Topul în care România ocupă locul 5

România ocupă din nou un loc fruntaș într-un top al rușinii. De data aceasta, țara noastră este pe locul 5 în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, se arată într-un raport al Observatorului Român de Sănătate. Potrivit experților, consumul de antibiotice, fapt care favorizează apariția bacteriilor rezistente la tratament.

Fără prescripție medicală

„Consumul ridicat de antibiotice a transformat România într-una din țările europene cu cele mai mari rate de rezistență a bacteriilor la tratament. Rezistența la antibiotice a fost catalogată în cadrul unei reuniuni a ONU ca fiind cel mai mare și urgent factor de risc global care necesită atenție internațională și națională. Organizația Mondială a Sănătății a desemnat perioada 13 — 19 noiembrie 2017 Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice. (…) Românii consumă extrem de multe antibiotice care favorizează și agravează apariția bacteriilor rezistente la tratament. Consumul excesiv de antibiotice duce la creșterea numărului bacteriilor rezistente la tratament. România este statul din UE cu cel mai mare procent de folosire a antibioticelor fără prescripție medicală”, se arată într-un raport.

Antibioticele nu scad febra

Potrivit sursei citate, adeseori pacienții sau familiile lor exercită presiuni asupra farmacistului sau medicului pentru eliberarea unui antibiotic chiar și când folosirea acestuia nu este justificată medical. Conform specialiștilor, antibioticele nu scad febra și nu au efect în cazul răcelilor și infecțiilor respiratorii.

„Factorul comercial prezent în distribuirea de antibiotice către populație contribuie și el la creșterea nejustificată a consumului de antibiotice, prin metode de promovare chestionabile. Reglementările legale în această privință sunt vagi și rar aplicate. La rândul lor, medicii și farmaciștii prescriu uneori inutil antibiotice în contextul unei medicine defensive la baza căreia stă nu binele pacientului, ci evitarea cu orice preț a unei situații culpabile pentru cadrul medical. La aceasta contribuie și informarea insuficientă pe acest subiect chiar în rândul personalului medical”, se susține în comunicat.

Potrivit ORS, înalți oficiali europeni, precum directorul Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, dr. Marc Sprenger, au atras atenția din 2014 că România se află „în zona roșie” și că soluțiile depind în mare măsură de „voința politică”.

Citiți și:

De ce e atât de greu să se descopere noi antibiotice

De ce am devenit rezistenți la antibiotice

Mai multe decese din cauza rezistenței la antibiotice

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Cred ca ziaristii care nu inteleg subiectul despre care scriu fac mai mult rau decat antibioticele. Cum poti sa scrii ca antibioticele nu au efect in cazul infectiilor?!

  2. Ce top e asta si pe ce cercetari se bazeaza? S-a studiat cumva raportul dintre numarul de infectii bacteriene si cantitatea de antibiotice consumate? Din acest asa-zis top nu rezulta! Poate ca in Romania infectiile sunt mult mai numeroase, asta daca ne gandim ca romanii sunt codasi la spalatul pe maini, ganditi-va ca foarte multe persoane nu se spala pe maini dupa utilizarea toaletei, ca sa nu mai vorbim ca nici o mare parte din pesonalul medical nu se spala pe maini!!! Cat despre cresterea rezistentei la antibiotice, ea e cauzata de insisi medicii care prescriu antibiotice! Cea mai mare parte a antibioticelor sunt prescrise de catre medici dupa ureche, FARA ANTIBIOGRAMA! In urma cu cativa ani mi s-a intamplat sa ma imbolnavesc de pneumonie cu pneumococ! Credeti ca vreun medic mi-a prescris o antibiograma din sputa???? Nu!!! Am fost tratat timp de 2 luni cu fel si fel de antibiotice la moda! A trebuit sa apelez la u laborator privat pt. o antibiograma a sputei care a relevat ca germenele responsabil e un pneumococ sensibil la penicilina! Dupa 4 zile de tratament injectabil cu banala penicilina mi-am revenit complet!

  3. Biniiisor! Cand ai o simpla raceala, un mic guturai, nu iei imediat antibiotice. Intai de toate corpul trebuie sa lupte contra racelii!Insa daca ai facut febra si asta a persistat, atunci cand ai o infectie in gat, cand sunt afectate caile respiratorii, cand raceala dureaza prea mult, transformandu-se in gripa serioasa, este nevoie de antibiotic. Eu, desi nu sunt medic asa cred. Sigur ca antibioticul are efect asupra infectiei, iar febra de obicei inseamna ca in organism se afla un infect. Sigur ca le iei cu grija, nu te indopi de mai multe ori pe an cu antibiotice, insa daca-i vorba de infect un antibiotic nu trebuie nici ignorat. Antibioticele nu se prescriu usor, asta-i adevarat. Si nu se dau fara reteta. Eu cred si asa trebuie, ca medicul sa stie cand trebuie prescris si pe ce durata. Articolul este un pic gresit, scris cu prea mult zel, sa-i spunem asa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.