Cel mai scump tablou

Un tablou vechi de 500 de ani care-l înfățișează pe Isus Hristos și despre care se crede că îi aparține lui Leonardo da Vinci a fost vândut la New York pentru suma record de 450 de milioane de dolari, potrivit BBC. Pictura este cunoscută sub numele  de Salvator Mundi (Salvatorul lumii). Este cel mai mare preț pentru vreo operă de artă care a stârnit aplauze la casa de licitații Christie’s.

Leonardo da Vinci a murit în 1519. Salvator Mundi, care ar fi putut fi pictată undeva după anul 1505, este singurul tablou despre care se crede că se află într-o colecție privată. Licitația a început de la 100 de milioane, iar oferta finală a fost de 400 de milioane de dolari. La suma totală de 450,3 de milioane de dolari s-a ajuns după calcularea tuturor taxelor și comisioanelor. Cumpărătorul a rămas anonim. El a fost direct implicat în licitație, prin telefon. Licitația a durat aproximativ 20 de minute.

Pictura îl înfățișează pe Isus cu o mână ridicată, cu cealaltă ținând o sferă de sticlă. În 1958 a fost vândută la o licitație la Londra pentru numai 45 de lire sterline. Dar la vremea aceea, despre această pictură se credea că aparține unui ucenic al lui Leonardo și nu că ar fi fost chiar opera marelui pictor. Aparent, opera a făcut parte din colecția regelui Charles I al Angliei în anii 1600.

Citiți și:

Ultimul Da Vinci, bijuterii extravagante şi ceasuri de colecţie în licitaţii

Da Vinci inedit, estimat la 15 milioane de euro

 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Da. Numai ca nu-i da Vinci. În ’58, tabloul era evaluat la câteva zeci de lire sterline. Dupa care, l-au flerat suma de „experti” contestabili, si, de altminteri, contestati. Nu-nseamna, însa, ca orice pânza gasita-ntr-o pivnita, în rele conditii de pastrare, trebuie sa fie si-o „descoperire” a cine stie carui geniu. Contributia pictorului la tablou e necunoscuta. O pastisa, o opera „în spiritul lui” da Vinci. Banii, însa, mai ales în lumea artei si „artei”, n-au miros. Rama tabloului, însa, e veche si valoroasa. Cumparatorul … necunoscut nu-i nici el asa de … necunoscut. Un rus, proprietarul clubului de fotbal AS Monaco. El însusi în proces cu unul, cel putin, din expertii (ori „expertii”?) tabloului.

  2. Atat cat pot cunoaste din tablourile lui da Vinci, majoritatea vazute in stare de reproducere, ar fi primul tablou cu multiple asimetrii faciale si in special la nivelul ochilor, cu disproportie intre robustetea capului si gatului comparativ cu degetele subtiri,cu reprezentare christica singulara, cu faldurile tunicii parand nefinisate.Pe de alta parte nu este o lucrare de tinerete si eventuale defecte vizuale ale
    pictorului si-ar fi putut spune cuvantul, blandetea privirii ramanand nealterata.

  3. Probabil ca l-a cumparat Darius Vilcov, sa-l atirne in „sofrajerie” alaturi de o „Rapire din serai” de Van Goghu, chiar deasupra pestelui din sticla care troneaza pe macrameul de pe televizor ! E clar, vrea sa-si epateze colegii din partidul celor muncitori si obiditi, cind or veni in vizita ! Iar cind o veni fiscul sa-l stringa iar de momițe cred ca le va zice alora ca e vorba de un calendar de perete !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.