”Doctrina patriotismului”, noua spaima a globaliștilor

Trump ONU: cine râde la urmă râde mai bine

”America este guvernată de americani. Respingem ideologia globalizării și îmbrățisăm doctrina patriotismului”, a spus președintele Donald Trump, marți, de la tribuna Adunării Generale ONU. Tot atunci, într-un moment în care Polonia este trimisă în fața Curții Europene de Justiție pentru încălcarea ”valorilor UE”, Trump a spus: ”În Polonia, un popor extraordinar își apără independența, securitatea și suveranitatea”.

Trump, președinte cu viziune de școlar

Presa internaională l-a acuzat pe liderul american că prin discursul său urmărește sa creeze un antagonism între participarea la instituțiile internaționale și patriotism, că nu cunoaaște deloc istoria țării sale și istoria ultimelor decenii, că renunță la standardele americane în ce privește drepturile omului, că nu se gândește la soarta migranților și la încălzirea globală. ”Acesta nu este patriotism, este o viziune îngustă și crudă”, se arata int-un articol publicat de NBC.

Referirea pe un ton laudativ la regimul polonez care ”își apără suveranitatea” a fost imediat taxată prin catalogarea guvernului polonez drept ”autocrat”, criticii lui Trump amintind că Trump a plasat Polonia în discursul său alaturi de Arabia Saudită. ”Este o abordare a politicii externe din perspectiva unui școlar – sexism și egoism care maschează vulnerabilități ascunse”, scrie NBC.

Un sistem internațional deturnat în favoarea SUA

Există însă și o altă interpretare dată discursului lui Donald Trump de la tribuna ONU. Actualul președinte american nu se îndepărtează decât ca forma de predecsorii săi, nu și pe fond. Președinții americani au privit ONU și alte organisme internaționale drept pârghii care să ajute la transformarea lumii în interesul Americii. ”Instituțiile internaționale create cu ajutorul SUA după Al Doilea Război Mondial nu au fost menite doar să împiedice conflictele, să promoveze comerțul și libertatea, ci au fost deturnate în favoarea Americii. SUA au unul dintre cele cinci vetouri din Consiliul de Securitate ONU. Controlează cele mai multe voturi din FMI. Armata SUA oferă logistica și lanțul de aprovizionare ale trupelor ONU de menținere a păcii”, scrie Bloomberg.

Spre exemplu, administrația Trump a decis retragerea SUA din Consiliului ONU pentru Drepturile Omului și a amenințat Tribunalul Penal Internațional cu sancțiuni, în cazul în care TPI va pune sub acuzare cetățeni americani. Sunt mișcări aparent șocante al Washingtonului. În realitate, SUA nu s-au supus niciodată TPI, și-au retras semnătura de pe Statutul de la Roma al TPI, la fel ca și Rusia (în timp ce China nu a semnat niciodată amintitul statut) și astfel SUA nu au fost parte la acest organism și nu au acceptat niciodată juridicția sa. Donald Trump nu face decât să spună limpede acest lucru. Cât despre Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, administrația Trump nu face decât să spună limpede ceea ce precedentele administrații ascundeau în spatele diplomației: organismul ”este o cloacă a parti pris-ului politic” – în cuvintele ambasadoarei la ONU, Nikki Haley. ”Deficiența structurala a ONU nu se manifestă prin amenințarea suveranității tarilor membre, ci prin îngăduința cu care privește suveranitatea statelor periculoase”, scrie Bloomberg. Iar Donald Trump nu este primul lider american iritat de această pozitie a ONU și nu este primul care să ceară reformarea ONU.

Donald Trump urmărește aceeași transformare a lumii în interesul țării sale, însă constată că sistemul internațional actual nu mai este pârghia potrivită. Cele peste șapte decenii trecute de la semnarea Cartei ONU, finalul Războiului Rece, revenirea puterii ruse și ascensiunea economica a Chinei au dus la apariția unei noi lumi, iar SUA caută pârghii pentru a domina și acest nou context. Donald Trump este interfața aleasa, de electorat dar și de elemente din statul profund,  pentru exprimarea acestei noi strategii americane.

Doctrina Trump

”În timp ce SUA și alte state joacă după reguli, alte state se folosesc de planificarea de stat și de întreprindele de stat pentru a manipula sistemul în favoarea lor”, a spus Trump la ONU. Este o referire limpede la China. La fel de dură a fost fost și referirea la Iran, dar și cea organizațiile internaționale care împiedica strategiile americane, israeliene și saudite în Orientul Mijlociu. Din nou, este exprimarea fără perdea a pozitiilor pe care le-au avut și precedentele administrații. Diferă însă modul în care SUA își caută aliații în noul context. După eșecurile repetate de a obține susținere financiară mai mare pentru NATO, pentru războiul economic cu China, pentru o ”pax americana” în Orientul Mijlociu, Trump recurge la coerciție pentru obținerea sprijinului – de la sancționarea economică a statelor europene ce mai fac afaceri cu Iranul, presiunile economice asupra UE pentru a obține un parteneriat comercial menit să contracareze China și până la avertismentele lansate în cadrul NATO  și împărțirea Europei între ”noii” și ”vechii” aliați.

O parte dintre liderii prezenți la Adunarea Generală ONU au râs în momentul în care Trump a vorbit despre „realizările istorice” ale administrației sale. ”Nu mă așteptam la asta. Dar este OK”, a spus Trump. Însă ”se spune că Trump nu-i iartă niciodată pe cei care râd de el”, scrie The Guardian. Mai mult, scrie ziarul britanic, audiența de la ONU a râs la o remarcă ce nu-i era destinată. Pentru liderii lumii vorbesc acțiunile administrației Trump și noua strategie a SUA de a-și căuta aliați.

”Președintele SUA, un afacerist devenit cunoscut pentru că a falimentat de trei ori, pentru că nu a reușit să scoată bani dintr-un cazinou și pentru că i-a fraierit pe angajați și pe cei din alte categorii inferioare, practic le-a spus celorlalți că sunt niște ratați”, scrie revista Esquire despre discurusl președintelui Trump. La fel ca și liderii adunați la ONU, la fel ca și mulți dintre aliații SUA, ceea ce criticii americani ai președintelui nu înțeleg este că nu eșecul lui la Las Vegas contează, ci faptul că Trump a fost singurul american care a ridicat un cazinou într-un oraș cu afaceri dominate în mod traditional de alte naționalități. Alegerea acestui antreprenor ce a dorit să spargă monopul din Lass Vegas și ”doctrina patriotismului” amintită de el la tribuna ONU sunt semnalul că SUA înțeleg cât de important va fi în noul context global acest resort deja puternic exploatat de Rusia sau China. ”Ceea ce China nu înțelege este că americanii sunt patrioți și înțeleg că Beijingul a profitat comercial de SUA timp de mulți ani. Ei mai știu că sunt cel care va pune capăt acestui lucru”, spunea Trump cu doar o săptămână înainte de discursul ținut la ONU.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.