Dimitrie Muscă: Rar ne-a fost dat să avem aşa grâu la această vreme

Chiar cu o primăvară care încă întârzie să se arate, anul agricol 2013 promite recolte foarte bogate. Cel puţin aşa arată acum situaţia din teren la culturile de grâu.

Dimitrie Muscă este unul dintre cei mai mari producători agricoli din România. El cultivă circa 7.500 de hectare de teren în vestul României. De formaţie inginer agronom, Dimitrie Muscă conduce una dintre cele mai profitabile afaceri din agricultura locală. El compară anul agricol 2013 cu 2011, când agricultura românească a avut creşteri substanţiale.

“Este foarte bine, arată ca în 2011. Am reuşit la 4.000 de hectare de grâu să facem tratamente cu aviaţia utilitară pe toată suprafaţa. Săptămâna viitoare se opresc ploile şi ne lasă în pace. Eu văd un an foarte bun, grâul este de excepţie. Rar ne-a fost dat să avem aşa grâu la această vreme”, a declarat Dimitrie Muscă.

În anul 2011, producţia sectorului agricol a crescut cu 8,9% comparativ cu anul precedent, de la 64,45 miliarde de lei în 2010 până la 76,5 miliarde de lei în 2011, conform Institutului Naţional de Statistică. Privite defalcat, producţia vegetală a crescut cu 12,9%, până la 54,18 miliarde lei, iar producţia animală a urcat cu 0,8%, până la 21,78 miliarde lei. Practic agricultura a salvat deficitul bugetar ar României în 2011.
Însă anul care a urmat a adus o secetă teribilă. În 2012, cele mai afectate au fost culturile vegetale (grâu, porumb, floarea-soarelui), unde s-au înregistrat pierderi cuprinse între 20 şi 40 la sută. La rapiţă, au existat situaţii în care pierderile au fost şi de peste 80 la sută.

Marii cultivatori români de cereale şi-au recuperat însă o parte din pierderi datorită preţului ridicat al grâului şi al porumbului pe piaţa mondială. Seceta a afectat şi păşunile, precum şi furajele, aşa că a avut mult de suferit şi zootehnia. În special micii fermieri (aşa-zisele ferme de subzistenţă, adică gospodăriile individuale) au avut mari probleme cu asigurarea furajelor, mulţi fiind nevoiţi să-şi vândă sau să-şi sacrifice animalele.

Dar 2013 arată altfel. “Din ce am văzut, sunt culturi foarte bune, excelente. Cine a avut grijă de culturi, cu toate ploile care au fost, culturile sunt excepţionale la această oră. După cum arată acum, agricultura promite nişte recolte de execepţie în acest an, la fel ca în 2011”, spune agricultorul arădean.

Sunt şi mici neajunsuri, dar nu suficient de importante cât să pună în pericol recolta din acest an. “Este o întârziere la porumb şi la culturile de primăvară, dar nu este nici un pericol deocamdată, dacă de luni putem să intrăm vom recupera”, a mai adăugat Dimitrie Muscă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.