Salarii și pensii din împrumuturi

Bugetul asigurărilor sociale a fost construit anul acesta cu venituri programate de aproape 63 miliarde de lei iar statul trebuie să plătească pensii la 5,2 milioane de pensionari. La o pensie medie de 1.100 lei, înseamnă o sumă totală de 68,6 miliarde de lei. Rezultă astfel un deficit de 5,7 miliarde de lei pentru plata pensiilor actuale. Gaura este acoperită din împrumuturi. Președintele Klaus Iohannis a întrebat marți seara coaliția de guvernare dacă mai are bani pentru pensii și salarii până la finele anului. Imediat după aceea, ministrul de finanțe, Orlando Teodorovici, a declarat că nu există niciun pericol în ceea ce privește plata pensiilor și a salariilor. „Pentru acest an, toate plăţile se regăsesc în buget. Nu este niciun fel de pericol pentru pensii şi salarii în acest an. Absolut deloc. Un guvern de stânga, în orice situaţie, nu va afecta veniturile populaţiei. Ca să fie clar pentru cei care încearcă să inducă această idee că acest guvern nu ar avea bani sau ar tăia ceva. (…) Aceste discuţii din spaţiul public ne afectează şi costul de finanţare”, a declarat Eugen Teorodovici.

Lună de lună, guvernul României, indiferent care este acesta, se împrumută pentru a face rost de bani pentru plata pensiilor și salariilor. Banii sunt atrași fie din emitere de titluri de stat și de obligațiuni, fie de la băncile autohtone, fie de la cele externe. Sumele sunt din ce în ce mai mari pentru că permanent se fac majorări salarii și pensii (au fost creșteri de salarii minime în ultimii ani, iar punctul de pensie a fost ridicat și acesta de mai multe ori). În primul trimestru, de exemplu, România a împrumutat 5 miliarde de lei, bani pentru care va plăti ani de zile dobândă. Anul trecut, guvernul a împrumutat 25 de miliarde de lei și a redus cheltuielile cu 20 de miliarde de lei, în special de la investiții, pentru a plăti pensiile și salariile mărite. În acest moment, ponderea cheltuielilor cu salariile și pensiile reprezintă mai bine de două treimi din cheltuielile bugetare. Practic, cu cât aceste sunt mai mari, cu atât se taie din alte cheltuieli, care pot genera în viitor venituri consistente, în condițiile în care colectările la buget lasă de dorit lună de lună. Nevoia tot mai mare de finanțare a statului român vine la pachet cu costuri mai ridicate pentru toți cei care ne împrumută solicită dobânzi mari. Așa se face că astăzi, România suportă cele mai mari costuri din UE pentru a plăti cheltuielile curente. În acest an, statul trebuie să împrumute în total 74 miliarde de lei. Cel puțin!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

16 Comentarii

  1. să taie pensiile speciale şi s-a rezolvat. De ce nu insistă d-l Matei pe această temă, nu ştiu. Nu cred că n-a auzit de un dicton care zice: sublata causa, tollitur effectus…

  2. „România are nevoie de o FINANTARE de 69 Miliarde Lei în 2017, echivalentul a ~15 Miliarde Euro, ceea ce reprezintă 8,4% din PIB, a declarat, joi, Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, la conferinţa \’Romania and OECD, present and future projections\’.
    Nevoia de finanţare a unui stat are 2 componente. În fiecare an ştim ceea ce vine din urmă la scadenţă. Anul acesta, de exemplu, ne vin circa 55 Miliarde Lei la scadenţă din împrumuturile trecute. Aceasta numim refinanţarea datoriei publice. La care adăugăm deficitul aferent anului acestuia, care este aproximativ 24 Miliarde Lei. Nevoia noastră de finanţare în acest an este de 69 Miliarde Lei, un echivalent de ~ 15 Miliarde Euro, ceea ce reprezintă 8,4% în PIB.” a precizat Jiru.
    http://www.capital.ro/romania-are-nevoie-de-o-finantare-de-69-de-miliarde-de-lei.html

    „Ministerul Finanţelor va împrumuta aproximativ 48-50 Miliarde Lei de pe piaţa internă în anul următor(2018), similar cu nivelul propus pentru acest an, PLUS aproximativ 4,5-5 Miliarde Euro ce urmează să fie atraşi de pe Pieţele Externe, în CRESTERE comparativ cu 2017, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.”
    http://www.capital.ro/ministerul-finantelor-va-imprumuta-in-2018.html

    Daca EXISTA Bani, de ce IMPRUMUTA Romania atatia BANI la Dobanzi din ce in ce mai MARI?!

    • nu intelegi d-ta d-na/d-ra lili, dar de fapt, noi progresam imprumutandu-ne masiv..vorba lui orlando: ,,un guvern socialist, nu va afecta veniturile populatiei”..se refera la populatia din conducerea psd…nici Isarescu nu are sange de bancher, sa anunte cam cat este datoria externa a Romaniei in acest moment, cam cu cat ne imprumutam lunar pentru plata slariilor si pensiilor si de la cine….

  3. Iar aveti probleme cu intuitia, INS va comunica in IUNIE valoarea pensiei medie din trimestrul I 2018. Teoretic daca pensia medie in 2017 de la asisgurarile de stat a fost de 1026 lei si 5,228 de milioane cu o scadere de 29.000 de pensionari, atunci nu vad de ce ipoteza cu 1100 lei cand inca nu s-a ajuns la cresterea punctului de pensie la 1100 lei, nici nu se stie cum a evoluat numarul pensionarilor, daca este in scadere ca si anul trecut? Daca analizam cat au reprezentat pensiile anul trecut, observam ca au fost in jur de 64 de miliarde. Economistii nu au introdus in calcul cresterile de venit acumulate la pensii prin cresterea salariului minim de la 1450 la 1900 lei, cresterile salariale din sanatate si invatamant care vor ”varsa” la pensii cu 20% mai mult din invatamant plus procente mult mai mari daca nu dublu din sanatate. Asa ca inainte sa faceti filozofia chibritului, adunati toate datele, calculati si apoi enuntati ipotezele.

    • oricat analizeaza lumea, se ajunge la aceeasi concluzie: creste datoria Romaniei, cat vezi cu ochii..vezi cu ochii ce trebuie, daca n-ai ochelari de pesedist…si ce daca se varsa la bugetul de pensii mai multi bani din salariile marite? salariile din ce cresc mai hidrocefalule? din cresterea productivitatii muncii, din cresterea reala a exporturilor, din investitii serioase, care au inceput sa produca bani, sau din consumul marfurilor produse de altii din UE, china, turcia si alte state si vandute in magazinelee din Romania, care apartin tot unor retele din alte tari???? si imprumuturile de la ce banci se iau? cate banci ale statului roman, mai sunt???? asadar, cum finanteaza guvernul teleormanean, gaurile imense????

  4. Buna,
    Alianta PSD-ALDE ajunsa la putere cu numai cca.3 milioane de voturi(cu reprezentativitate foarte mica) in urma unui absenteism masiv de la urne a acaparat Romania si prin politicile bugetare,fiscale si economice ne conduce spre colaps. Imprumuturile masive pentru consum,lipsa investitiilor mari,coruptia vor duce tara ,asa cum am mai spus spre colaps. La sfarsitul mandatului aceasta guvernare va lasa Romania supraindatorata si cu o inflatie spre 7%. Parametrii de macrostabilitatea vor fi complet dezarticulati.

    • Ia draga niste vitamine, te-a afectat rau astenia de primavara. Unde vezi tu cresterea alarmanta a datoriilor? UE ne-a impus niste praguri. In fiecare an o generatie ajunge la majorat, iar tot in fiecare an unii tineri se casatoresc, dupa tine, nimeni nu are dreptul sa-si imbunatateasca viata/confortul, poate nu stii ca orice produs electrocasnic are garantie cativa ani, iar unii romani care si-au cumparat inainte de criza, deci 2008-2009, deja sunt in situatia de a mai face o achizitie, iar altii pentru ca isi intemeiaza o familie. Deci numai daca astepti ”plecarea” nu mai consumi decat putina hrana, restul au nevoie sa si consume, nu doar sa munceasca si sa se gandeasca la ultimul drum. Nici daca Romania ar vrea sa dea faliment nu-i lasata, UE ne impune un deficit de 3% si o cota de indatorare. Plangi dupa investitii in terenuri de sport in panta, telegondole de aiurea si alte multe ciudatenii de pe vremea doamnei din Costa Rica, pentru care a trebuit sa platim in acesti ani tot ce-au imaginat grupa ei mica, dar puternica in ”investitii”. Colaps n-a fost nici pe vremea fostului care a ”ajutat” imbogatirea unor cocosei zburdalnici. V-ati invatat sa va lasati manipulati, incercati sa si ganditi nu numai sa va vaicariti.

    • Vezi ca ai copiat prost de unde-ai copiat…, e si dezlanat si agramat ce scrii.

  5. „Lună de lună, guvernul României, indiferent care este acesta, se împrumută pentru a face rost de bani pentru plata pensiilor și salariilor. Banii sunt atrași fie din emitere de titluri de stat și de obligațiuni, fie de la băncile autohtone, fie de la cele externe… Așa se face că astăzi, România suportă cele mai mari costuri din UE pentru a plăti cheltuielile curente. În acest an, statul trebuie să împrumute în total 74 miliarde de lei. Cel puțin!” SA RETINA ASTA PESEDISTII, SA NU ZICA MAI TARZIU CA N-AU STIUT!

    • Pentru niste vitamine. Romania are nevoie ca de aer de investitii in autostrazi/drumuri nationale/drumuri judetene, de scoli reabilitate, fara WC in curte, moderne, de spitale reabilitate si echipate cu aparatura performanta privind depistrea si tratarea diferitlor afectiuni, precum si de spitale noi si de multe altele care ne lipsesc in comparatie cu tarile civilizate din Europei.Fiecare leu trebuie cheltuit cu maxima eficienta daca dorim sa realizam progres si bunastare in Romania.Tocmai dvs. manipulati

  6. Pai , dragilor , eu zic ca articolul este interesant ! Si mai zic ,, ca guvernantii striga din toti rarunchi ca au bani de pensii si salarii ! Asta-i buba : uita sa ne spuna sursa ! La fel de adevarat este si faptul ca nimeni nu ii intrebat de asta ! Traim din imprumuturi ! Vorba este , pana cand ?

    • Adica o tara care are un buget clar de minim 50 miliarde de euro nu are 1 miliard sa completeze la pensii .? Mintiti cum respirati pt ca pt asta traiti minciuna va e optica de viata si asta nu se va schimba! Fericiti romanii destepti care au scapat din acest iad al prostilor cu diplome si au plecat in lumeee !

  7. Daca cresc salariile bugetare pe baze sanatoase odata cu creterea economiei, iar nu pe imprumuturi, atunci cresc si incasarile la bugetele de pensii si este de unde sa creasca si pensiile. Dar PSD e bazat pe mentinerea alegatorilor in stare de saracie extrema, pentru ca o galeata rosie de plastic si o sticla de ulei de floare sa-i determine sa aleaga tot PSD. Putini muncesc si produc in mod real, dar multi vor pensii speciale si sa consume doar pe baza clampanitului din gura sau dormitului in fotoliile confortabile din Parlament. Albinele isi omoara trantorii. Parlamentul nostru vand o va face?

    • avand in vedere ca salariul mediu in romania este de 3 ori mai mic decat media UE, cate sute de ani ne vor trebui sa atingem acea medie, cu firfiricii electorali aruncati de psd? presupunand ca UE stagneaza!

    • Germania, o tara totalmente distrusa si sfartecata dupa al doilea razboi mondial in 20 de ani de liberalism a ajuns a cincea economie a lumii si prima a Europei. Noi dupa 28 de ani de comunism mascat in socialism am coborat pe ultimul loc in europa, la multe capitole suntem pe ultimele locuri in lume, cu un nivel de trai ca al tarilor din sclavagism, adica muncim gratis, banii sunt insuficienti, trebuie sa vii cu bani de acasa ca sa te mentii la servici. In sclavagism sclavii nu primeau bani dar stapanii le asigurau conditii de trai. Mil de romani au simtit asta si au emigrat, al doilea stat din lume la nr. de emigranti, primul pe timp de pace din toate timpurile.

  8. Pentru Matei. In completarea comentariului dvs. precizez ca Germania ,fiind a doua tara ca rezerve valutare in 1990, a cheltuit numai pana in 1996 cca. 1000 miliarde marci in zona de est (fosta RDG) pentru a o apropia de zona de vest (adica RFG) si nici pana in prezent nu a reusit desi si in fosta RDG au muncit tot nemti. Nu mai discut de diferentele de salarizare, de infastructura, de grad de civilizatie in general. Cea mai mare problema o au cu mentalitatile esticilor, care se schimba foarte greu , la fel ca in Romamnia. Aceasta este in esenta diferenta intre sistemul seconomic eficient capitalist si cel comunist/socialist. Aviz celor care regreta comunismul

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.