Starea nebănuită a producţiei agricole din România

Producţia din agricultură a ajuns la 69,3 miliarde de lei în 2016, în creştere cu 2,5% faţă de 2015, în timp ce producţia vegetală s-a majorat cu 5,3% în intervalul analizat, iar producţia animală a scăzut cu 2,4%, reiese din datele transmise, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Structura valorii producţiei ramurii agricole în anul 2016 a fost asemănătoare cu cea din anul precedent, potrivit informaţiilor publicate de INS.

„Ponderea producţiei vegetale a fost de 65,1%, ponderea producţiei animale de 33,6%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 1,3%”, se mai arată în comunicat.

Structura valorii producţiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, nu a prezentat modificări semnificative în anul 2016 comparativ cu anul precedent.

„Ponderea valorii culturilor de plante uleioase şi de cartofi a crescut cu 1,9 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte procentuale. Ponderea valorii culturilor de legume (inclusiv pepeni) şi de plante de nutreţ a scăzut cu 1,8 puncte procentuale, respectiv cu 0,9 puncte procentuale”, se mai arată în comunicat.

Producţia de grâu a crescut anul trecut cu 4% comparativ cu 2015, până la 8,28 milioane de tone, nivel-record pentru România, înregistrând o medie de peste 4 tone la hectar.

Recolta de rapiţă a crescut în 2016 cu aproape 38% faţă de anul anterior, până la 1,2 milioane de tone, cu o medie de peste 2,7 tone/ha.

Producţia de porumb a crescut anul trecut cu 11,5% comparativ cu anul precedent, depăşind 10 milioane de tone, deşi suprafaţa cultivată s-a diminuat cu 4%, potrivit datelor publicate de INS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Cornea 1092 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.