Uluitor: Cum vrea Trump să-i elimine pe teroriști

Președintele american Donald Trump s-a exprimat joi în favoarea contracarării „terorismului islamist radical” referindu-se la o legendă urbană din perioada ocupației americane a Filipinelor, relatează AFP, citată de Agerpres.

După ce a condamnat atentatul de la Barcelona și a oferit ajutorul SUA, Trump a recomandat în a doua postare pe Twitter „să se studieze ce le-a făcut generalul Pershing al Statelor Unite teroriștilor când îi captura”. „Și nu a mai existat terorism islamist radical timp de 35 de ani!”, afirmă Trump în mesajul său.

Președintele american face referire la fapte atribuite generalului John J. Pershing în 1908, în timp ce era guvernator în Moro, o provincie musulmană din Filipine cuprinsă de o insurecție.

Două site-uri reputate în verificarea faptelor, Snopes și Politifact, au denunțat ca pe o legendă urbană anecdota pe care Trump o mai menționase în timpul unei întâlniri electorale din Carolina de Sud în februarie 2016. Cu acea ocazie, el afirmase că „timp de 25 de ani nu au mai existat probleme”.

Potrivit unei versiuni a legendei, generalul Pershing, care va deveni celebru în calitate de comandant al corpului expediționar american în Franța în 1917, ar fi dispus executarea a 49 de prizonieri musulmani filipinezi cu gloanțe înmuiate în sânge de porc — un animal impur potrivit tradiției musulmane — aceștia fiind îngropați ulterior înfășurați în piei de porc.

Tot potrivit legendei, el l-ar fi eliberat pe cel de-al 50-lea prizonier pentru a le povesti cele întâmplate celorlalți rebeli care — înspăimântați de perspectiva de a nu ajunge în paradis — ar fi depus armele.

Snopes subliniază că nu a „găsit nicio referire la acest incident în biografiile lui Pershing și că aceasta nu corespunde modului în care Pershing se comporta cu rebelii Moro”, subliniază site-ul care a publicat o anchetă amplă pe acest subiect.

La rândul său, Politifact citează cel puțin patru istorici specializați în perioada respectivă și fiecare neagă autenticitatea acestei povești.

Trump a fost foarte criticat în timpul campaniei prezidențiale pentru că a afirmat că „tortura funcționează”, promițând că va reintroduce tehnica de simulare a înecului, instaurată de administrația republicanului George W.Bush după atentatele de la 11 septembrie 2001 și suprimată de democratul Barack Obama.

Recomanda