Gemologia, o meserie elitistă

„Stăpânii“ diamantelor

Amalia Giurgiu, un exemplu de talent, perseverenţă şi dăruire

Două generații de iubitori de pietre prețioase, respectiv trei membri ai unei familii, sunt fondatorii primei asociații gemologice profesioniste din România. Originară din Timișoara, familia Giurgiu a prins dragoste de această nobilă meserie pe care o practică cu pasiune de peste 23 de ani.

Cotidianul: Ce reprezintă meseria de gemolog?

Dan Giurgiu: Am fost atrași și am început această meserie unică și specială datorită ambiguității și lipsei de informații despre pietrele prețioase. Deși orice început este greu, acreditările și autorizările, precum și dovedirea competențelor profesionale au durat peste doi ani. Asociația Centrul Gemologic Român este prima organizație gemologică din țara noastră care a obținut acordul privind folosirea numelui de „român“, respectiv Centrul Gemologic Român de la Secretariatul Palatului Victoria. În străinătate, prețurile și valoarea pietrelor prețioase sunt cunoscute cu exactitate, pe când în țara noastră, din cauza lipsei de specialiști, dacă te interesezi despre valoarea unei bijuterii cu pietre prețioase sau a unei pietre prețioase, vei afla de fiecare dată un alt răspuns. Aceasta este principala cauză pentru care ne-am decis să profesionalizăm domeniul gemologiei.

Care sunt atribuțiile unui gemolog?

Gemologul este profesionistul care se ocupă cu certificarea, clasificarea și evaluarea pietrelor prețioase după metode și standarde specifice, în condiții de laborator. Gemologul îndrumă, sfătuiește și consiliază beneficiarii pentru alegerea unei bijuterii cu pietre prețioase, evaluează pietrele prețioase pentru persoane fizice sau juridice. Prezintă standardele, noutățile gemologice și ajută cu idei și sfaturi utile beneficiarul, este specialistul abilitat și acreditat să ofere sfaturi de specialitate despre pietrele prețioase. Gemologul completează arta și măiestria bijutierului prin clasificarea, expertizarea și certificarea pietrelor prețioase, naturale, precum și a gemelor organice din bijuterii.

Explicați care este procesul de expertizare a diamantelor.

Examinarea diamantelor și a pietrelor prețioase se realizează cu lupa standard de gemologie aplanatică și acromatică, cu microscopul, cu etaloane de culoare și duritate, cu instrumente optice. Expertizarea diamantelor și a pietrelor prețioase se face de către gemologi evaluatori, cu dotări standard gemologice. Analizele de laborator se fac colectiv pentru evitarea erorilor umane. Laboratorul gemologic este organizat ierarhic, cu competențe specifice pentru fiecare evaluator. Gemologul evaluator trebuie să fie pregătit pentru analiză atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Acest lucru presupune că gemologul trebuie să fie sănătos, să nu fie obosit, răcit, stresat, să nu aibă vederea slăbită, altfel spus, să fie apt pentru un efort intelectual susținut. Analiza unei pietre prețioase în condiții de laborator este estimată a fi realizată între minimum 20 de minute și maximum 8 ore. Clasificarea, expertizarea și certificarea profesională a pietrelor prețioase se pot realiza doar în condiții de laborator.

Vă trec zilnic prin mâini numeroase pietre prețioase și semiprețioase. La ce valori se ridică pietrele pe care le manevrați?

În permanenţă avem solicitări și întrebări despre anumite roci, minerale, bijuterii cu pietre prețioase, geme organice, diamante și alte pietre prețioase. Primim telefon sau corespondență în care suntem întrebați cât costă un diamant. Este ca și cum ai întreba cât costă o mașină, fără să știi marca sau vechimea. Cele mai frecvente întrebări sunt despre autenticitate, valoare sau proveniență. Am analizat pietre prețioase, diamante și minerale de mare valoare, unele depășind valoarea de un milion de dolari, dar și pietre prețioase, pietre fine sau minerale, cu valoare foarte mică sau chiar fără valoare. Am analizat și expertizat pietre prețioase și geme naturale din Europa, Africa, Asia și Australia.

Cine sunt viitorii gemologi?

Numeroase persoane se orientează spre meseria de gemolog deoarece este o meserie deosebit de frumoasă, elitistă și practicabilă în toate țările lumii. Pentru rezultate în meseria de gemolog trebuie investite multă pasiune, știință și cunoștințe de specialitate, dar mai ales talent, știință și perseverență. Meseria de gemolog evaluator de pietre prețioase este deosebit de fascinantă și interesantă, dar în același timp complexă şi necesită studiu și pregătire permanentă. Am avut cursanți din toate colțurile țării și cu meserii diverse. De la antreprenori, studenți, bancheri, directori de firmă la avocați, doctori sau profesori. Deși multă lume „se pricepe“ la pietre prețioase, puțină lume „știe“. În gemologia pietrelor prețioase nu trebuie să te pricepi, ci trebuie să știi și să cunoști foarte exact anatomia și proprietățile pietrelor prețioase.

Fiind singurul Centru de Gemologie acreditat din România, aveți mulți cursanți?

Casa de Bijuterii Noblesse este primul organizator de ­cursuri de gemologie din țara noastră. Din resurse proprii am acordat primele burse în gemologie „Pro bono publico“ unor persoane motivate, dar cu posibilități financiare limitate, pentru a participa la programele gemologice. O mare parte din acestea activează în cadrul diferitelor firme sau organizații, dar avem și colegi gemologi care lucrează în străinătate. Am avut cursanți români din străinătate, din țări precum Austria, Germania, Italia, Turcia, Belgia și Israel. O imensă satisfacție ne aduc pasiunea și interesul participanților la programele gemologice, lucru care ne motivează să continuam cu dedicație și dăruire această frumoasă meserie. Considerăm că în domeniul gemologiei capitalul intelectual uman calificat este foarte important pentru alinierea țării noastre la economiile europene.

Gemologia în lume

Ştiinţa gemologiei este o ramură foarte importantă a economiilor multor ţări. După anul 1990, odată cu dezvoltarea intensivă a tehnologiei şi a instrumentelor gemologice, industria diamantelor și a pietrelor prețioase a luat un avânt fără precedent în istoria omenirii. Țări precum Rusia, Canada, India, Australia, Belgia, Israel, Anglia, Olanda şi multe altele îşi bazează economiile naţionale pe gemologie, care este o industrie foarte importantă. Industria diamantelor și a pietrelor prețioase contribuie indirect la dezvoltarea mai multor ramuri ale economiei, ca: turismul, serviciile bancare, serviciile hoteliere, aviaţia, comunicaţiile, cercetarea, medicina, securitatea, electronica şi multe alte domenii. Peste 12% din PIB-ul Belgiei provine direct din gemologie plus investiţiile indirecte. Cele mai bogate țări în extracția diamantelor sunt Rusia, Botswana și Congo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

2 Comentarii

  1. atat timp cat ii cheama Giurgiu si nu Ghiurghihson,sunt valabili pentru diamante!Au reusit fara loc….

  2. Las` ca-s mai degraba amici/rude, etc cu baietii cu ochii albastri

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.