Concert extraordinar „Maria Tănase 100 – În sunetul naiului”, la Istanbul

Sâmbătă, 23 noiembrie, la sala de concerte „Cemal Resit Rey” din Istanbul, a avut loc concertul omagial „Maria Tănase 100 – În sunetul naiului”, concert susţinut de Nicolae Voiculeţ şi taraful său, cu participarea extraordinară a solistei alto a Operei de Stat din Istanbul, Arzu Bozkurt. Evenimentul, desfăşurat pe cea mai importantă scenă de concert din Istanbul, a fost dedicat Zilei Naţionale a României şi a fost realizat de Institutul Cultural Român din Istanbul în parteneriat cu Consulatul General al României la Istanbul, Primăria Metropolitană Istanbul, compania Golden Bridge şi Tarom-Biroul Istanbul.

Peste trei sute de persoane au aplaudat prestaţia în limba română a solistei turce Arzu Bozkurt, în premieră alături de taraful Nicolae Voiculeţ, printre acestea aflându-se reprezentaţi ai consulatelor străine, membri ai diasporei române, precum şi personalităţi din sfera artistică locală, studenţii de la cursurile de limba română organizate de ICR Istanbul şi alţi iubitori ai culturii române. Pe ritmuri tradiţionale româneşti, publicul numeros prezent la eveniment a participat activ la concert, acompaniind trupa de pe scenă cu aplauze. Membrii diasporei şi-au alinat dorul de casă ascultând piese ca: “Ciuleandra”, “Ciocârlia”, “Mărioară de la Gorj”, precum şi alte binecunoscute cântece din repertoriul Mariei Tănase, concertul finalizându-se cu o horă la care au participat cei prezenţi în sală. În afara programului anunţat, publicului i-a fost oferită şi o surpriză, solista Silvia Chifiriuc Roman fiind invitată de muzicieni pe scenă  pentru a cânta alături de ei două piese.

Proiectul „Maria Tănase 100 – În sunetul naiului” aniversează 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase şi aduce în prim plan personalitatea marii artiste românce, izvor a peste 400 de cântece autentice, culese din toate zonele ţării. Concertul de sâmbătă seara de la Istanbul a fost şi o rememorare a turneului susţinut în Turcia în anul 1941 de către marea artistă, în urma căruia a primit titlul de cetăţean de onoare al acestei tări. Cu aproape 30 de ani de concerte pe scene din întreaga lume, Nicolae Voiculeţ, discipol al marelui naist român Gheorghe Zamfir, face parte din linia muzicienilor ce revoluţionează arta naiului, propunând o viziune nouă asupra folclorului românesc.

Arzu Bozkurt, altistă a Operei de Stat din Istanbul, s-a alăturat artiştilor români cântând piese din repertoriul Mariei Tănase în limba română. Altista turcă nu este la prima colaborare cu muzicieni români, aceasta participând în anii precedenţi la concertele organizate de ICR Istanbul cu trupele “Mahala Rai Banda” şi “Fanfare Shavale”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.