Statul strânge șurubul ca să-i preseze pe datornici

Debitorii care au poprire bancară prezintă un risc fiscal ridicat de neplată a datoriilor pentru că folosesc numerarul la tranzacţiile derulate, cu scopul de a nu rula banii prin conturi, a arătat miercuri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

El a motivat astfel una dintre propunerile cuprinse într-un proiect de act normativ de modificare a Codului de procedură Fiscală, publicat de Ministerul Finanţelor, şi care se referă la micşorarea plafoanelor sub care nu se pot efectua încasări şi plăţi, în numerar, în cazul debitorilor care au conturile bancare blocate.

„Micşorarea plafoanelor sub care nu se pot efectua încasări şi plăţi, în numerar, în cazul debitorilor care au conturile bancare blocate. După cum se ştie, debitorii care au poprire bancară prezintă un risc fiscal ridicat de neplată a datoriilor. Popririle bancare se realizează automat, astfel că s-a constatat ca gradul de încasare este unul extrem de mic din cauza faptului că debitorii folosesc numerarul la tranzacţiile derulate, cu scopul de a nu rula banii prin conturi. În perioada 2021-2023, au fost înfiinţate popriri pentru obligaţii bugetare restante în valoare de 51 miliarde lei, din care s-au încasat numai 7 miliarde lei, întrucât debitorii nu rulează banii prin conturi”, a scris ministrul pe pagina sa de socializare.

Potrivit acestuia, de prea mult timp, valorificarea ineficientă a bunurilor confiscate şi unele reguli prea permisive pentru cei dornici să fenteze statul au adus pierderi importante de bani la bugetul de stat.

Ministrul Finanţelor a subliniat, în context, că propunerile cuprinse în proiectul publicat miercuri au fost convenite după discuţii cu mediul de afaceri.

Astfel, una dintre măsuri se referă la reaşezarea principiilor de acordare a eşalonărilor la plată, în condiţiile în care, în acest moment, aproape 400.000 contribuabili nu pot beneficia de eşalonare la plată simplificată, întrucât legislaţia actuală nu permite includerea în eşalonare a obligaţiilor cu reţinere la sursă. Aceştia înregistrează obligaţii bugetare care nu sunt mai vechi de 12 luni, în cuantum de 18 miliarde lei.

Se are în vedere şi simplificarea procedurilor de valorificare a bunurilor sechestrate şi confiscate după ce, până acum, valorificarea bunurilor în procedura insolvenţei se realiza într-un timp îndelungat, prin licitaţii repetitive la aceeaşi valoare, ceea ce ducea la degradarea bunurilor şi scăderea gradului de recuperare a obligaţiilor bugetare, consideră sursa citată.

„Am propus metode de simplificare a procedurii, pentru a scurta perioada de valorificare a bunurilor deţinute de către debitorii aflaţi in insolvenţă, astfel încât să se asigure recuperarea creanţelor înscrise la masa credală cât mai repede posibil”, a mai precizat şeful de la Finanţe.

Alte măsuri vizează stabilirea unor noi reguli în activitatea de executare silită menite să susţină digitalizarea şi publicitatea bunurilor ce vor fi valorificate şi prin platforme de comerţ electronic.

„În trecut, era destul de greu pentru oamenii obişnuiţi să afle informaţii despre bunurile pe care ANAF le vindea. Procesul era complicat şi multe persoane nu ştiau cum să participe la licitaţii sau unde să găsească detalii despre bunurile disponibile. Cu noile reguli, toate bunurile care urmează să fie valorificate vor fi promovate şi pe platforme de comerţ electronic”, a mai explicat Boloş.

Ministerul Finanţelor a anunţat, miercuri, că pune în dezbatere publică proiectul de act normativ prin care aduce o serie de modificări şi completări Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru adaptarea legislaţiei fiscale, astfel încât gradul de colectare şi conformare la plată să crească.

O altă propunere din proiect este ca persoanele fizice să utilizeze un număr de identificare digitală, ca o alternativă la CNP, pentru funcţionarea corectă a sistemelor digitale care solicită utilizarea CNP-ului. Astfel, o persoană fizică poate alege să îşi dovedească identitatea în relaţia cu organul fiscal, utilizând numărul de identificare digitală în locul CNP-ului.

Recomanda

7 Comentarii

  1. Ha! Ha!, Ha. “Cu noile reguli, toate bunurile care urmează să fie valorificate vor fi promovate şi pe platforme de comerţ electronic”. Puteți crede așa ceva domnule ministru? Ați vizitat vreodată magazinele ANAF să vedeți ce lucruri vând? Outleturile sunt lux. Era anii trecuți parcat fața magazinului din Sibiu, cred că nu mai e magazin, o mașina stașnică 4X4 când purtat de soție am intrat. Un domn ANAF vorbea cu vânzătoarea. Am întrebat în glumă dacă mașina este de vânzare la confiscate. S-a ofuscat grozav. Și poliția avea sau are ceva similar. Totul este pentru intern și lumea bună, mai ales licitațiile secrete, aranjate, se știe cine trebuie să intre în posesie și nu participă nimeni până prețul ajunge ridicol și este adjudecat de alesul din ANAF sau Servicii. Este o rețea mare și puternică pe care nu o poate clinti nimeni. Diferența între “51 miliarde lei, din care s-au încasat numai 7 miliarde lei” este în curtea lor și peste graniță naș părinte Marcel Boloș. Sub ministru de finanțe Boloș proprietatea burlescului prinț Paul de la Sinaia valorând multe milioane de euro după multe licitații “unde nu a venit nimeni” s-a adjudecat pe 100 mii de euro!!! Sunteți prost sau vă faceți? Cine credeți că vă crede, și cine din profitori vă ia în seamă. Amendamentele aduse vor fi portița ca miliarde viitoare usă ajungă tot la ei. Repararea deficitului doar prin taxe pe săracii care muncesc din greu.

  2. Vreau si eu ce fumeaza asta!
    Pai normal ca ruleaza bani numerar, ca sa iti poata da tie poprirea, dobitocea, ca daca ii inchizi activitatea nu mai are de unde, pricepi schema?

  3. Mă, romînu de cînd a apucat să aibe țară, nu știe altceva decît să fure, să pună taxe și să amendeze.. Alte competențe nu are. Niciunul..

  4. Paratrasnitul popa care reprezintă adventiștii importatori de deșeuri materiale(îmbrăcăminte, încălțăminte, genti și destule neperisabile) imprastiindu-le in comercializare in Romania, cu zero taxe la stat pentru că, cică sunt ajutoare, primesc aceste ONG-uri de la primăria capitalei fonduri nerambursabile nonstop, îl doare la cur de viață cetățenilor majoritari, știe doar că afacerea obligatoriu trebuie sa funcționeze, sa rămână în viață, privind restul cetățenilor, nu îl interesează fie și chiar de nu au datorii la stat, principiul e clar „ai achitat, ai avut și ai bani, poți plăti oricât in contiuare, noi stabilim”! . De asta și este rămas sau menținut în functie, popa face și desface pentru că, știe ce face, și conform tradiției, enoriașii sunt supuși fara scrâșnet.

  5. asta e „statu'” ala care emite 10-12 sesizari prin posta cu mandat pentru 2-3 ron datorie si chiar si pune popriri pe conturi pentru banii aia, dar are o problema cu „colectarea”… ei umbla sa adune maruntis de la amaratii care sunt in faliment, dar se lauda ca economia duduie.

  6. In loc sa umble la masuri legale impotriva marilor clienti agreati de securitate, popa asta voinic se uita dupa economiile de doi lei ale femeilor care au ingrijit batranii afara. Acest Bolosh din Sj va termina definitiv pesedeaua Ciolacului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.