Vaccinul împotriva HPV, disponibil în România

gripa antigripal

Cel mai nou vaccin împotriva infecţiei cu HPV (Human Papiloma Virus), care declanşează cancerul de col uterin, va ajunge în România luna viitoare, acesta conţinând nouă tulpini şi oferind protecţie împotriva a patru tipuri de cancer şi a leziunilor precanceroase provocate de infecţia cu HPV.

„Este un produs pentru sănătate publică ce previne cancerul şi cred că e cel mai evident lucru sau cel mai mare câştig în domeniul cancerului din ultimii 20 de ani. Existenţa acestui vaccin previne o infecţie corelată cu până la 100% cu acest cancer cancer de col uterin. (…) Este o mare oportunitate pentru România, atât la fete, cât şi la băieţi, pentru că sunt multe ţări unde şi băieţii beneficiază de vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV. (…) Vaccinurile sunt produsele medicamentoase cele mai controlate din lume din punctul de vedere al siguranţei. Siguranţa vaccinului este esenţială şi la fel de importantă este şi eficacitatea“, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, în România, anual, mor aproximativ 1.800 de femei din cauza cancerului de col uterin şi alte 5.000 sunt diagnosticate cu această afecţiune. Vaccinul nonavalent este cel mai nou instrument de prevenţie împotriva bolilor provocate de infecţia cu HPV.

Vaccinul protejează împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 85-90% din cazurile de cancer vulvar, a 80-85% din cazurile de cancer vaginal, a 90-95% din cazurile de cancer anal. Acesta acţionează şi împotriva a 90% din cazurile de veruci genitale.

„Vaccinarea anti-HPV conduce la scăderea cu 64% a prevalenţei, adică a numărului de infecţii înregistrat la un moment dat în populaţia feminină a unei ţări, scăderea cu 60% a riscului de a dezvolta leziuni incipiente precanceroase. Vaccinul mai face ceva, pentru că mai are două tulpini care protejează împotriva unei boli neplăcute cu transmitere sexuală, fiind vorba despre vegetaţii veneriene. (…) Probabil că o să trecem de la aşa-numitul examen Babeş-Papanicolau la detecţia directă a virusului Papiloma la femei. Este mult mai simplu de făcut, mult mai eficient şi mult mai uşor de gestionat. Screeningul şi vaccinarea trebuie asociate întotdeauna“, mai explică Rafila.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“, Adrian Streinu-Cercel, a subliniat că infecţia cu HPV este tot mai des întâlnită în rândul adolescentelor, ceea ce ar trebui să reprezinte un factor de îngrijorare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.