Premieră, cu statul și Enel

Statul român încasează bani frumoși din profitul Enel.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), a negociat obținerea a peste 100 de milioane de euro (aproximativ 502 milioane de lei) cu titlu de dividend extraordinar de la trei companii din Grupul Enel, în care SAPE este acționar minoritar, se arată într-o informare a instituției. La finalul lunii februarie, aproximativ 95% din sumă a fost virată deja în conturile SAPE. Dividendele au fost distribuite din rezultatul raportat al anilor anteriori, iar negocierile pentru acordarea lor au fost purtate între reprezentanți ai SAPE, ai Grupului Enel și ai Fondului Proprietatea, decizia privind plata dividendelor fiind realizată prin acordul comun al părților.

Discuțiile din partea statului au fost coordonate de Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – prin echipa SAPE, condusă de Bogdan Stănescu, președintele Directoratului SAPE SA.

„În calitate de Ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, am coordonat și am fost în contact permanent cu echipa de negociere care a reprezentant statul în acest demers. Acest succes arată că abordarea profesionistă din partea statului, bazată pe documentare, negociere și respectarea legii, este ceea ce aduce consens și câștig într-un acționariat stat- privat, și nu numai. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest proces pentru profesionalismul de care au dat dovadă. Majoritatea sumei a fost deja încasată pe 21 februarie 2020. Urmează ca restul de plată, reprezentând 20% din sumele aferente dividendelor distribuite de E-Distribuție Dobrogea să se achite până la jumătatea lunii august 2020”, a declarat Virgil Popescu.

La rândul său, Bogdan Stănescu, a spus că este o premieră pentru România și un succes categoric în negocierile purtate pentru distribuirea de dividende. ”Negocierile efective s-au încheiat, favorabil pentru statul român, în data de 30 decembrie. În acest context, SAPE va stinge litigiile pentru recuperarea sumelor reprezentând dividende care i s-ar fi cuvenit până la 31 decembrie 2018”, a afirmat Stănescu.

Valoarea dividendelor este conformă cu participația pe care Statul Român le are în societățile menționate: 10% din acțiunile E-Distribuție Muntenia, 24,86% din acțiunile E-Distribuție Banat, respectiv 24,9% din acțiunile E-Distribuție Dobrogea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4567 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Tocmai cand credeam ca se poate trai cat de cat mai bine incepand cu 2011, ne-au mutilat cu limitarile la nivelul de trai decent incat o sa traim fara curent electric, gaze pentru incalzire casa=in frig ca inainte de 1989, apa consum redus la minim, si daca nu consumi, nu ai gunoi. Macar asta sa nu ni se mai ceara, milogii naibii!

  2. ce nu se spune, e că de fapt, valoarea dividendelor datorate statului român este de 500 de milioane de euro.Ce s-a întâmplat cu 400 de milioane de euro, asta nu vrea să ne spună virgil popescu, dar dna-ul meu ne poate lămuri…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.