Speranţele unui progres în războiul cu Rusia se subţiază

Kiev

Pentru mulţi ucraineni, rezultatul scrutinului care se desfăşoară pe 5 noiembrie în SUA şi impactul său asupra războiului cu Rusia pare acum mai puţin hotărâtor faţă de cum era odată, remarcă vineri Reuters într-un reportaj, potrivit Agerpres.

Chiar şi cu sprijinul militar şi financiar fără precedent pe care administraţia preşedintelui democrat Joe Biden l-a oferit Ucrainei, pierderile acesteia pe frontul din estul ţării s-au accelerat şi Kievul a devenit tot mai iritat de reticenţa liderului de la Casa Albă de a autoriza dezlănţuirea armelor occidentale asupra ţintelor din interiorul Rusiei.

În acest timp, candidatul republican Donald Trump a criticat receptivitatea administraţiei americane de a oferi Ucrainei ajutorul masiv cerut de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a descris drept „cel mai bun agent de vânzări de pe planetă”, şi a promis că dacă ajunge din nou la Casa Albă va pune rapid capăt războiului ruso-ucrainean, fără a explica vreodată cum crede că ar putea face acest lucru.

Acest tablou îi determină pe mulţi ucraineni, atât oficiali cât şi oameni de rând, să fie mai puţin hotărâţi asupra preferinţei lor cu privire la câştigătorul cursei prezidenţiale americane în care se confruntă actuala vicepreşedintă democrată Kamala Harris şi fostul preşedinte republican Donald Trump.

În perioada scursă de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Congresul american a aprobat circa 175 de miliarde de dolari ca asistenţă pentru Kiev, din care aproximativ 56 de miliarde reprezintă ajutor militar direct.

La rândul ei, Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit Ucrainei de atunci şi până în septembrie anul acesta o asistenţă de 118 miliarde de euro ca ajutor militar şi economic, potrivit unui vicepreşedinte al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

La nivelul declaraţiilor oficiale, Zelenski şi guvernul său au fost precauţi să ia partea vreunuia dintre candidaţii la preşedinţia SUA, deşi Kievul ar prefera totuşi o victorie a Kamalei Harris, dar manifestarea acestei preferinţe i-ar putea complica relaţiile cu Trump dacă în cele din urmă acesta ar câştiga alegerile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Presedintele Donald Trump va inceta acest conflict foarte simplu : va sista orice sprijin financiar si de armament pentru acest sinistru clovn si vazind acestea si papagalii UE vor face exact acelasi lucru. Iar in acest caz acest regim ucrainian va fi obligat ori sa capituleze neconditionat, ori sa isi faca hara-kiri !

  2. Speranțe, mai au dar puține fata de cum se întâmplă anul trecut. În fiecare noapte e bombardata puternic ukraina, ukraina iese la iveală dimineața când sunt obosiți sau seara când sunt beți sau drogați rusnacii. Tot încearcă să miște cate ceva ukraineenii, ceva dar dezastruos pentru rusnaci, dar, pe partea cealaltă, zburătoarele cara rusnaci in Voronejh și la granița cu Luhansk, pentru a menține lupta. Problema e alta, nu au intrat încă coreenii in lupta, niciun sunet sau vorba, ori înregistrare video cu ei de pe front. A fost în urmă cu câteva zile când se plângeau că sunt carne de tun, nu au haine de schimb, nu au apă și hrană, nu au medici pe front.

  3. Cetatenii Ucrainei se muta in masa in noile regiuni rusesti,Donesk,Lugansk,Herson si Zaporojie,intrate in componenta rusiei dupa referendum din 23-27 septembrie 2022!.
    Conform site-lui RIA Novosti, februarie 2022 pana in februarie 2023,in Rusia au sosit 5,3 MILIOANE de refugiati ucraineni !.

  4. Zele a pierdut razboiul inainte de a-l incepe. Doar gagautzii sau cei platiti au spus altceva. Cine va mai paria pe un cal mort?

  5. Propaganda de DEZINFORMARE stil CIA american,cu așa ziși „soldați nord-coreeni” care sunt pe front în Ucraina,a dat FAAAS !.

  6. O suma frumusica: 175 miliarde dolari + 118 miliarde euro = peste 300 miliarde dolari ( 1 euro = 1.08 $). Cate lucruri bune se puteau face cu acesti bani!

  7. BĂ. Părere. TU te suporți?
    Dacă RĂUL din Tălică ar fi CEVA Material, AR MIROSI a PUȚI MaiRăuDecâtTheBiden’sFARTs.
    Ești SchimbărețNeAstâmpăratZglobiu. PENDULezi între Două Pozițiuni DIFERITE, ca Diareea ȘI Constipația … …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.