3 boli provocate de bacterii și ce trebuie să știi despre ele

Bacteriile sunt organisme microscopice, fiind printre primele forme de viață apărute pe pământ. Exista mii de bacterii ce traiesc în diferite medii, o parte dintre ele fiind intalnite inclusiv in organismul uman unde indeplinesc roluri importante precum apararea impotriva altor bacterii. Numai cateva dintre bacterii pot cauza boli la om, iar in anumite condiții, chiar și bacteriile „bune” din organism pot deveni patogene. Citește în continuare și află cum se manifestă unele dintre cele mai întâlnite infecții bacteriene!

Faringita

Faringita este o infectie localizata la nivelul gatului, cauzata de streptococ. Cel mai frecvent apare la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani, in timp ce la copiii mai mici de 3 ani este rar intalnita. Simptomele apar de cele mai multe ori brusc si includ manifestari precum:

  • durere in gat;
  • febra;
  • frisoane;
  • dureri de cap;
  • senzatie generala de rau.

Uneori, ganglionii de la nivelul gatului pot creste in dimensiuni si pot deveni durerosi. La nivelul amigdalelor, se poate observa inrosirea mucoasei sau pot aparea pete albe. Daca durerea in gat este insotita de simptome precum tusea, inrosirea ochilor sau curgerea nasului, este probabil ca agentul cauzator sa fie un virus si nu o bacterie.

 

Pe langa faringita, streptococul poate cauza si infectii ale pielii (de exemplu celulita) sau scarlatina.

Cistita

Cistita este o infectie a tractului urinar inferior ce afecteaza in special femeile. Cel mai frecvent cistita este cauzata de patrunderea bacteriilor din materiile fecale in uretra. Femeile prezinta o uretra mai scurta, motiv pentru care probabilitatea de a dezvolta o infectie urinara este mai mare comparativ cu barbatii. Printre simptomele cistitei se numara:

  • cresterea frecventei urinarii;
  • durere sau senzatie de arsura in timpul urinarii;
  • durere la nivelul abdomenului inferior.

Pentru a preveni aparitia cistitei este important sa consumi o cantitate suficienta de lichide care sa permita urinarile regulate in timpul zilei si sa folosesti hartia igienica intotdeauna din fata spre spate atunci cand mergi la toaleta.

Gastroenterita

Gastroenterita reprezinta inflamatia stomacului si a intestinelor si poate fi cauzata de virusuri, bacterii sau paraziti. Printre bacteriile cauzatoare se numara Escherichia coli, Salmonella si Campylobacter. Simptomele gastroenteritei includ:

  • senzatie de greata si varsaturi;
  • febra;
  • dureri abdominale si crampe;
  • diaree;

Bacteriile cauzatoare pot ajunge in tractul digestiv prin intermediul mainilor murdare sau din alimentele contaminate. Astfel, pentru a preveni aparitia gastroenteritei este important sa respecti regulile de igiena a mainilor si sa eviti consumul alimentelor gatite insuficient.

 

In concluzie, bacteriile pot cauza infectii la diferite niveluri ale organismului, avand simptome foarte diferite in functie de organul afectat. Respectarea regulilor de igiena si evitarea contactului cu persoanele bolnave pot servi la prevenirea anumitor afectiuni cauzate de bacterii. Daca suspectezi ca te confrunti cu o infectie, apeleaza intotdeauna la ajutorul medicului pentru un diagnostic si un tratament corespunzator!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Și până acum au fost aceste boli,chiar pe timpurile comunismului,dar erau fabrici de medicamente la București,Iași și Cluj.In cabinete esau medici clinicieni,cara fara atâta imagistica îți puneau diagnosticul corect. Vorbiți de boli banale care nu provoacă MORTI SUBITE. NU-ASA,CIOCLILOR.

  2. Nu existau privatii”negustorii de viata si moarte” care sa santajeze pacientii ca doar in ”privata” sunt medici buni si in PRIMUL RAND ASISTENTA MEDICALA ERA GRATUITA LA FEL ANALIZELE, azi platesti peste 1000 de lei/luna la sanatate si daca ai o problema si nu te-ai programat platesti consultatia analizele. Eram copil si aveam probleme cu gatul, nu mai eu stiu de cate ori m-a dus bunica la medici la analize si cata spreptomicina si penicilina am facut. S-a desfiintat facultatea de pediatrie acum un medic generalist se pricepe si la copii.

  3. In lipsa medicamentelor specifice, folositi ptr toate cele trei boli medicamentul Palinka.
    [Eduardovici K K T KuMotZ, sef celula in statul majorilor la Gherla]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.