Prezenţa unor foşti securişti în conducerea României a influenţat negativ relaţiile cu SUA

La o distanţă de 12 ani de la apariţia cărţii lui Mircea Răceanu, „Infern ’89”, mă văd în situaţia de a retipări un articol pe care atunci l-am publicat în „Evenimentul zilei”. Desemnarea de către Traian Băsescu a colegului său Teodor Meleşcanu îmi reîmprospătează un text dispărut împreună cu toată arhiva electronică a ziarului „Evenimentul zilei”. Aceasta conţinea, după cum se poate vedea şi din acest articol, cei mai frumoşi ani ai gazetăriei noastre.

Cornel Nistorescu

Revenirea in Romania dupa 15 ani a diplomatului Mircea Raceanu a redeschis discutiile pe marginea listei ofiterilor acoperiti, publicata in volumul sau „Infern 89″ din anul 2000. El a lansat ieri, la sediul MAE, o „Cronologie comentata a relatiilor romano-americane”.

Mircea Raceanu, fost consilier la Ambasada SUA, a fost condamnat in 1989 la moarte, iar ulterior la inchisoare pe viata pentru tradare si fortat sa plece din tara de conducerea postcomunista in mai 1990, la scurt timp dupa alegeri. El este si singurul caruia justitia iliesciana i-a reconfirmat in 1993 sentinta data de comunisti. In 2000, procesul a fost rejudecat, iar Raceanu achitat pentru ca, in 2002, Ion Iliescu sa-l decoreze. Acum traieste in SUA, iar despre el se spune ca este unul dintre consultantii Departamentului de Stat pentru Europa de Est.

Lista „Infernului”

Pe lista ofiterilor acoperiti publicata in „Infern 89″ apar numele fostilor ministri Teodor Melescanu (vicepresedinte PNL), Ioan Mircea Pascu (vicepresedinte PSD), Gheorghe Tinca (ambasador in Cehia), Dan Ghibernea (ambasador la Londra) si al altor persoane importante din viata publica, Bogdan Baltazar, Misu Negritoiu, Traian Chebeleu, Vasile Secares.

Dupa aparitia cartii, multi dintre cei nominalizati au dezmintit si ripostat. Intrebat ieri ce efect a avut prezenta unor fosti securisti in conducerea Romaniei, Mircea Raceanu a raspuns: „Au influentat nu numai relatiile romano-americane, ci si procesul de democratizare. Luati perioada 1990-1994, a fost stagnanta in relatiile romano-americane, daca nu chiar in regres. Una dintre cauze este si aceasta”.

Intalnire cu Melescanu

In timpul anchetei, Securitatea i-a prezentat lui Mircea Raceanu liste cu numele sau fotografiile acestor persoane, fiind intrebat daca ii cunoaste si daca stie ca sunt ofiteri DSS. „Erau nume ale fostilor angajati din MAE si de la alte ministere, liste si fotografii. Fotografiile si listele n-au continut nici un lucrator din MAE despre care stiam ca era diplomat de cariera. Pe cale logica, ceilalti trebuiau sa fie ofiteri de informatii. Daca as fi spus ca da, ii cunosc, mi s-ar fi spus ca le-am transmis partii americane”, a declarat presei Mircea Raceanu.

Anchetatorii i-au cerut sa uite ultimul rand de poze, printre care era si cea a lui Melescanu. „Trag concluzia ca erau cei mai conspirati ofiteri din MAE”, crede diplomatul. Joi seara, cu ocazia sarbatoririi la Ambasada SUA a 125 de ani de relatii romano-americane, Mircea Raceanu i-a reintalnit pe Teodor Melescanu si pe Ion Iliescu. Cu primul a dat protocolar mana.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.