UE și noua ”tiranie” marxistă

Țările din flancul sudic al UE sunt descrise la Bruxelles ca prima linie în fața unui val migrator ce se revarsă începând din 2015. Țările central și est-europene sunt descrise ca frontul unui război coordonat de la Bruxelles împotriva corupției, a populismului și naționalismului  și al unui război împotriva propagandei și tacticilor hibride de care este acuzată Rusia. Toate aceste ”războaie” dictează si vor dicta inevitabil temele electorale ce modelează opțiunile la urne.

Opțiunea electoratului a fost contrară liniei impuse de la Bruxelles, Berlin și Paris. Electoratul italian a ales Liga Nordului și Mișcarea de 5 Stele, partide naționaliste și populiste. Opțiunea țărilor central și est-europene au fost partidele cu orientare conservatoare, naționalistă, eurosceptică.

În perioada de puțin peste un an petrecută la guvernare, Liga fostului vicepremier Matteo Salvini a redus masiv numărul imigranților care vin în Italia. În primele două luni ale anului 2019 au intrat în Italia 262 de imigranți, comparativ cu 5.200 în aceeași perioadă din 2018 și 13.000 în aceeași perioadă din 2017. Însă Salvini a fost acuzat de nerespectarea drepturilor omului, de ”răpire”, și ”sechestrare de persoane”, pentru că a interzis navelor ONG-urilor care îi salvează pe imigranți să intre în porturile italiene. Salvini a pierdut puterea, în urma unui pariu riscant pentru organizarea alegerilor anticipate. Noul guvern va fi dominat de Partidul Democrat, de centru-stânga, mult mai favorabil solicitărilor europene de a deschide porțile Italiei în fața imigranților.

Într-un interviu din luna august pentru publicația Causeur, profesorul Pierre Manent observa: ”Mândria europeană sau conștiința de sine europeană se bazează pe respingerea istoriei și civilizației europene!”. ”Nu vrem să avem nimic de-a face cu rădăcinile creștine și vrem în schimb să primim cu brațele deschise islamul”, spunea Manent.

Această viziune europeană este încarnată de chiar una dintre ”victimele” fostului vicepremier Salvini, Carola Rackete, unul dintre căpitanii navelor cu imigranți ale ONG-urilor care au spart blocada italiană. ”Viața mea era ușoară. Sunt albă, nemțoaică, născută într-o țară bogată și cu pașaportul care trebuie”, spunea ea pentru Reuters. Cu alte cuvinte, scrie de aceasta dată site-ul gatestoneinstitute.org, hotărârea de a-i ajuta pe imigranți a fost generată de viața sa relativ privilegiată din Vest.

Această viziune, scrie gatestoneinstitute, pleacă de la falsa idee marxista răspândită în rândul tineretului european de astăzi cum că succesul de care se bucură un european nu este posibil decât prin suferința și cheltuiala omenirii. ”Dacă eu câștig, altcineva trebuie să piardă”, nu poate exista o soluție ”win-win”, adica exact acel principiu care stă la baza pieței libere. ”Mulți dintre tinerii vestici văd doar bariere pe care trebuie să le dea jos. Pascal Bruckner a numit aceasta tirania penitenței”, în eseul său ”Tirania penitenței, despre masochismul occidental”, scrie site-ul amintit.

Bruckner condamna secolele de persecuție din Europa, însă arăta că gândirea luminată a Europei a permis acceptarea vinovăției și penitenței, a reparației și a dorinței de a începe ceva nou. Europa a permis sclavia, însă a oprit-o. Unde sunt azi vocile care să ceară sfârșitul sclaviei? Cine mai îndrăznește azi să arate cât de multă sclavie este în economia africană sau cea arabă?

”Din nefericire, scrie gatestoneinstitute.org, prețul relativismului multicultural a devenit vizibil în Europa. Dezintegrarea statelor națiune vest-europene este o posibilitate reală. Multiculturalismul – cosntruit pe fondul declinului demografic, al decreștinării masive și al autorepudierii culturale – nu este decât o etapă de tranziție către fragmentarea Vestului”.

Ce se întâmplă când statele în care ”cetățenii au o viață ușoară și pașaportul care trebuie” încearcă să impună această relativizare culturală și această ”tiranie a penitenței” unor state central și est-europene ai căror cetateni abia ce s-au scuturat de o tiranie și nu au nicidecum o viață ușoară? Sistemul cotelor de imigranți impus de Bruxelles a dus la ”secesiunea” Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia Slovacia). Iar un fenomen similar a avut loc și în Italia sau Suedia, așa cum o arată limpede rezultatul ultimelor alegeri. Vânătoarea anticorupție și ”penitența” ecomomică impusă statelor estice a dus la o distanțare similară de Bruxelles și Berlin.

Uniunea Europeană, Germania și Franța vin însă cu o narațiune care pare să inverseze lanțul cauzal, susținând că populismul și naționalismul sunt cauza și nu efectul derapajelor si frondelor din Europa Centrală, de Sud și de Est, că aceleași curente ar vulnerabiliza aceste state în fața propagandei ruse, nu sărăcia relativă, că naționalismul trebuie să facă loc ”panaceului” progresismului și relativismului cultural. Asta în timp ce chiar în imima Occidentului, în Anvers, jumătate dintre copiii înscriși la școlile primare in 2019 sunt musulmani, după cum scrie publicația gva.be, în regiunea Bruxelles, 15,6% dintre copii sunt înscriși in clasele catolice, în timp ce 51% în clasele musulmane.

Cadrul de gândire dominant în Europa refuză să înfrunte aceasta realitate. ”Avansul acestui sistem mă face să mă gândesc la Titanic. Nu putem împiedica o tragedie ignorând-o”, spune filozoful francez Alain Finkielkraut, citat de aceeași publicație Causeur.

Fie că este vorba despre țările estice obligate la penitența anticorupție și anti-ciuma roșie, fie despre țările sud-europene puse în fața imigraților și relativismului cultural, este importantă observația și avertismentul lui Pierre Manent: Europa nu trebuie să vadă în declinul ei actual o pedeapsă meritată și o eliberare de păcatele trecutului, ca și cand ”nazismul și Auschwitzul ar rezuma istoria europeană, ca și cum întreagă această istorie a fost orientată cumva către o soluție finală”.

”Trebuie să avem capacitatea și legitimitatea de a judeca ce, pe cine, când și cum primim și absorbim… Și trebuie să avem capacitatea de a absorbi într-un termen rezonabil. Toate astea presupun ca Europa să nu fie considerată un simplu echipament de ”urgență”. Pentru că, în această logică, am pendula între o sală de așteptare a unui aeroport pentru o hiper-clasă și un lagăr de refugiați pentru restul lumii. Poate oare să fie construită Europa ca un aeroport luxos înconjurat de tabere de refugiați?”, spune Pierre Manent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 29

30 de Comentarii

 1. ce este marxist aici? sau vorbim vorbe?

  pai din cate stiu eu Marx a luat apararea Muncii in raport cu Capitalul (sic!)! universalizarii Capitalului i-a opus universalizarea Muncii!

  din cate stiu eu Marx a visat o societate in care cooperarea si nu competitia sa fie nucleul esential al organizarii sociale!

  din cate stiu eu UE promoveaza o ideologie economica de tip neoliberal, adica a domintiei Capitalului, asta insemnand competitia generalizata!

  spre deosebire de Hegel care isi construieste totul in jurul notiunii de Stat, Marx pleaca de la Societate!

  ori tot ce spune autorul aici are in vedere ideea de Stat!

 2. Faptul că “win-win este principiul care stă la baza pieței libere” mă liniștește dovedind că am trăit intr-o țară democratică al cărui președinte Nicolae Ceaușescu, era determinat să promoveze “relații economice reciproc avantajoase”! După 90 au aparut unii care ziceau că principiul ceaușist nu există fiecare fiind preocupat să-l scoată pe celalalt de pe piață. Și cei care au cumpărat fabrici, uzine sau afaceri românești după 1990 asta au facut, le-au ras de pe fața pâmântului pe ale noastre ca să rămănă numai cele din țara lor.

 3. @ mariuta
  E o varza ideologica in mintea autorului, daca-l intrebi o sa zica de fascism ca e acelasi lucru cu comunismul, iar sistemul capitalist ca e diferit de cel fascist, in definitiv acceptiuni gresite!

 4. Cine a mai circulat stie ca Marsilia e cel mai mare oras arab la Mediterana,ca in Londra indienii si pakistanezii fac legea,ca,la Paris,statia de metrou la Rue de Stalingrad si strazile adiacente arata ca orice cartier african subsaharian,ca in Belgia si Olanda nu prea mai vezi albi! Si autorul citeaza o listuta de „filozofi” evrei (Pierre Manent
  Alain Finkielkraut, Pascal Bruckner) traitori in Europa,disperati ca europenii nu mai sunt crestini aia care sa lupte pentru ei in Cruciade impotriva Islamului! Cel putin in tarile est europene nu vezi strazile cucerite de musulmani,in schimb au aparut iar kipa si zulufii,tot in legatura cu „intoleranta” fraierilor est europeni..
  Germania are nevoie de mana de lucru,nu stiu daca musulmanii sunt recomandabili,mai bine pentru Romania ca aduce asiatici
  iar in SUA nu mai vezi muncitori decat latino,albii vor gulere albe!

 5. Exceptional articol. Foarte bine documentat si pumctat. Comentariile de mai sus sunt niste prostii ale unor neo-marxisti de tot kktul.

 6. COMUNISMUL SOROSIST GLOBALIST…PUNE IN COMUN TERITORII..APE…RESURSELE SOLULUI SI SUBSOLULUI.. .LEGI… ARMATE..TRANSPORT…PIETE DE DESFACERE…DISTRUGE FAMILIA SI SEXUL TOTUL CA NICIUN INDIVID SA NU MAI AIBA TARA SI CE APARA. TOTUL SE PUNE IN COMUN….FIRMELOR TRANSNATIONALE…OAMENII DEVIN DOAR SCLAVI MODERNI STERSI FARA VOINTA MORALA SI CARACTER.

 7. @mariuta @Robin Gugustiucilor, marxistii sunt niste excroci, care vor sa te deposedeze de bunurile pe care le ai, in numele unei utopii creata de ei de la inceput in acest scop. Dupa care urmeaza lagarele de concentrare…. Nu v-au ajuns Pol Pot, Trozki, Mao, Stalin sau Ana Pauker? Ori sunteti saraci cu duhu, ori nu ati citit nimic decat #rezist pe twitter, ori sunteti complicii acestor nenorociti!

  • @aristo
   Degeaba te chinui sa luminezi mintile gugustiucilor. Ei prefera sa ciuguleasca prin gunoaie.

  • Pol Pot (Saloth Sar) nu a fost comunist, a fost un nationalist preocupat cu exterminarea altor minoritati, si n-a avut de a face cu ideile de egalitate de clasa. Poate si-o fi zis el comunist dar doar cu numele. E la fel ca si cum ai zice ca esti cosmonaut,dar n-ai trecut niciodata de stratosfera!

 8. Nici vorbă de marxism sau neomarxism, U.E. este pur neoliberală. Capitalismul cu ” față umană ” a fost îngropat odată cu prăbușirea blocului socialist , occidentul îndreptându-se către o societate neosclavagistă sub o mască a democrației burgheze,asistăm la instaurarea bolșevismului de dreapta ( albastru), unde profitul și proprietatea sunt deasupra vieții umane( principiu, să crape cu toții dar să se scoată profit). Capitalismul generează trei chestiuni, fascism, comunism și război, istoria a demonstrato.

 9. Dictatura politicamemte corecta a bunelor intentii este un fascism soft al masochistilor spalati pe creier. Vive les Gilets Jaunes!

 10. Când eu am spus că prin UE se anunţă o tiranie mai rea decât cea comunistă
  unii m-au înjurat. Dar Biblia mea are întotdeauna dreptate.

 11. Imperialistii occidentului nelegiuit: UE, SUA, NATO, FMI-oculta iudeomasonică, vor cu orice preț controlul total și puterea globală pentru a submina și distruge, cultura, familia, religia popoarelor și a forma o babilonie globală antihristică, antiumana!
  Pentru asta au inventat două ideologii satanice: capitalism-liberalism și comunism. Capitalismul, societatea de consum pâine și circ, are succes mai mare pentru ca exploateaza viciile omului.
  Pentru îndobitocirea omului  folosesc mijloace de control și manipulare, informatice, digitale,  media, pe care au pus monopol (tv, radio, ziare, net) dar și mijloace economico-financiare (privatizări, bancheri, asigurări, pensii private). Prin corporațiile lor corup si instaleaza guverne, acapareaza resursele, pentru a fi dependenți economic de politica lor antihristică, cu concursul trădătorilor de neam.
  Astfel, 200 de corporații patronate de oculta iudeomasonică dețin forța economică și politică a 140 de tări: 1% dintre oameni dețin mai mult de jumătate din bogăția lumii !
  Acolo unde nu reușesc îndobitocirea, ocuparea și jefuirea popoarelor, iar acestea își apără prin naționalism și patriotism resursele, economia, cultura, tradiția, familia, nelegiuiții din occident provoacă revolte, războaie, euromaidane, „primaveri” arabe(Ucraina, Serbia, Afgan, Irak, Siria, Libia) pentru a jefui, a provoca haos  si „crize”.
  Astfel, omul îndobitocit, bulversat, prin : „dezbină și stăpânește”, „pâine și circ, stat de „drept”, justitie „independenta”, „refugiati” mahomedani, sodomisti, infracțiuni…va fi manipulat și controlat ca un animal, după care, iudeomasonii din occidentul „civilizat” care au provocat „crizele”, vor veni tot ei ca „salvatori“, ca neocomunisti, prin constrangere, in  condițiile lor: „pâine” și circ, cip și card, control total, dictatura globala, miza finala fiind distrugerea crestinismului-inrobirea sufletului !

  • Nu stiu unde vedeti voi reforme civilizate că eu vad doar sclavie oriunde aș privi si nu ma refer doar la ROMÂNIA. Aceste manevre sunt la vedere si incontestabile dar nu poti vorbi cu detalii. Ce spun ăștia e doar vorbe,pe teren e cam mare diferenta. Globul pamentesc unde traiesc bipezii,este sursa catorva afaceristi care au la vedere ca șefi multi cetateni din alte tari! Acesti cetateni sunt perfectionati privind abordarea celor care cauta un loc de munca,casa cu chirie sau ajutir de la primarie. Nu ati calculat nici la ora actuala cati bani va raman la dispozitie in scop propriu(concedii,vacante), este echivalata suma cu cat cheltuiti pentru traiul zilnic plus utilitatile? Cumva banii de vacanta sunt macar 30% din salariul lunar? Nu cred ca va raman atatia bani! In concluzie: orice biped fin orice tara este sclavul propriei munci,nu are timpul fizic pentru el sau familie, munca fiind platita de patron cu niscavai banuti sau in completare,ii trimit la cursuri sponsorizate in mare parte de primarii(europa vestica) dar vei plati cu varf si indesat examenul de diploma dupa cursurile ‘gratuite’ aceste sponsorizari fiind tot din taxele si impozitele locale! Romania e departe de lumea ‘civilizata’,in romania se aduc sau importa exact ceea ce nu trebuie dar in forta! Deseori imi pun intrebarea decenta:
   – Unde a fost alungata moralitatea cetateanului roman de s-a ajuns in halul in care suntem?

 12. @Dd
  draguta,

  parafrazez dupa Courteline…cea mai mare bucurie o am cand un idiot te face prost!

  loaza, daca nu cunosti teoria marxista, asa cum nu o cunoaste nici autorul articolului, ce te bagi in vorba?

  Marx propune desfiintarea proprietatii private….unde vezi asta azi in UE?

  Marx propune dominatia Muncii asupra Capitalului, intrucat munca este creatoare de plusvaloare care sta la baza profitului! unde vezi in UE asta?

  Marx vorbeste despre dictatura proletariatului, in timp ce UE propune reducerea rolului statului-natiune, doua lucruri complet diferite!

  Marx vorbeste si critica globalizarea gratie fortei Capitalului, or UE vorbeste despre necesitatea globalizarii si a dezvoltarii Capitalului….

  ti-au iesit 60 de seminte la ultima analiza a *bostanului*?

  incultura ca incultura, dar agresivitatea datorata numarului mic de seminte este *de tot kktul.* , citez aici dintr-un tampit de-a binelea….

 13. @aristo

  dumneata ai inteles articolul? unde vezi dumneata marxism/marxisti in UE? Pol Pot, Trozki, Mao, Stalin sau Ana Pauker sunt azi in viata in UE?

  din doua una, ori ai prea putine seminte in bostan, ori ai baut 3 kile de tuica azi…intreg la minte nu esti, oricum..nu vezi ca autorul sustine ca UE inseamna teroare marxista? aica Junker este precum pol Pot, Timmermans precum Stalin, iar polonezul Tusk precum Mao!

 14. @Fara alogeni in functii publice ! Fara neocomunismul ue !

  pai Marx critica faptul ca 1 la suta dintre locuitorii planetei detin mai mult de jumatate din bogatia lumii! si asta dumneata numesti neocomunism?

  nu aveti clare conceptele in minte! asta este neoliberalism, nu comunism, nici neocomunism!

  dumneavoastra sunteti manipulat, adica ti se spune ca aceasta distributie inegala a bogatiei este neocomunism! cu alte cuvinte ca frustrarea sa nu se indrepte asupra neoliberalismului caruia ii apartine realitatea!

  atunci cand nu are conceptele si lucrurile clare in cap omul este usor de manipulat!

  maine poimaine o sa ne spuneti ca Vanghele, Videanu, Basescu, Blaga, Nastase, Puiu Popovici, Ion Tiriac, etc. etc sunt mari neocomunisti!

 15. Bruxelles nu e lupta impotriva corupției , ci e CORUPȚIA insăși.. Ei, deși sunt legi clare in UE care reglementează imigrația, le incalcă voit,. inițial sub motivul războiului sirian, acum pe orice li se pare ”umanitar” și fac trafic de persoane prin ONG uri clar mafiote,.Pe urmă te acuză de orice, de marxism, sau naționalism, dacă nu dorești imigranții mizerabili, intoleranți ,care vin cu un scop anume,..și nu le accepți conform planului lor de ”distribuire”..UE a devenit o organizație mafiotă suprastatală.

 16. Sputnik moare de invidie cand vede subiectele publicate … nici macar ei nu fac opoziti mai transata contra UE.

 17. Acum cinci sute de ani erea imperiul turcesc care unea tarile balcanice in acelasi teritoriu…Niste securisti iubeau turcii si cine nu erea cu turcii erea dusmanul poporului..
  Apoi a venit imperiul austro-hungar…niste securisti iubeau austrohotzii si cine erea impotriva Vienei erea dusmanul poporuluo. Apoi au venit rusii comunisti…cine nu erea cu rusii erea dusmanul poporului si securistii il omorau in inchisori. Acum tot niste securisti …cine nu e cu hamericanii e dusmanul poporului… Maine…vom vedea…poate aduna cineva pe tradatorii securisti…sa scapam tara de tradatori.NORMAL SECURISTII AR TREBUI SA FIE DOAR CU ROMANII.

 18. @mariuta. Mediteaza un pic la rolul statului in comnunism si rolul suprastatului de la Bruxelles. Si ai sa vezi ca dictatura e cea care le caracterizeaza pe ambele, cel putin in raport cu noi si nu numai. Sub masca unui liberalism se prctica pumnul in gura si sub masca celor mai bune intentii se pune la cale subjugarea statelor. Deosebirea intre Marxism si UE e aceea ca marxismul lua de la bogati sa dea la saraci, iar ultimii iau de la cei mai saraci si dau totul bogatilor.( la nivel statal)
  Cum ti se pare condamnarea lui Dragnea in tot acest context? E vorba, cumva, ca UE sa fii militat pentru drepturile si libertatile unui om sau ale unei tari. Eu n-am vazut nimic democratic in jocul murdar al celor de la Bruxelles. Ori folosirea abuziva,si cu incalcarea grava a drepturilor individului, a sistemului judiciar pentru inlaturarea celor care nu corespund portretului conturat de ei tine cumva de liberalism sau de neomarxism ?
  Dreptul la proprietate asupra pamantului, a resurselor al unui stat sau al cetatenilor sai mai poate fi considerat sfant atat timp cat el este obligat sa le scoata la mezat, printr-o decizie UE, celor veniti de afara, fara a lasa la latitudinea tarii respetive decizia? E cumva liberalism sau neomarxism?
  Cum ti se pare amestecul UE in actul de legiferare a unui stat membru?
  Cand dictatura de dreapta se mixeaza cu cea de stanga avem parte de o struto-camila care se numeste Bruxelles.

 19. @mariuta
  Si neocomunismul-comunismul si neoliberalismul-liberalismul-capitalismul…sant ideologii antiumane, antinationale si anticrestine.
  Sant ideologii hard si soft create de iudeomasoni pentru distrugerea identitatii nationale si crestine a popoarelor pentru a crea o globalizare babilonica antihtistica in care popoarele sant transformate in populatii controlate si manipulate prin paine si circ si card si cip…
  O dovedeste reabilitarea satanistului marx la Trier in 2018, cand cand juncherul de la noul comnunism ue, ii ridica statuie !!!

 20. @marius
  Despre diferente!

  1. in comunism exista proprietate de stat, statul este si jucator si judecator, ceea ce este o anomalie! In UE exista doar proprietatea privata, statul nu este jucator ci doar judecator!
  2. in comunism statul ia de la unii ( in cazul de la agricultura ) si da la industrie! in UE acest lucru nu este posibil!
  3. in comunism vorbim de planificare, in capitalism de piata!

  Alte lucruri:
  1. exista doua scenarii pentru UE! un scenariu in care tarile care sunt acum in Schengen merg pe o integrare si mai puternica care inseamna ca aceste tari vor deveni devin niste provincii ale unui stat unic si restul asa cum sunt acum, state-nationale si alt scenariu, cum e acum, cu apropierea nivelelor de dezvoltare, asta insemnand pentru Romania o durata de timp intre 30 si 50 de ani, in raport cu tarile care acum sunt dezvoltate!

  2. domnul Dragnea a facut un lucru bun ( denuntarea protocoalelor dna-sri) si un lucru foarte prost, ideea de a muta ambasada noastra de la Tel Aviv la Ierusalim, afectand astfel serios credibilitatea unei politici externe remarcabile duse de Romania in zona, in ultimii 50 de ani!

  3.UE presupune printre altele uniune vamala, oricine poate merge pe orice piata a unui stat din UE fara taxe vamale, libera circulatie a persoanelor, libera circulatie a proprietatii! Daca ai bani, poti cumpara orice proprietate ( pamant, mine, castele etc) din UE!

  4. daca ai uniune vamala, atunci contractele se supun aceluiasi drept comercial, daca ai asigurari sociale compatibile, atunci trebuie ca legislatia muncii sa fie identica, la fel in sanatate, protectia mediului, drepturilor civile etc..

  5. nimeni nu este tinut cu forta in UE, vedem acum ce este in Marea Britanie si inca britanicii nu au platit inca nota iesirii..lira a cazut in ultimii 3 ani cu 20 la suta..

  UE reprezinta cel mai bun aranjament de supravietuire a Europei la puterea Chinei!

 21. @Fara neomarxismul ue !

  am mai spus-o, nu aveti conceptele clare..nu exista nici un fel de neomarxism in contructia si logica UE!

  nu sunt foarte sigur ca feudalismul pe care vad ca il regretati este chiar cea mai buna solutie pentru viitorul tarii!

 22. @cornelius

  draguta,

  dar eu nu am plecat niciodata de langa cratita,

  problema este daca dumneata ai fost vreodata la biblioteca?!

  ai citit vreo carte scrisa de Marx?

  daca nu, fa bine si instruieste-te..

  daca te duci 5 zile pe saptamana, 10 ore pe zi la biblioteca, ai ceva sanse sa pricepi cum stau lucrurile….si citeste zilnic presa straina, lasa presa romaneasca ca astia scriu ca autorul articolului, fara sa dispuna de concepte…

  ti-as trimite si niste link-uri..dar nu stiu ce limbi straine cunosti…

  cat priveste prostia aia cu tirania UE ce sa mai spun? vezi ca jumate din briti tot asa au gandit ca dumneata si uita-te in ce infundatura au ajuns, risca sa piarda Scotia, iar in Irlanda de Nord sa reinceapa razboiul si sa-si piarda provincia..

  dovlecel, locurile 1, 2, 4 si 5 in lume la categoria celor mai puternice banci il ocupa bancile chinezesti…

  si ca sa intelegi, cine are banul, ala domina!

  poti dumneata sa te dai peste cap cu asta, aici vorbim de putere, dominatie…

  pentru Romania, UE este vitala! daca cum i-ar trece unuia prin cap sa ne scoata din UE suntem cumparati a doua zi…

 23. Pun si eu o intrebare nevinovata: dar cu vechea tiranie marxista ce au facut? Au dat-o cumva la programulm rabla al tiraniilor marxiste pentru a capata una noua cu discount? Ma poate lamuri cineva?

 24. @Smarandache

  intrebarea dumnitale nu are continut! e facuta din cuvinte care la un loc dau un nonsens…

  exista tiranie hegeliana, kantiana, freudiana, functionalista, culturalista de zici ca exista si tiranie marxista?

  la cine te referi cand intrebi:* dar cu vechea tiranie marxista ce au facut?*

  poate oleaca de logica reusiti sa introduceti intr-o intrebare!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.