Turcan – datorii „de ordinul zecilor de milioane de euro”

Din cauza nerespectării angajamentelor, statul român are de plătit datorii „de ordinul zecilor de milioane de euro” către mari firme de producţie din străinătate care au venit să filmeze în România, potrivit ministrului Culturii, Raluca Turcan.

Turcan a participat luni la deschiderea conferinţei „Drepturile creatorilor în domeniul audiovizual”, organizată de Ministerul Culturii, Oficiul de Film şi Investiţii Culturale şi Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, în parteneriat cu Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România – Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual, cu prilejul Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale.

„Programul cash rebate este o schemă de sprijin financiar pentru ca mari investiţii cinematografice să se deruleze în România, valorificând potenţialul românesc natural sau profesional. Este o schemă de sprijin pe care toate ţările din Europa, cu excepţia Belarusului, o au şi care a existat şi în România însă nu a fost aplicată niciodată. Iar consecinţa a fost că mari firme de producţie din străinătate au venit să filmeze în România. Statul român nu şi-a respectat angajamentele, au dat statul român în judecată, au câştigat în instanţă, avem de plătit datorii şi companii mari care se simt atrase de potenţialul uriaş al României sunt în expectativă, dacă să vină să filmeze în România. Datoriile sunt de ordinul zecilor de milioane de euro”, a declarat Turcan, după deschiderea evenimentului.

Conform acesteia, în România schema de cash rebate „există pe hârtie din anul 2018”.

Raluca Turcan consideră că aceste datorii nu sunt însă greu de plătit, repornirea programului cash rebate putând aduce în România, în 2024, investiţii de peste 300 de milioane de euro.

„Avem buget, există angajament la nivelul Guvernului de a respecta aceste angajamente şi să ne recăpătăm încrederea în statul român, ceea ce pentru mine este vital. Obligaţia şi datoria mea, ca ministru al Culturii, este să plătim datoriile, să finalizăm proiectele depuse şi să respectăm angajamentul statului şi, de asemenea, să dăm drumul unui nou apel de proiecte, care, aşa cum se prefigurează, poate să aducă investiţii de peste 300 de milioane de euro chiar în acest an. Am făcut deja cred că două plăţi, suntem în evaluare cu dosarele, practic se merge în paralel: plată – datorii restante, dosare depuse – restante şi schemă nouă de sprijin, astfel încât să putem aduce din nou investitori în România”, a precizat Raluca Turcan.

În cadrul conferinţei, Raluca Turcan a anunţat că proiectul legii cinematografiei urmează să fie pus „în curând în transparenţă”.

„Tot pe partea de cinematografie există şi CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei n.r.) cu partea de legislaţie aferentă, pe care încercăm să o modificăm, astfel încât componenta de CNC să rămână prioritară pentru sprijinirea proiectelor tinerilor cineaşti, promovării acestor proiecte şi asigurării unui balans între coproducţii mari, investiţii mari în cinematografie şi debut cinematografic. Ştiu că au fost dezbateri coordonate de colega mea secretar de stat Diana Baciuna, vom pune în curând în transparenţă acest proiect pe Legea cinematografiei şi o să vă rog, de asemenea, cu aplecare şi deschidere, să ne furnizaţi toată expertiza dumneavoastră de oameni care, până la urmă, implementaţi un cadru legal pe care noi îl creăm”, a mai spus Raluca Turcan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Pai sa plateasca amenzile cei care nu au respectat angajamentele ,pt. ce trebuie sa plateasca statul roman ?

  2. -or fi data cash rebate la google street?
    cash rebate?
    -platesti ca unu sa-ti filmeze nevasta?

    -adica platim DENIGRAREA ROMANIEI
    de catre toti paduchii Planetei!

    schema pare conceputa de Soros fiul lu Satan.

  3. Ministra Culturii,Raluca Turcan (cea care in anii 1996-1999 a desfasurat studiile universitare la Moscova),a REZILIAT contractul pentru difuzarea a doua filme rusesti,care urmau sa fie proiectate la Cinema Eforie si Cinema Union,ambele dedicate Zilei Cosmonauticiii- „Provocarea”(2023.fiind primul film din istorie care a fost turnat in spatiu) si „Vremea celor dintai”(2017.care reflecta destinul primului zbor in cosmos).
    Motivul Ralucai Turcan a fost ca filmele reflecta propaganda rusa !??,cea ce ridica semne de intrebare printre cei care l-au vizionat in mediul online romanesc !!.

  4. @YES.
    anii 1996-1999 nu apartin „secolului Putin”.

    -Djohar Dudaev SE LUPTA CU URSS,
    Djohar Musaevici Dudaev a fost un general și politician cecen, liderul mișcării separatiste cecene din anii 1990, primul președinte al autoproclamatei Republici Cecene Icikeria. În trecut, Dudaev a fost general-maior de aviație, singurul general…

    a fost sheful celei mai mari baze de avioane de bombardament nuclear strategic,
    URSS L-A TRADAT!

  5. Cum adică au venit în România sa filmeze fără aprobare, au dat statul în judecată și au mai și câștigat?

    Am impresia că sunt o mulțime de scheme de fraudare puse la cale de funcționarii care ar trebui să protejeze statul.

    Să luăm fiecare contract în parte și să analizăm clauzele, beneficiile, penalizările ca să înțelegem ce trebuia să se întâmple și nu s-a întâmplat.

  6. Datoriile sunt de ordinul zecilor de milioane de euro nu sunt greu de plătit declară sibianca ministrul culturii Raluca Turcan, are balta pește adică bani în buget. NU SUNT BANI, pentru clădirea din centrul Sibiului aflată la 100 metri de sediul primăriei Astrid Fodor și sediul PSD, clădire pe care când nu era acoperită de o peste 15 ani de o plasă murdară se putea citi:
    “În această casă a poposit în toiul evenimentelor din 1848, în drumul să spre Munții Apuseni, AVRAM IANCU (1824-1872), membru al Comitetului națiunii române”.
    Doamna ministru Turcan, v-am rugat de nenumărate ori prin această platformă a Cotidianul să interveniți pentru renovarea acestei clădiri lăsată deliberat să se prăbușească. Vă mai rog o dată cât pot de tare, marcați 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, martir pentru drepturile românilor ardeleni, cu cumpărarea acestei clădiri de către Ministerul Culturii (dacă Ungaria poate cu hotel Melody) renovarea eu și transformarea ei în muzeu al românismului din Comitatul Sibiu. E o rușine pentru România și ardeleni, pentru Sibiu ce se întâmplă cu această clădire și la fel cu fosta Agenție de voiaj CFR clădire în care a avut sediul “Consiliul Dirigent al Transilvaniei” la 1918, devenită de ani buni “împinge tava” și ne transformată în muzeu de către Ministerul Culturii și micimea oficialităților la Centenarul Uniri 2018. E păcat de Dumnezeu ce se întâmplă doamna ministru Raluca Turcan.

  7. Programul ‘cash rebate’… Adică ‘cheltuiesc’ banii și statul dă înapoi o parte din bani (dacă vrea, când vrea, la cine vrea). E pentru cei potenți financiar și ‘contabil’ nicidecum pentru producătorul român de film. Se poate ‘umfla’ bugetul unui film la orice valoare, banii primiți de la stat putând fi majoritatea din banii cu care se realizează de fapt filmul. Pentru asta trebuie să ai bani de ‘învârteală’…Mai bine ar face ca în Ungaria unde găsești o firmă să te ajute și ăia nu mai plătesc la stat partea cu care te ajută. Ce e acum duce la dezvoltarea firmelor mari din afară și slujbe de salariu minim pe economie în țară. Ca la multinaționale unde le construim noi fabricile și ei vin cu ‘know how-ul’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.