Vălul islamic începe să fie interzis şi la el acasă

Autorităţile siriene au interzis portul vălului islamic integral în campusurile universitare, anunţă ministrul Învăţământului Superior, Ghiyath Barakat, citat de BBC News online. Decizia regimului autoritar de la Damasc este menită să păstreze identitatea seculară siriană.

Potrivit ministrului, portul vălului integral, care nu descoperă decât ochii, intră în contradicţie cu valorile academice şi tradiţia universităţilor siriene. Sute de profesoare siriene care purtau vălul integral au fost transferate deja în posturi administrative.

Portul vălului integral (niqab) a început să fie descurajat şi în Iordania, Egipt şi Liban. Portul vălului islamic a fost atacat în Franţa, Spania, Belgia şi Olanda, unde parlamentele urmează să adopte măsuri punitive împotriva femeilor care îl vor purta în locurile publice.

Kinda al-Shammat, un profesor de drept din Damasc, a salutat decizia, afirmând că este o dovadă de moderaţie. „Universităţile siriene nu au fost niciodată la o extremă sau la cealaltă”, afirmă al-Shammat, citat de postul Al-Arabiya.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.