România, campioană la consumul de zahăr

Românii se află printre campionii Europei la boli precum diabetul, obezitatea și bolile de inimă, depășind cu mult limitele impuse de Organizația Mondială a Sănătății, adică de trei lingurițe pe zi. Specialiștii atrag atenția asupra unor cifre alarmante în privința acestor afecțiuni, având în vedere că în țara noastră se consumă 30 de kilograme de zahăr anual, pe cap de locuitor.

Medicii nutriționiști spun că zahărul face parte din alimentația zilnică, având în vedere că aproape toate produsele din comerț conțin zahăr, sub o denumire sau alta, într-o cantitate mai mică sau mai mare. Consecințele unui consum exagerat de zahăr sunt dezastruoase: tot mai multe cazuri de diabet, obezitate și boli de inimă, inclusiv la copii. Pentru că multe produse ascund zahărul în diverse denumiri mai puțin cunoscute publicului, românii sunt păcăliți și consumă, astfel, cantități mult mai mari. Potrivit medicilor diabetologi, zahărul nu este prezent numai în dulciuri sau în sucuri, ci și în pâine, în tot felul de conserve și sosuri, muștar sau iaurt.

Pericolul ascuns

Zahărul se găsește în produse din comerț sub diverse denumiri, cum ar fi: dextroză, maltoză, fructoză. Medicii susţin că totuși alimentele în a căror compoziţie intră zahărul rafinat sunt mai periculoase decât cele cu conţinut de zahăr natural. Spre exemplu, într-o conservă de ananas sau un borcan de compot de vişine sunt 45 de grame de zahăr. În ceea ce priveşte băuturile energizante sau cele dulci şi carbogazoase, acestea conţin între 50 şi 125 de grame de zahăr. Fructele uscate, produsele de patiserie, iaurtul cu fructe, stafidele glazurate, precum şi batoanele cu cereale se numără printre alimentele care conţin zahăr în exces.

Potrivit specialiștilor, carenţa de minerale, cum sunt cromul, magneziul şi zincul, favorizează absorbţia insulinei în organism. Astfel, o lipsă acută de crom poate declanşa subit pofta de ceva dulce. Cromul poate fi luat din sparanghel, drojdie de bere sau cereale integrale. Pentru a suplini lipsa de magneziu din sânge, pot fi consumate spanac, fasole, migdale, alune, orez şi cereale integrale. Fructele de mare, iaurtul, năutul şi ovăzul pot suplini lipsa de zinc din organism.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.