Zeci de mii de români suferă de intoleranţă alimentară la gluten sau lactoză, iar orice greșeală alimentară îi poate trimite direct pe patul de spital. E drept însă că nu toate restaurantele sau firmele de catering sunt pregătite pentru astfel de clienți. În alte țări din UE, jumătate din restaurante și firme de catering au meniuri adaptate pentru cei care au astfel de probleme.
Zeci de mii de români sunt afectați
La noi în țară, numărul unor astfel de localuri este cu mult mai mic. Dar pe piață au început să apară produse, inclusiv româneşti, fără lactoză, gluten sau zahăr. Deşi pare banal, o alună rătăcită într-o salată îi poate provoca şoc anafilactic sau chiar moartea unei persoane cu intoleranţă. Peste 200.000 de români sunt alergici la cel puţin un aliment. 80.000, din care 30.000 copii, suferă de boala celiacă, adică intoleranţă la gluten. „Intoleranțele sunt foarte periculoase. Pot provocare diaree severă, care în timp poate duce la carențe de vitamine în organism și ar putea să ne pună viața în pericol“, explică prof. dr. Marcel Tanțău, medic primar Medicină Internă și Gastroenterologie. Și numărul persoanelor care suferă de diabet este în creștere. „11% din populație au diabet de tip 1 și 2, iar trendul este crescător la cel de tip 2. Acesta se face din cauza dulciurilor și a stresului“, explică Cristina Petruț, vicepreședintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.
Citiți și:
Etichetele alimentelor: cum să le citești
Intoleranța la gluten – provocată de un virus?
Kiturile medicale de testare, sprijin pentru români
Deci Romania care e o tara cu traditie milenara in cultivarea graului si cresterea vacilor are o multime de intoleranti la lapte si grau…fugiti de-aici cu prostiile. Intoleranta la grau si lapte exista la popoarele neobisnuite cu graul ca de ex China unde se mananca doar orez.