Ziua mondială a justiției sociale

În ziua de 20 februarie este marcată, anual, Ziua mondială a justiției sociale, la inițiativa Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) din 26 noiembrie 2007, potrivit un.org.

Termenul de justiție socială, inventat de cărturarul italian Luigi Taparelli în anul 1840, desemnează modul în care este aplicată justiția într-o societate în relație cu clasele sociale existente în ea. Ea se referă la conceptul potrivit căruia toată lumea trebuie să aibă aceleași drepturi și oportunități economice, politice și sociale. Pentru adepții justiției sociale, rolul cel mai important al statului este de a asigura bunăstarea și respectarea drepturilor cetățenilor săi, indiferent de clasa socială din care fac parte aceștia.
Ban Ki-moon, secretarul general al Națiunilor Unite, spunea: „Diferențele dintre săraci și bogați sunt mari și în creștere în toată lumea. Trebuie să facem mai multe pentru a împuternici oamenii prin munca decentă, să sprijinim oamenii prin programe de protecție socială și să ne asigurăm că vocile celor săraci și marginalizați sunt auzite”, din mesajul cu ocazia Zilei Mondiale a Justiției Sociale.
Scopul Zilei mondiale a justiției sociale este de a atrage atenția factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, șomajul și excluziunea socială. În literatura de specialitate, se consideră că un individ este exclus social dacă este rezident într-o zonă geografică a societății, dar din motive în afara controlului său nu poate participa la activitățile normale ale cetățenilor din acea societate, chiar dacă și-ar dori să o facă.
Totodată, cu prilejul acestei zile sunt promovate valori precum solidaritatea, echitatea și tratamentul egal oferit cetățenilor indiferent de sex, rasă, religie, cultură sau stare a sănătății. Inegalitățile imense de venit atât pe plan național, cât și internațional, reprezintă, la rândul lor, un factor ce poate ridica obstacole în calea justiției sociale.
Surse text și foto: https://www.un.org/en/

Recomanda 2
Dan Orghici 273 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Vraja marii! Judecătoare care îl judecă pe preot e sexi și are maxim 30 de ani! Înainte că nu-i greu! Ca sa fii judecător, adicătelea Dumnezeu pe pământ, trebuie sa ai cel putin 50 de ani,familie cu cel puțin un copil! Restul sunt filozofi!

  2. Singura șansă a României e sa faca parte din sfera de influenta ruseasca .
    Numai asa România va scăpa de zecile de mii de paraziți aristocrați sorosisti.

  3. Ceaușescu spunea în 1974 la Helsinki același lucru : ‚diferențele dintre bogați și săraci sunt tot mai mari ´´ . Au trecut 51 de ani și nu s-a rezolvat NIMIC. Cu schimbarea climatică la fel cum am învățat să citesc despre asta se scria prin ´73 ´74 și tot NIMIC . Se întâlnesc niște inși pe la fel de fel de întruniri pompoase să râgâie a caviar sonst nichts.

  4. În România nu avem justiție socială, pentru că avem „justiție” specială. Pensii speciale!

  5. În Romania va fi mutată pe 21-22.02 anual, cumva? E cam același februarie 1933 doar că e in 2025, cu aceleași idioțenii și idioți in gândire și fapte in politica românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.