Mihai Anghel: Am primit „Domeniile Coroanei” ca pe un dar divin

Între personalităţile decorate de Majestatea Sa Regele Mihai cu ocazia împlinirii vîrstei de 91 de ani s-a aflat şi Mihai Anghel, administratorul „Domeniilor Coroanei” din Segarcea. Omul de afaceri craiovean a fost decorat cu Crucea Casei Regale a României. Despre „Domeniile Coroanei”, puţini ştiu că au fost înfiinţate chiar de M.S. Carol I.

Brevetul care certifică acordarea „Crucii Casei Regale a României” omului de afaceri oltean Mihai Anghel

La cîteva ore după primirea decoraţiei, Mihai Anghel era vizibil emoţionat, deşi cei care-l cunosc ştiu că este un munte de om, călit de vînturile şi soarele Olteniei: „De fiecare dată cînd mă aflu în preajma Majestăţii Sale, simt că mă pătrunde un fel de linişte nefirească şi am un sentiment de înălţare greu de definit. Sincer, în preajma Sa, aerul pare mai curat.”

Mihai Anghel se ocupă cu agricultura în Oltenia de mulţi ani, cultivînd în prezent peste 20.000 ha care aparţin unui număr de 10.000 de arendaşi, oameni care, în marea lor majoritate, trăiesc exclusiv din aceste contracte. A avut, desigur, multe satisfacţii din munca în agricultură, dar şi multe necazuri, pe care a trebuit să le depăşească în fiecare primăvară, odată cu însămînţarea noilor culturi.

Sediul „Domeniilor Coroanei” din Segarcea, aşa cum arată azi

Totuşi, cînd a intrat în posesia viilor din ceea ce se numea cîndva, ca şi azi, „Domeniile Coroanei”, a simţit că destinul său se încărcase cu ceva divin: „Ştiţi că nu-mi place să vorbesc în cuvinte meşteşugite, dar, credeţi-mă, cînd am preluat crama şi viile de la Segarcea mi-am dat seama că, prin munca mea, dînd oamenilor pîine şi vin, împlinesc un destin care este deasupra mea şi asta m-a făcut să nu renunţ la agricultură. „Domeniile Coroanei” a fost semnul divin pe care l-am urmat şi, deşi am găsit acolo totul în paragină, nu m-am lăsat pînă nu le-am redat demnitatea pe care o aveau cîndva. Sînt foarte mîndru de felul în care arată azi şi, mai ales, pentru că am reuşit să înlocuiesc toată via cu soiurile de struguri cultivate pe vremea Regelui Carol I! De aceea spun mereu că am primit „Domeniile Coroanei” ca pe un dar divin”.

Ultima colecţie de vinuri, intitulată „Respect”, aflată sub pecetea „Domeniilor Coroanei”, înfiinţate de Carol I în 1884

În Brevetul nr. 240 din 24 octombrie 2012, semnat chiar de M.S. Regele Mihai, se scrie că decoraţia „Crucea Casei Regale a României” îi este acordată lui Mihai Anghel „pentru profesionalismul şi dăruirea pe care le arată în toate aspectele organizării şi coordonării Domeniului şi în calitatea produsului vitivinicol”, precum şi „pentru modelul profesional de înaltă ţinută pe care îl promovează în economia românească a timpurilor noastre”.

Astăzi, cu vinul produs chiar pe „Domeniile Coroanei”, premiat la majoritatea competiţiilor la care a participat, Mihai Anghel este furnizorul oficial al Casei Regale, ceea ce, aşa cum se întîmplă şi cu mierea românească furnizată Casei Regale din Marea Britanie, reprezintă o recunoaştere a calităţii produselor de la Segarcea.

Într-un fel cît se poate de concret, decoraţia primită de Mihai Anghel este şi a miilor de oameni care lucrează pămîntul în această zonă a Olteniei, în ciuda secetei care, an de an, bîntuie pe acolo.

‘>

‘>

‘>

‘>

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.