Verdictul justiției belgiene pentru Puigdemont

Fostul lider catalan Carles Puigdemont și cei patru foști miniștri ai Executivului său, vizați de mandate europene de arestare, au fost eliberați condiționat de un judecător de instrucție belgian, a anunțat, în noaptea de duminică spre luni, Parchetul din Bruxelles. Cei cinci se predaseră Poliției belgiene duminică dimineață.

Celor cinci li se interzice să părăsească Belgia fără consimțământul unui judecător. Totodată, ei trebuie să furnizeze o adresă reală și să participe personal la toate ședințele de judecată.

Camera de Consiliu urmează să se pronunțe asupra executării mandatului de arestare, în următoarele 15 zile.

Fostul lider catalan și miniștrii săi au fost audiați separat și au plecat împreună de la Parchet, într-un microbuz, refuzând să dea declarații presei.

Aceștia au fost așteptați de aproximativ 15 persoane cu steagul separatist catalan care au strigat „curaj” și „nu sunteți singuri”.

Vineri, o instanță din Madrid a emis mandate europene de arestare pentru fostul premier catalan Carles Puigdemont și pentru patru dintre foștii miniștri ai executivului regional: Meritxell Serret (ministrul Agriculturii), Antoni Comin (ministrul Sănătății), Lluis Puig (ministrul Culturii), Clara Ponsati (ministrul Educației). Ei sunt acuzați de rebeliune, răzvrătire și utilizarea abuzivă a fondurilor publice. Aceștia se află în Belgia.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

26 de Comentarii

  1. @Cotidianul : Puigdemont nu-i, de fapt, „fost lider catalan”, ci „LIDERUL catalan”. Ales de popor, Rajoy (dictatorul) n-avea drept sa-l demita. Singurii abilitati sunt catalanii, care sa-l realeaga sau nu. Plus ca forma mai democratica decât referendumul de consultare a poporului, forma la care-a recurs Puigdemont, nu exista. Ce se-ntâmpla-n Spania e dovada ca tara niciodata n-a iesit, politico-social, din perioada barbara (nici macar din Evul Mediu, de la epoca migratiilor), ca justitia-i e subordonata politicului, iar politicul, adica regele-Rajoy, reîncarnarea lui Torquemada.

    • Esti rau deranjata… la mansarda! Auzi , regele Felipe al 6 lea este mai rau decat Inchizitia!!!!
      Ia niste rudotel , dar mai multe caci ai nevoie rau de tot …imi este teama pt sanatatea ta !

  2. @Cotidianul : Alaexandru Visan, nu-ti aroga rolul de jurist! si nu cenzura ! ca-ti place ori nu, Spania-i o dictatura, n-a iesit din franchism. Si-n privinta lui Puigdemont, tipul ESTE liderul Cataloniei, nu „FOSTUL”, Rajoy (dictator, nu uita c-a fost în echipa de sinistra memorie a lui Fraga, si altele, între care traumatismul cranian în urma unui accident) n-avea dreptul sa-l destituie pentru optiunile lui politico-administrative, pentru a fi organizat, de fapt, un referendum (murdarit tot de violenta lui Rajoy), mai ales c-un referendum semnifica democratia la stare pura, consultarea poporului : Puigdemont fusese ALES, si SINGURE ALEGERILE, consultarea populara, putea(u) (sau nu) sa-l înlocuiasca din functie. Asa ca, slabeste-ma!

    • Mai degraba nu ai tu toate mintile acasa decat sa fie Spania dictatura. Asta e mult mai plauzibil.

    • Citind opiniile d-voastră, mi-am adus aminte că Spania are o lungă tradiție în ceea ce privește curentul politic anarhist…. Un curent politic ca oricare altul, dar ușor demodat astăzi….

      Mi-aș permite o întrebare. Dacă la alegerile din 21 decembrie 2017 va apare o altă majoritate în Parlamentul Cataloniei, adică una defavorabilă independenței, ce veți spune ?

    • Pentru Ileana R:Cine esti, gagico? Din ce balarii din Barcelona ai aparut? Desigur, unele urat mirositoare de spui chestii atat de aiuritoare.

  3. Pas cu pas justitia isi face treaba…asa cum cerea si ex-presedintele, ex-ratat ziarist si viitor condamnat pt rebeliune, secesionism si frauda cu fonduri publice !
    Daca ar avea curaj s-ar prezenta de buna voie in fata justitie tarii sale…doar are pasaport spaniol…
    Nu o face din lasitate…

  4. mi-ati eliminat comentariul care era de suficient bun simt .Oricum ,un articol submediocru ,o expunere seaca si plata a unor informatii banale !

  5. @Hanibal : da, Spania e-o dictatura. Mascata de „mânânca si roaga-te”. În istoria ei, dupa Razboiul civil, inclusiv, e plin de acte teroriste si de asasinate politice. Si, fiindca te-ai întors, rescriu ce-ti datoram despre „opresiunea” popoarelor din Orientul îndepartat rus (si nu mai fi rusofob : orice xenofobie = fascism. Mai ales ca tipii au facut eforturi si sacrificii imense dupa 1917. În WW2, inclusiv. @Hanibal, despre Rusia si popoarele din Extremul Orient (date oficiale, copiez mecanic, sursa britanica): 1, 2 locuitori la Km2. Populatia mai deasa pe linia Transiberianului, Amurului si de-a lungul coastelor. Compozitia populatiei : rusi, ucrainieni, bielorusi, coreeni si minoritati etnice :iakutzii (de limba turca), inuitzii, aleutzii, yupik (limba eschimos-aleuta), ciukcii, koriacii, kerekii, itelmenii (limba din Kamceatka) … eveni, oroci, ulci … (limbi tunguse), chinezi (limba mandarina), mongoli (kalkah) … 79% oraseni, 24,1%, sateni. Productie : agricultura, padure si pescuit, 6,5 % , industria miniera (827 zacaminte exploatabile, în principal, diamante, aur, argint, metale neferoase-plumb si cupru, materii prime chimice si miniere precum borul si fluorina) 24,7%, energia electrica, apa si gaz, 4,2%, constructii, 12, 2%, comert, 10, 2 %, transport si comunicatii, 13,4%, sanatate, 7,7 %, finante si servicii, 7,3%, administratie nationala si securitate militara, 7,4%. Lipsesc infrastructurile de transport. Regiunea este, însa, în plina dezvoltare datorita marilor proiecte de investitii bazate pe partenariatul dintre intreprinderile nationale si particulare. ÏN 2025, investitiile (în Extremul Orient si Transbaikal) ar trebui s-ajunga la 10 miliarde de ruble (buget national si fonduri private). Între prioritati, modificarea structurii economice, integrarea ariilor Pacificului. Industria forestiera = 20 de miliarde de metri cubi de lemn brut, din care se exploateaza 30%. Se vor construi înca 12 intreprinderi, cu 5000 de locuri de munca.

    • Rusia e domocratie si Spania dictatura, am trait sa vad afirmata si o asemenea aberatie! Cu asemenea afirmatii vrei sa convingi lumea? Pe ce te bazezi in afara de imaginatie bolnava?

  6. @Ionel : am sa spun c-alegerile au fost falsificate. Si-as avea, ca prim argument, furtul, de catre Rajoy, al buletinelor de vot din scrutinul de la 1 octombrie, furtul urnelor de vot si ciomageala alegatorilor de catre politia individului. post scriptum „Verzii” europeni îl sustin pe Puigdemont. Si-ai vazut ca nici justitia belgiana nu se grabeste sa-l aresteze ori condamne. Asa ca-i ceva putred în Danemarca lui Rajoy …

    • Minti! Nu erau urne ci cutii de carton umplute in Franta de fratii de acolo. Se va vorbi si despre asta.

  7. Judecat si trimis in puscarie pentru balamucul produs in Spania.Nu-i place Spania ,du-te tata in alta tara,ca sunt destule pe lumea asta.Placut surprins de atitudinea justitiei spaniole,care nu doarme pe ea, pe lefuri si pensii exorbitante ca ai nostri !

    • Bravo! Corecte remarcile tale! Spania este un exemplu de stat democrat, constitutional si functional!

  8. Mai domnule jurnalist, ”titlul esre sugestiv ”Verdictul judecatorilor asuopra lui Puigdemont …”, UNDE naiba ii verdictul in continutul articolului … ca spui ca de fapt … vineri urmeaza si atunci, ce naiba paui titluui idioate la un articol de DOI lei ???.

    • Mujicul tot mujic ramane,iar daca are si labilitati intelectuale devine monstruos.Verdictul,mai analfabetule, a fost
      dat prin punerea in libertate conditionata pana la verdictul pe fond.In Belgia nu exista Lulutze care sa ceara arest
      preventiv.Ar trebui sa te bucuri ca a fost scutit de catuse si celula cu paturi suprapuse…

  9. Sa ia si sarbii exemplu de la UE si sa declare ilegala independenta kossovo. Arestati toti conducatorii din kossovo.

  10. @Hanibal @cico @Dragos@ionel@badiu: nu-i vorba de nici o „imaginatie bolnava”, ci de semidoctismul si vioklenta personala, ale voastre : istoria Spaniei e rusinoasa, baile de sânge i-au si construit-o (vezi Lumea Noua, în care colonistii spanioli si portughezi i-au masacarat pe bastinasi), si Inchizitia le-a ramas autoritatilor în sânge. Rusia n-a facut asa ceva niciodata. Deranjati la cap sunteti voi, care ma insultati si care aplicati doua unitati de masura pentru aceleasi fapte si situatii. Daca va convine sa muriti intoxicati, n-aveti decât. Si de plâns, nu sunteti de plâns. Dimpotriva, de speriat.@Luca : ai o imaginatie bogata. Pâna una, alta, Puigdemont nu-i urmarit pentru falsificarea rezultatului votului, ci pentru victoria democratiei, a carui expresie referendumul si este. Si daca n-aveti inteligenta si sârguinta de-a a face dreptul si vorbi-n cunostinta de cauza, abtineti-va ! Fiindca mai si produceti infractiuni penale (insulte si hartuirea unei femei) si-n banda organizata, circumstanta agravanta. Vedeti-va de treaba, ca sunteti si fara carte, si minori. Care, însa, risca, la un tribunal, pedepse de majori. @dxxx : de acord.

    • A marturisi adevcarul despre tine nu este o insulta. Te stiu de ani de zile ce poama esti, ti-am citit tone de aberatii de-a lungul timpului, ai o imagne clara pentru cititori.

    • Ca sa iei in seama rezultatele unui referendum trebuie sa ai mai intai un referendum real, cum a fost cel din Scotia sau Brexitul. Dar ce au facut aia nu e referendum, e un fals grotesc imposibil de verificat. Falsul nu poate sta la baza democratiei, chiar daca pe moment autorii nu sunt urmariti pentru falsificarea votului. Si stii de ce nu sunt urmariti? Pentru ca ala nu era referendum, era o manevra ilegala, un spectacol, un fals al carei rezultat oricum nu conta, indiferent ce cifre ieseau. Ce sa acuzi, ca au bagat in spectacolul de teatru alte cifre? Declararea independentei nu se face insa ca la teatru. Exista in lume multe natiuni care si-au capatat independenta in mod legal si justificat, nu pentru ca bogatii acelor tari sa-si poata legaliza furturile pitite prin paradisurile fiscale. Ai putintica rabdare pana se studiaza conturile din paradisurile fiscale si ai sa intelegi graba unora.

  11. Mai deloc mentiuni despre locul/tara aleasa de puigdemont&unii membri ai Generalitat. Limba aleasa de membrii Generalitat la interviul de la judecatorul de instructie belgian a fost flamanda/zeelandeza nu valona.Puigdemont doreste pe mandatul unui guvern flamand resuscitarea sentimentelor antispaniole ale bataavilor din timpul razboiului lor de independenta vs. coroana spaniola din sec. XVI – XVII si in care valonii din sudul Tarilor de jos de atunci au tradat cauza celorlalti ramanand catolici prospanioli… Asadar nimic intamplator, un plan bine facut si indeplinit ca si cei din Tierra des Bascos.Aici e vorba si de credibilitatea PPE care cred ca ii mai are pe unul din vice =pres Mario David si secretar general pe Secretary General Antonio Lopez-Isturiz(basc?)

  12. @Hadrian : ai dreptate. Chiar daca, privind limba vorbita, eu l-am vazut si auzit pe Puigdemont în franceza. Si-n catalana. Si-ai dreptate si unde-s de cautat radacinile conflictului de-acuma. Si modelul, Flandra. Da, ai dreptate si-n privinta faptului ca independentistii catalani si-au premeditat îndelung actiunile. Desi tipii nu „doresc” „resuscitarea sentimentelor antispaniole”,
    asta-i deja un fapt împlinit în provincie, unde si satele sunt independentiste. În fine, de la ce spui se pot initia cercetari si analize, un dialog. Felicitari. Ai facut unul din singurele comentarii serioase din „Cotidianul” de saptamâni întregi. Felicitari.

  13. Lenutza Anacondan-son, te-am abordat crezand ca posezi o oarece cultura politica si istorica, dar m-am inselat!Reciti
    pe un ton fals din clasici. Nici limbajul nu te ajuta. Negi fara alegere tot ceea ce nu respecta DOGMA. Din fericire
    nu depasesti nivelul de simpla postacacomunista(!), altfel ar fi mult mai grav. Esti de fapt o Lili care si-a schimbat
    pseudonimul ingrozita de respingerea oamenilor de bun simt

  14. @Charlie : ce scrie Lili-i inimitabil. Si-n privinta a ce scriu eu, bine-nteles ca-n România de azi nu mai e scoala. Nu stau în România, stau în Vest, unde toata lumea-mi aduce vorba de cultura.Toata lumea a observat-o, fara sa fac pe desteapta-n privinta ei. Si de notele tale, bine-nteles ca n-am nevoie. Daca esti civilizat, discuta. Cu etichetari (si-nca si anapoda) si cu acuze (inclusiv la adresa „comunismului” care nici n-a fost „comunism”, dar a reconstruit Rusia-ntâi, dupa 1917, dar si România din ruinele WW2 si-a salvat-o dupa falimentul financiar dinaintea si din timpul WW2), însa, nu merge. Vezi c-azi e 7 noiembrie, si-n Vest s-au dat filme documentare despre Revolutie, toata lumea, dar absolut toata lumea, elogiind-o. Nu ma fa pe grozavu’. Mai bine „comunism” decât neo-con-i (de tip Ciorianu Adrian, Liicheanu si clica asa-zisilor „oameni politici” si „ideologi” din România). „Comunistii” n-au declansat nici un razboi. Si de studiile mele nu-ti dau voie sa te-atingi. Ai priceput ? Si-nca cine ? Cine te-nchipui ? ce-i asta ? vrei calificative, ca imediat încep si eu sa spun ce cred despre tine! numai c-asta-i în ce te (si va) priveste : te iei de-o persoana, incapabil sa sustii un argument ! vezi ca @Hadrian s-a corectat. Urmeaza-i exemplul.

    • Comunisii nu au declansat nici un razboi?? Dar URSS ce a facut in 1939 cu Polonia si Finlanda? Dar in 1940 cu Romania si Tarile Baltice? Ce fel de studii faci deci?

    • Nu face nici un studiu, este agent de influenta, nu e clar inca pentru cine lucreaza, la personaje precum asta lucrurile sunt mai incurcate, ea are mai multi stapani stiuti sau nestiuti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.