Marșul francezilor: „Sunt Charlie, evreu, polițist”

Francezii au ieșit duminică în număr uriaș în stradă, la Paris, dar și în alte orașe ale țării împotriva terorismului și în semn de solidaritate după atentatele din această săptămână. Numărul total al participanţilor a fost estimat la cel puţin 3,7 milioane, cea mai mare mobilizare înregistrată vreodată în istoria Franţei, a declarat Ministerul de Interne francez, potrivit AFP.

Peste 2,5 milioane de persoane au manifestat în diferite orașe de provincie.

La Paris au fost prezente între 1,2 şi 1,6 milioane de persoane, însă o numărare exactă acestora a fost imposibilă, a precizat ministerul francez.

„Fantastică Franţa! Mi s-a spus că suntem între 1,3 şi 1,5 milioane la Paris”, a scris anterior François Lamy, deputat socialist și fost ministru.

„Sunt Charlie, evreu, polițist”, au scandat participanții la marșul de la Paris, referire la victimele atacurilor: 12 morţi, dintre care şapte jurnalişti şi doi poliţişti, miercuri, la Charlie Hebdo, o poliţistă ucisă joi şi patru persoane ucise vineri în luarea de ostatici de la magazinul evreiesc din Paris. De asemenea la marș s-a scandat „Libertate, egalitate, desenați, scrieți”, „Sunt musulman, dar nu sunt terorist”.

Cu trei ore înaintea marşului, mii de oameni se adunaseră deja pentru a participa la marş.

Ministerul de Interne a apreciat că marșul este de o amploare „fără precedent”.

„Parisul este astăzi capitala lumii”, a afirmat duminică președintele francez, în fața membrilor guvernului reuniți la Elysée, înainte de a participa la Marșul solidarității împotriva terorismului.

Familiile victimelor atacului de la redacţia Charlie Hebdo precum şi apropiaţi şi supravieţuitori au participat la „marşul republican” împotriva terorismului de la Paris.

Acestea au venit la marș cu o banderolă albă pe care scria „Charlie”.

În jurul orei 16.30 liderii politici străini invitați de președintele francez s-au alăturat mulțimii și au pornit în marș ținându-se de brațe. Ulterior Francois Hollande a dat mâna și s-a pupat cu aceștia. Marșul liderilor politici s-a încheiat puțin după ora 17.00, ora României. Liderii străini, care au defilat alături de Hollande, au ţinut un moment de reculegere, după care au părăsit mitingul.

La eveniment au fost invitați aproape 50 de şefi de state şi Guverne din toată lumea, pe care președintele Franței Francois Hollande i-a primit mai întâi la Elysee. La eveniment a participat și președintele Klaus Iohannis. Iohannis a ajuns în jurul orei 15.00 la Palatul Elysee, unde a fost primit de Francois Hollande.

După ce și-au dat mâna, Hollande și Iohannis au discutat câteva momente pe scările Palatului Elysee.

Obama și Putin, marii absenți

Cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron, premierul spaniol Mariano Rajoy, premierul turc Ahmet Davutoglu și cel israelian Benjamin Netanyahu sunt doar câțiva dintre liderii care au participat la marșul de la Paris.

Marii absenți de la marș au fost președintele SUA Barack Obama și președintele rus Vladimir Putin. Rusia a fost reprezentată de ministrul de Externe Serghei Lavrov, iar SUA de secretarul de Stat pentru Justiție, Eric Holder.

La eveniment au participat reprezentanți ai unor partide, sindicate, grupuri religioase evreieşti, creştine, musulmane, asociaţii, dar și diverse personalităţi.

Manifestații au fost organizate și în alte orașe ale Franței, dar și în orașe precum Berlin, Viena, Bruxelles, Ankara, Londra Madrid.

Marșuri de solidaritate au avut loc în întreaga lume.

După marșul de la Paris, preşedintele francez Francois Hollande şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au mers la Marea Sinagogă din capitala Franței la o ceremonie în memoria „tuturor victimelor” atentatelor de la Paris, printre care figurează patru evrei, ucişi vineri la magazinul evreiesc unde au fost luați ostatici.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.