România este în faliment, nedeclarat

Conform articolelor “Ziarului Financiar” în perioada 1 ian. 2013-feb. 2014, Guvernul României a luat împrumut suma imensă de aproximativ 17 miliarde de euro. Aceşti bani au fost împrumutaţi de la bănci (nu de la FMI) pentru ca salariile şi pensiile să se poată achita. Ceauşescu a plătit datoria de 17 miliarde USD în 7 ani, luându-ne mâncarea de la gură şi să nu uităm că atunci România avea o mega-industrie performantă. De exemplu, Combinatul chimic Sinteza Oradea (acum este demolat) exporta până şi în Chile, Brazilia şi Argentina pesticide şi insecticide pentrut agricultură. Nu putea face faţă cererilor clienţilor din toată lumea.

Acum, când toată industria este demolată… firmele private se ascund în insolvenţă pentru a nu da impozit ţării… Politicienii fură banii ştatului… De unde vom achita uriaşa datorie externă care creşte cu peste 1 miliard euro/lună? Eu ca om de afaceri văd doar un singur scenariu sumbru: dezmembrare teritorială sau preluarea conducerii ţării de către cei care ne-au împrumutat! Groaznică situaţie… şi totuşi lumea nu ştie adevărul.

Toată lumea economică vorbeşte cu bucurie de faptul că Parlamentul a adoptat noua Lege a Insolvenţei. Eu vreau să informez România că nu este un moment de bucurie acum, deoarece eu ca ţepuit cu sute de mii euro declar că nu se schimba absolut nimic în bine! Se vrea doar demonstraţia faptului că “aleşii poporului lucrează…

În fapt cum stau lucrurile… Am prezentat în articolele mele din 2013 apărute în “Capital”, cotidianul.ro şi “Ziarul Financiar” cum că FURTUL dat de patronii firmelor intrate-n insolvenţă se ridică în vara lui 2013 la aproximativ 24 de miliarde de euro! 10 miliarde euro taxe neachitate statului, 10 miliarde euro datorii neachitate firmelor ce au livrat mărfuri “insolvabililor” şi 4 miliarde ţepe date la bănci prin neplata creditelor. Acum în aprilie 2014 pentru că s-a mărit numărul de ESCROCI ce şi-au introdus firmele-n insolvenţă… probabil că JAFUL a ajuns la 30 miliarde euro… Incredibil ce sumă uriaşă pentru un stat ce se plânge că trebuie ca pacienţii să-şi achite o parte din medicamente în spital!

Noul Cod al Insolvenţei ce va intra-n vigoare în curând nu rezolvă recuperarea acestor 30 miliarde euro FURATE de către nişte DERBEDEI de la bănci, bugetul de stat şi firme creditoare (printre care şi eu, CABLE SRL, Adeplast… şi alte sute de mii de firme păgubite). Dacă Guvernul Tăriceanu, pe lângă multele lucruri rele pe care le-a făcut, s-a ”gândit să cadorisească” în 2006 mediul de afaceri din România cu GROAZNICA Lege a Insolvenţei, acum Guvernul d-lui Ponta ar trebui să REPARE ceea ce a stricat Guvernul Tăriceanu. Politicienii au adus prin introducerea acestei legi în 2006 Dezastrul naţional Economic şi tot ei ar trebui să rezolve situaţia creată. Anume: ar trebui să dea o LEGE DURĂ şi EFICIENTĂ prin care în 2 luni toate firmele aflate-n insolvenţă să-şi achite toate datoriile. Altfel, ÎNCHISOARE de la 3 la 20 de ani în funcţie de suma datorată.

România nu are nevoie de LEGEA INSOLVENŢEI! Ci de un singur lucru în economie: DISCIPLINĂ FINANCIARĂ!

Astfel, statul nu ar trebui să se împrumute lunar cu peste 1 miliard euro, ci ar încasa în doar 2 luni minimum 14 miliarde euro!

Guvernul Boc şi acum Guvernul Ponta, neavând bani la buget, inventează mereu taxe pentru populaţie şi firme private. Ţara se află într-o sărăcie extremă… lumea nu are bani! Salariile cele mai multe sunt sub 1.000 lei şi ele nu pot să creasca pe viitor deoarece România, prin ”privatizări”, şi-a pierdut toate uzinele profitabile (sunt deja demolate) şi astfel este la mâna firmelor străine ce şi-au făcut fabrici la noi în ţară. Dacă salariul minim va creşte până la 1.500 lei, ne vom trezi că într-un an absolut toate fabricile se vor muta în Basarabia sau Bulgaria.

Noi, păgubiţii cu file cec neachitate, cum ne putem recupera banii? Anul trecut, doar 200 şi ceva de dosare penale cu file cec neachitate au fost trimise-n judecată, dintr-un total de peste 100.000 dosare. Datornicii s-au ascuns în insolvenţă şi tot ei sunt plânşi şi “ajutaţi” să se reabiliteze financiar. În practică nu este vorba de aşa ceva! Un “om de afaceri” din Oradea a dat ţepe de 75 milioane euro prin intrarea-n insolvenţă, dar are pe alte firme investiţii în Energie… La OTP Bank nu a achitat un credit de 46 milioane euro.

Am cazuri în care după 5 ani de la intrarea-n insolvenţă a clienţilor încă nici nu s-a definitivat “Planul de Reorganizare“ datorită complicităţii caselor de insolvenţă cu “sărmanii insolvabili“… dacă mai adăugăm încă 3 ani pentru asa-zisa “reorganizare“, ajungem la 10 ani timpul insolvenţei. Am cazuri multe în care administratorul judiciar nu a început deloc, nici acum după 5 ani, etapele insolvenţei, deoarece hoţii ce au intrat în insolvenţă nu vor să prezinte actele cu activitatea firmei. S-au făcut plângeri penale împotriva “insolvabililor” pentru că nu se supun cererii de predare a arhivei firmei, dar bineînţeles că nici aşa nu se rezolvă ceva…
Noul Cod al Insolvenţei nu rezolvă aceste aspecte dureroase pentru păgubiţi.

În realitate noi păgubiţii suntem puşi pe drumuri, cheltuim sute de mii euro cu procesele şi ne consumăm nervos. De noi cine are grijă? NIMENI! Deşi puţinii bani ce intră-n buget îi dăm doar noi, firmele româneşti serioase. Cei ce au intrat în insolvenţă sunt nişte infractori şi ei nu dau impozit statului român.

De ce Parlamentul nu a invitat 1.000 de păgubiţi să se sfătuiască cu ei cum să se rezolve această gravă problemă a insolvenţei?

Acum firma DELPHI îşi construieşte încă o fabrică la Moldova Nouă pentru a plăti muncitorilor un salariu minim pe economie. A dat lucrarea de construcţie (6 milioane euro) unei firme din Ungaria, deoarece nu au încredere ca o firmă românească nu va intra în insolvenţă şi astfel garanţia lucrării nu va dispărea peste noapte. Delphi vrea garanţie pe lucrarea de construcţie… Astfel a preferat ca o firma ungurească să-i construiască fabrica. România, datorită Legii Insolvenţei, generează NESIGURANŢĂ în mediul de afaceri!

Toti politicienii români râd de Viktor Orban, premierul maghiar. Dl Geoană şi dl Cioroianu ziceau anul trecut că premierul Orban este “oaia neagră a Europei pentru măsurile dure economice pe care le-a impus“.

Pentru mine este “oaia alba a Europei“ deoarece acum o lună am mers în Elveţia şi am parcurs autostrada de centure a Budapestei. Îmi era ruşine că sunt român şi provin dintr-o ţară ÎNAPOIATĂ total! În doar 2 ani, premierul Ungariei a realizat o centură a Budapestei extrem de frumoasă: 4 benzi pe sens + bandă de refugiu. Podul peste Dunăre are 10 benzi… ce fel de centură are Bucureştiul? Nici una. Asta din cauză că a înţeles un lucru: în Ungaria trebuie aduşi bani la buget nu prin scumpirea benzinei şi a taxelor, ci prin introducerea disciplinei financiare şi prin politica naţionalizărilor.

Dar cum să naţionalizezi ceva în România când politicienii nici măcar nu au dat o lege eficientă pentru păstrarea uzinelor privatizate? Anume: cei ce au luat de la stat uzine şi fabrici nu au voie să le devalizeze şi să le demoleze! Ele trebuie în cel mai rău caz CONSERVATE! Nu demolate!

Valeriu Leucuţa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.