Vernisajul Expoziției de pictură – In Memoriam – Liviu Lăzărescu  

Publicația „Foaia Interesantă” organizează, la „Spațiul expozițional de la Moara Cetății” (fosta Sinagogă), în perioada 13 – 17 mai 2021, expoziția de pictură – In Memoriam – Liviu Lăzărescu (1934 – 2021). Evenimentul reunește lucrări din perioada studenției maestrului.

A murit portretistul român al Papei Francisc

Expoziția oferă prilejul unei frumoase incursiuni prin opera sa, în diferite etape, cunoscând, astfel, o personalitate complexă, dar a cărei constantă a fost dintotdeauna aceeași: luminozitatea.

Mormânt de Covid pentru Liviu Lăzărescu

Vernisajul expoziției „In memoriam Liviu Lăzărescu” va avea loc joi, 13 mai 2021, începând cu ora 18. Oaspeții vor fi primiți de către artiștii plastici Jesi Filip și Mircea Zdrenghea, parteneri și susținători ai evenimentului cultural.

Expoziția va fi deschisă de profesorul Marin Florin Ilieș, directorul Colegiului Decebal din Deva.

Pictorul, scriitorul, profesorul universitar Liviu Lăzărescu s-a născut lângă Orăștie, în „Duminica Floriilor”, pe data de 1 aprilie 1934, în satul Mărtinești, de lângă Orăștie, într-o familie de plugari. După absolvirea școlii în satul natal, a urmat cursurile Liceului „Decebal” din Deva. Încă din timpul studiilor liceale, a fost prigonit de către comuniști, din cauza faptului că tatăl său organizase o celulă de rezistență anticomunistă și era încarcerat la Aiud. Astfel, s-a văzut nevoit să lucreze la Combinatul Siderurgic Hunedoara, până în anul 1956, când era admis la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, în clasa marelui Profesor Corneliu Baba, căruia i-a devenit discipol, asistent și prieten de o viață.

După absolvirea facultății, începând cu anul 1963 și până în 2007, timp de 44 de ani, a îndrumat tot atâtea generații de tinere talente, la catedra Secției de Pictură a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, parcurgând toate treptele didactice universitare, de la Preparator și până la „Profesor Honoris Causa”. A elaborat și introdus în planul de învățământ universitar nu mai puțin de 4 cursuri, a ilustrat o prodigioasă activitate științifică, prin publicarea unor cărți din domeniul artei (manuale după care se învață și astăzi), articole, eseuri, recenzii și prefețe în reviste de specialitate, dar și pe lungimile de undă ale „Radio România”. A efectuat călătorii de studii în: Germania, Italia, Franța, Israel, Bulgaria și Rusia. Inconfundabilele lucrări picturale ale maestrului Liviu Lăzărescu sunt cunoscute și apreciate, atât în țară, cât și peste hotare, grație multiplelor expoziții.

Nemernicilor! Să fiți blestemați!

Ca membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, valoarea și excelența i-au fost recunoscute, prin acordarea unor distincții precum „Ordinul Meritul Cultural”, „Ordinul Meritul pentru Învățământ”, „Profesor Honoris Causa” al Academiei Naționale de Arte București, „Cetățean de Onoare” al Comunei Mărtinești și al Municipiului Deva din județul Hunedoara.

Multe idei vin la o șuetă, adevărat, multe dintre ele sunt uitate până a doua zi sau rămân agățate intru-un sertar al minții, așteptând șansa să ajungă realitate. Altele trec de stadiul visului în planuri adevărate. De ce are nevoie ideea de a deveni realitate?

Portretul este reprezentarea artistică a unei persoane la care expresia este predominantă. În general, de cele mai multe ori, pictorul doreşte să perpetueze amintirea unei persoane, adesea existând dorinţa de a crea o imagine istorică memorabilă. Maestrul Liviu Lăzărescu, profesor emerit la Academia de Arte frumoase din Bucureşti, este dintre puţinii la care arta portretisticii ocupă un loc central în creaţia sa. Pentru că portretul reuşit nu este niciodată doar o simplă reproducere mecanică a trăsăturilor cuiva.

Sensibilitatea artistului la care se adaugă şi inteligenţa creativă interpretează tresăturile modelului, dar şi viaţa spirituală a acestuia, respectând rigoarea reflectării imagistice. Astfel, pictura se înscrie sentimental şi intelectual în memoria noastră. Observarea realităţii fizice şi spirituale a modelului se conjugă astfel cu străduinţa artistului de a-i reda personalitatea.

Papa Francisc și Portretistul său

Am spune în câteva cuvinte, urmărind lucrările mai dinainte şi mai recente semnate Liviu Lăzărescu, că el a intenţionat (şi a reuşit) să transmită privitorului dimensiunea umană o portretului. Se detaşează portretul papei Franciscus, prilejuit de recenta vizită a acestuia în România, portretele unor personaje istorice, ca Nicolaus Olahus, Iancu de Hunedoara sau domnitorul Vlad Ţepeş, a unor remarcabili oameni de cultură, cum ar fi pictorul Ion Ţuculescu sau profesorul Titus Vâjeu.”, scria Dorel Schor în „Revista Logos și Agape”.

Organizatorii anunță că vernisajul se va desfășura cu respectarea tuturor regulilor impuse de situația pandemică. Expoziția este deschisă între orele 9 – 18.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Dan Orghici 125 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.