Tudorel Toader, acuzat că sare în apărarea infractorilor

Decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a cere hotărârile de amânare a eliberării condiționate pentru toți deținuții, ca să vadă considerentele deciziilor respective, este criticată dur de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Sindicaliștii îl acuză pe ministrul Justiției că sare în apărarea infractorilor și uită de victimele acestora.

„Pentru că ministrul Justiției se arată îngrijorat pe Facebook de faptul că „majoritatea detinuților reclamă modul de aplicare a dispozițiilor legale referitoare la liberarea condiționată” îi reamintim că sunt foarte mulți oameni liberi care se arată îngrijorați exact de același lucru, perspectiva fiind însă diametral opusă. Victimele infracțiunilor și cetățenii plătitori de impozite, un profesor de drept ar trebui să știe asta, consideră justiția ca fiind extrem de blândă, mai ales atunci când infractorul este om politic sau om de afaceri, de regulă cu statul. Aceasta nu este o majoritate închipuită precum cea a domnului Toader care a discutat, în total, cu 20 de deținuți. Cu siguranță că ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader, înțelege ce face și are exact reprezentarea faptului că un mesaj despre o pretinsă majoritate a deținutilor care ar fi amânați la liberarea condiționată este un un act de nepermisă presiune asupra instanțelor de judecată care decid asupra acestui aspect la propunerea unor comisii de specialiști din penitenciare. Motiv pentru care îi cerem să înceteze și dacă este cumva îngrijorat referitor la modul în care se acordă liberarea condiționată, bănuim că n-ar fi o problemă să dispună măsuri referitoare la sancționarea abaterilor în legătură cu favorizarea unor deținuti-vip exact în vederea obținerii prin fraudă a unor liberări condiționate, un caz extrem de mediatizat fiind cel de la Penitenciarul Poarta Albă.

Considerăm necesar, în măsura în care pentru ministrul Justitiei contează și victimele infracțiunilor, ca acesta să solicite și O INFORMARE REFERITOARE LA RECIDIVA ÎN STARE DE LIBERARE CONDIȚIONATĂ (PESTE 40% DIN DATELE NOASTRE), astfel de cazuri fiind deseori prezentate în presă. Măsuri post-condamnatorii care să reducă rata recidivei ar fi într-adevăr bine-venite, însă se pare că asta nu-l interesează pe ministrul Justiției”, afirmă Federația într-un comunicat transmis duminică.

Sindicaliștii îl dau ca exemplu recent, „deși nu cel mai reprezentativ pentru tipologia recidivistului”, pe Gigi Becali față de care Administrația Penitenciarelor a sesizat Parchetul pentru infracțiuni de ultraj si santaj.

„Nici față de acestă situatie și nici în ceea ce privește abuzurile comise de conducerea de la Poarta Albă, ministrul Justiției n-a găsit de cuviință să reacționeze încă. Adresăm așadar public o întrebare ministrului Justiției: Aveți, domnule ministru – al justiției, nu al detinutilor-vip – temă de partid sau de o altă natură în a pune presiune pentru liberarea condiționată în regim de viteză? Nu așteptăm un răspuns, nici măcar pe rețele de socializare. Ar fi însă de așteptat o inițiativă corectă în legătură cu efectele liberării condiționate, dacă tot este asta motiv de îngrijorare, una care să aibă în calcul și dreptul victimelor la o justiție corectă, nu doar teme lansate de actuali, fosti și viitori detinuți”, conchid sindicaliștii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.