„Cumințenia pământului. Aceasta nu este o piatră”

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită joi, 19 mai, ora 18.00, la vernisajul expoziţiei Cuminţenia Pământului. Aceasta nu este o piatră. Expoziţia îşi propune să arate straturile narative care acoperă una dintre cele mai cunoscute şi controversate lucrări din arta românească modernă: Cuminţenia Pământului.

Realizată de Constantin Brâncuşi în 1907, Cuminţenia Pământului a fost expusă prima dată în România la Societatea Tinerimea Artistică. Imediat a început un scandal care a polarizat lumea culturală. De atunci şi până în prezent mica „piatră” a fost una dintre cele mai comentate piese din arta românească.

Curatoarea Valentina Iancu, împreună cu istoricii de artă Doina Lemny şi Alina Petrescu, arată poveştile Cuminţeniei într-o expoziţie documentară. Valoarea culturală a operei lui Brâncuşi a crescut constant prin dialogul pe care încă îl provoacă printre artiştii contemporani. Expoziţia documentară va fi completată de o expoziţie de artă contemporană, o selecţie de piese care aduc o dimensiune actuală artei brâncuşiene. Vor expune: Irina Botea, Mircea Cantor, Alexandra Croitoru, Vlad Nancă, Manuel Pelmuş, Dan Perjovschi şi Alexandra Pirici.

La vernisaj vor fi prezentate în premieră două lucrări de artă performativă, parte din selecţia curatorială, realizate de Alexandra Pirici şi respectiv de Manuel Pelmuş.

Intervenţia coregrafei Alexandra Pirici a fost concepută special pentru sala Brâncuşi din Galeria Naţională, o lucrare de artă vie care aduce o interpretare nouă, feministă, lucrării lui Constantin Brâncuşi: Cuminţenia Pământului nomadă.

Cuminţenia Pământului a fost încercarea mea de a da de fundul oceanului cu degetul arătător. Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuia să rămână acoperită sub cel puţin unul dintre cele şapte văluri ale frumuseţii sale, sub cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea”, mărturisea Constantin Brâncuşi.

Iar Tudor Arghezi spunea: “Cuminţenia Pământului nu e întrecută decât în proporţii şi durată de portretul fratelui mai bătrân, Sfinxul”.

Expoziţia va fi deschisă până în 17 iulie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.