Retragerea din concursul pentru postul de director al DEIS

Solicităm doamnei Rodica Culcer să-şi retragă dosarul de participare la Concursul organizat de Televiziunea Română pentru ocuparea postului de director al Direcţiei de Emisiuni Informative şi Sport.

Să nu forţeze intrarea în preselecţie, dat fiind că nu există nicio cutumă la TVR prin care pensionarii pot candida la funcţii de conducere. De această favoare timp de 20 de ani nu a beneficiat niciunul dintre pensionarii iluştri ai TVR.

Spre exemplu, Iosif Sava a fost destituit din funcţia de Redactor Şef, imediat după ce i-a ieşit decizia de pensionare. Nici măcar nu a mai fost lăsat să colaboreze, fiind obligat în ultimii doi ani de viaţă să se transfere la PROTV.

Instituţia se află într-un proces complex de reformare, se vor disponibiliza 10% din salariaţi, şi în aceste condiţii insistenţa doamnei Culcer de a rămâne în fotoliul directorului de ştiri ni se pare lipsită de temei legal şi de conştiinţă morală.

Am încercat (fără succes) la ultima întâlnire a C.A. o analiză a modului în care C.D. al TVR a întocmit condiţile de participare la concurs, aproape toate cu dedicaţie doamnei Culcer ( studii universitare de ştiinţe umaniste, ştiinţe ale comunicării, management), sunt excluşi astfel absolvenţii de alte specializări politehnice, 10 ani minimum de experienţă în audiovizual, 3 ani minimum de conducere în audiovizual, condiţii pe care nu le poate îndeplini un candidat sub 40 de ani.

În felul acesta, Televiziunea Română îşi îngrădeşte şansa schimbării şi întineririi personalului de conducere, menţinând în funcţii directori cu 10-12 ani vechime sau pe cei care, se ştie, cazul doamnei Culcer se disting prin servicii făcute puterii şi nu publicului.

Să menţionăm că în comisia de examinare a concurenţilor nu se află niciun membru al C.A. al TVR sau al CNA, sunt cooptate persoane neimplicate în audiovizualul românesc, o parte, domni obscuri, de a căror activitate aflăm cu ocazia acestui concurs.

Considerând că niciunul dintre forurile care au datoria să vegheze la legalitatea funcţionării Televiziunii Române nu-şi fac datoria, sunt mute la semnalele presei şi ale societăţii civile ne adresăm doamnei Rodica Culcer cu acest mesaj, rugând-o ca în numele calităţii de fost profesionist al BBC să lase posibilitatea unei libere concurenţe, unei competiţii corecte şi mai ales să nu creeze un precedent periculos pentru evoluţia reformei la TVR.

În acelaşi timp avem tot respectul pentru personalităţile Televiziunii care se pensionează şi care-şi pot duce, în condiţii de colaborare, proiectele valoroase mai departe, condiţie valabilă şi pentru doamna Culcer.

Este un îndemn, în fond, scrisoarea de faţă de a respecta pledoaria primului ministru Emil Boc de a întineri instituţiile şi managementul acestora, de a aduce „sânge proaspăt în sistem”.

16 Decembrie 2011

Lucia Hossu Longin, reprezentant în CA al PNL

Anne Jugănaru, reprezentant în CA al PSD

Cristian Niţulescu, reprezentant în CA al PSD

Claudiu Brânzan, reprezentant în CA al PSD

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.