la Stapanul ACTUAL al Inelelor si sa ii zica CE am scris IO, de Cateva Ori AICI :

  NU ne mai FXXE in Haluu’ ASTA si lasa-NE sa NE consrtruim o Tara !

  ca DACA NE IA Alalalt, va fi greu si pentru NOI,

  (da’ NOI, Roamanii o sa NE acomodam cu Alalalt, ca INCA NU este capabil sa-si realzeze Visuu’ Visuu’PanSlavist , care AR FI Moartea Nostra ca POPOR si a Romaniei, ca STAT Independent.).

 14. CONTINUAREA CONTINUARII …

  Da’ Matale CE te faci ?
  Dupa ATATA Zbucium si BANI Grei Intropmisionati in Gaura FuNeagra UCRAINA !

  CINE te … 😊 obliga si De CE accepti ca STAT totusi, American sa umbli dupa Cai Verzi pe Pareti prin Lume, cand ai Milioane de OAMENI Totusi, far’ de Adapost , AMERICANI ?

  CUM crezi ca vei fi Puternic CU TOATE Prostiile … … 😊 „slobozite” in Sens Vanghelian de Ani Buni in Lume, plecate TOT de la Matale ?
  continu

  NU le mai enumer, ca LE STII Matale, mai bine ca mine, Simplu Cetatean ROMAN.
  ASTA este TOT CE se mai poate face, cat mai repede …

  PAI, daca SE va gasi Intelegere ACOLO, sa SE treaca la o ReFORMARE, ReSetare TOTALA a Tarii !
  Far’ de Sprijinuu’ lu’ Stapanuu’ Inelelor, NU se va putea face vreodata ASACEVA Aici …

  De Pilda, il poteresc pef’o JAVRA de Individ HOTZ si/sau Tradator, Criminal, etc.
  Pai FUGE la Matale … 🙂 SUB Poala … 🙂
  Nenea SAM ia uite CE imi face Dictatolruu’ASTA !

 15. @AXOANE … 🙂
  Cere-te SINGUR in Rezerva, CAT NU se prind Rusii TAI ca ii de-Servesti …

  O faci constient, inseamna ca esti din Gashka Ailalta !
  O faci InConstient, inseamna ca NU le ai cu … NIMIC !

  Si daca se prind Rezidentii tai, o inCURcalesti la Greu … 🙂

  FUGA „ie” sanatpasa, desi s-a abrogat ca Rusghinoasa … 🙂

  Succesuri
  SINCERE !
  Ai muncit, aik luptat, Pacea o ai aparat !
  Retrage-te CAT se mai poate !

 16. sase din zece, voteaza FSN de 33 de ani!
  Cu Iliescu in frunte catre infrangerea finala!
  Uraaaa!

 17. @ CONTESTATARUL …Nu iti citeste nimeni pogoanele de maculatura. Esti un leghionar nerusinat care ai bagat Romania in razboi…Esti un papagal semianalfabet daca crezi ca eu laud Rusia…esti un rusofob deci un prostanac.

 18. România merge pe drumul trasat de stăpâni…adică la dezintegrare…cei care mai gândesc vor pleca,aici rămân doar scursurile,interlopii și cretinii…pe ăia trecuți de 65 de ani nu-i mai punem că ei deja sunt îngrășământ natural…
  Așa că dragi tovarăși peste 5 ani Colonia va avea în jur de 10 milioane de cretini!…

 19. IRES este un think- tank infiintat in 2009 la Cluj. Sigur este sub ,,oblăduirea “ lui Dancu – PSD și finanțat credem tot de PSd . Concluzia sondajului este ca din 10 români , 7 declară ca România merge pe o cale greșită. Asta o știm din 22 decembrie 1989 când vechea orânduire, nivelele 3-4 ale CC al PCR ași Securitatea ( care au sediul la Monaco) au pus mâna pe putere dând țara rușilor. S- a creat o Constituție de către ruși ,iar România năclăiește în noroiul unei corupții osificate de 34 de ani. Având ca premier un analfabet fost patron de gogoșerie, care se luptă să își ia certificatul de revoluționar pentru merite deosebite. Nu știm până când UE și SUA o să mai accepte așa ceva. Dar important este ca în iunie 2022 a avut loc un sondaj al INSCOP, în cadrul ,,Agendei România 2050” prin care peste 83% dintre români consideră ca România trebuie să se îndrepte pe termen lung spre VEST( UE , SUA , NATO) .

 20. Io criez că nij escorili nu să mai bucură de increderia româniluor. Aiestea efectiv să chinuie de câțva ani buni să criască prețurili da’ nu le mai capătă nij pi alia nemajorati…

 21. sase din zece sunt multumiti si foarte multumiti de viata lor!
  Fascinanta Romanie!

 22. „fiecare roman are de plata o datorie de 8.000 de euro pe cap de locuitor….Cu o leafa de 200.. 500 euro nu e mica.

  Niciun roman plateste banii aceia, direct, fura hotii mai putin, ca-s datori ! Leafa de 200-500 este exact cat meritati. Aia care stiu meserie si au scoala adevarata castiga de la 3.000 de euro net in sus. Continuati, va meritati soarta, adica Romania este pe drumul cel bun, se curata de pomanagii !

 23. esti bujetar, parlamentar, ai dotoratul pe la Balti?
  Matale ai lucrat in lumea reeala?

 24. AIUREA NU mi le citeste Nimeni !
  @AXON,

  Te oftici CRUNT ca iti zisei cu Mare Intelegere pentru un Individ Sarman, cazut la Mijloc intre Zmeckers RUSI care te folosesc, O VREME.

  Crezi ca ma sperii IO „MARELE CONTESTATAR” 🙂 de Stampilele tale TAMPITE ?

  GUITI speriat de Viitoru-ti NeSigur siscuipi ca Naroduu’ in Mijlocul Targului, sa te dai rotund.

 25. Ca Romania merge in directia gresita o vad si chiorii.
  Probabil ca acei 3% care vad ca Romania merge in directia buna sunt miopi, orbi sau tampiti……[Rumburak]

 26. ‘Matale ai lucrat in lumea reeala?”

  Eu nu-mi vand calitatea cea mai de pret, o exploatez singur. Adica, eu nu-mi bat joc de mine sau vorba unui prieten: „tu ai facut toata viata numai ce ai vrut” ! Asta ii enerveaza pe toti: nu m-am vandut si n-am turnat, adica nu-s santajabil. Continuati, pentru ca meritati !

 27. Cum s-a dat voie de la servicii cu asemenea sondaj? Inseamna ca democratia mai respira pe undeva sau cumva vreo factiune a dat intentionat drumul la sondaj?
  Adevarul e mai complicat comparativ cu sondajul insa macar licare ceva si catre mase.
  Padurenii de la SRI sigur nu au dat ok la sondajul asta.

 28. Cum sa NU platesti 8.000 de euro pe capul de locuitor ? Simplu, ca bonjour: imprumuti statul sa-si plateasca datoriile, recuperezi imprumutul, plus castigul !!! Stiu, multora le este foarte greu, de aia pentru ei s-a facut AUR ! Un simplu exemplu de caz: in 2012 am imprumutat staul pe timp de 10 ani cu $100.000 la 6,75% dobanda. Anul trecum mi-am cumparat un apartament de lux in plin centru orasului cu sumele acumulate ($167.500) si dupa ce ma mut, il vand pe cel actual, in care locuiesc cu 150.000 de euro, adica castig si din asta. „Cu rabdarea trecem marea” ! Mi-au trebuit cateva randuri sa va explic si in timpul acesta am pus bazele unui alt castig, cu banca, pe principiul: banul la ban trage si paduchele la Simion.

 29. 7 din zece romani vor sa se duca in Siberia ! Aceea este directia lor !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.