Dezbatere specială despre reflectarea comunismului în cinematografie

În cadrul Festivalului de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează, vineri, o dezbatere specială pe tema felului în care a fost reflectată perioada comunistă în cinematografia românească atât înainte, cât şi după 1989, anunță un comunicat de presă al organizatorilor.

Participanţii la dezbatere vor căuta răspunsuri la câteva întrebări generale: Care au fost principalele mistificări istorice propagate de cinematografia comunistă? Cum a fost reflectată rezistenţa anticomunistă în filmul românesc? Care a fost relaţia dintre cineaşti şi cenzură în perioada comunistă? Ce supravieţuieşte din cinematografia de propagandă comunistă? Care sunt sechelele mentale şi recuperările adevărului din filmele Noului Val? Moderatorul Mihnea Măruţă îi va avea ca invitaţi pe regizorul Cristi Puiu, conferenţiarul universitar Doru Pop (Facultatea de Teatru şi Televiziune, Cluj) şi filmologul Cristian Tudor Popescu (Gândul, Bucureşti). Dezbaterea va începe la orele 12.00 la TIFF Lounge (Piaţa Unirii). Cei care vor participa activ la dezbatere vor primi cărţi şi DVD-uri din partea IICCMER.

De asemenea, programul festivalului din zilele următoare include mai multe proiecţii din cadrul secţiunii După 25 de ani, susţinută de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Astfel, joi, 4 iunie2015, de la orele 21:00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Piaţa Lucian Blaga, are loc proiecţia filmului Dansatorii din Dessau (Dessau Dancers, Germania), o poveste despre „microbul breakdance-ului” în timpul socialismului.

Vineri, 5 iunie 2015, de la orele 16.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Piaţa Lucian Blaga, este proiectată producţia Îngerii Revoluţiei (Angely Revolucii, Rusia), un film despre calea spre împăcare dintre avangarda rusă şi păgânismul străvechi.

Sâmbătă, 6 iunie 2015, la Cinema Florin Piersic din Piaţa Mihai Viteazul nr. 11, este redifuzat filmul Toate visele îndrăzneţe (Als Wir Trämten, Germania, Franţa), o parabolă cinematografică despre prietenie şi trădare, speranţă şi iluzie, brutalitate şi tandreţe, la scurtă vreme după căderea Germaniei de Est.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este, începând cu acest an, partener instituţional al TIFF. Spectatorii primului şi celui mai mare festival internaţional de film de lung-metraj din România vor putea viziona o serie de filme care abordează, din mai multe perspective, diferite problematici ale vieţii sub comunism, reunite într-o secţiune nouă a festivalului, care poartă denumirea După 25 de ani. Lista filmelor şi datele în care ele vor rula la cinematografele din Cluj-Napoca sunt disponibile pe site-ul festivalului.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se desfăşoară la Cluj-Napoca până pe 7 iunie 2015.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:

http://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.