Acord pentru ocolirea sancțiunilor împotriva Iranului

UE, Rusia și China sfidează administrația Trump

Cinci puteri economice au decis să continue afacerile cu Iranul, în ciuda amenințărilor SUA cu penalizarea companiilor din acesste state. Marea Britanie, Germania, Franța, Rusia și China au semnat un acord pentru crearea unui mecanism special ”care să faciliteze plățile pentru exporturile realizate de Iran, inclusiv petrol”, să-i ”ajute și să-i asigure pe operatorii economici care fac afaceri în Iran în mod legal”. Anunțul a fost făcut chiar de șefa diplomației UE, Federica Mogherini, în marja Adunării Generale ONU de la New York.

Este vorba despre cele cinci state semnatare ale acordului cu Iranul care nu au urmat calea administrației Donald Trump de a suspenda aplicarea acordului și de a relua sancțiunile economice împotriva Teheranului. Anunțul făcut de Mogherini a venit după o întâlnire în spatele ușilor închise între șefii diplomațiilor celor cinci state, alături de omologul lor iranian.

Diplomați europeni citați de Reuters arată că este vorba despre un sistem de barter similar celui folosit de URSS în timpul războiului Rece, pentru a oferi bunuri fabricate în Europa în schimbul petrolului iranian. Măsura a fost anunțată cu puțin înainte de termenul anunțat de SUA pentru aplicarea celor mai usturătoare sancțiuni impotriva Iranului – eliminarea din sistemul financiar american a băncilor care facilitează achiziția de petrol din Iran. ”În termeni practici, asta înseamnă că țările UE își vor crea o entitate care să faciliteze comerțul cu Iranul și asta le va permite companiilor europene să își continue afacerile cu Iranul în acord cu legile UE”, a spus Mogherini.

Reuters notează că mulți diplomați și analiști sunt sceptici că asemenea strategie va reuși să ocolească sancțiunile americane, pentru că SUA își vor putea amenda legislația astfel încât să interzică asemenea tranzacții în sistem barter. Miza principală pare să fie salvarea economiei iraniene, care se clatină din cauza sancțiunilor SUA. Sancțiunile petroliere din noiembrie pot da lovitura de grație economiei iraniene. Forța dolarului ca monedă a tranzactiilor globale se poate dovedi însă prea mare pentru a fi contrată prin asemenea strategii. Spre exemplu, banca franceză Bpifrance a renunțat de curând la crearea unui mecanism pentru susținerea companiilor franceze care au decis să rămână în Iran.

Președintele Trump a decis, în luna mai, să părăsească acordul nuclear cu Iranul negociat de fostul președinte Barack Obama, nemulțumit că documentul nu face referiri și la programul balistic iranian. Statele UE semnatare încearcă să obțină o renegociere a tratatului, însă fără a aplica sancțiunile gândite de SUA. UE și Teheranul susțin că acordul nuclear funcționează și că Agenția Internațională pentru Energie Atomică a confirmat acest lucru în 12 rapoarte succesive, după verificările făcute în Iran.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. Ce poate sa dea Rusia, Marea Britanie si UE, Republicii Islamice Iran (denumirea oficiala a statului) in regim barter (troc), in schimbul petrolului? In afara de elemente de armament. Iranul nu are o alta industrie in afara celei extractive de petrol. Un scop declarat al Iranului este distrugerea Israelului, singurul factor civilizator profund european din Orientul Mijlociu si singura zona tampon reala (Turcia nu se pune) impotriva expansiunii islamiste spre Europa, in interiorul careia, datorita naivitatii si generozitatii Occidentului care a primit cu bratele deschise migranti musulmani, a inceput deja un intens proces de islamizare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.