Romaqua Group – patronul apelor minerale

Romaqua Group,  cea mai mare companie cu capital integral autohton și privat din sectorul băuturilor, își mărește capacitatatea de producție a fabricii de la Bușteni (Prahova).  Romaqua investeşte 56 milioane de lei în dezvoltarea apei plate Aquatique, din care, 28 de milioane de lei este asigurată printr-un ajutor de stat. Pentru a extinde producția, se construiește o nouă hală, se achiziționează  echipamente noi și se mărește numărul de angajați.

Romaqua Group este controlat de investitorii români: familia Octavian și Sofia Crețu (cu un pachet de 60,62% din acțiuni) și de Nicolae Palfi (cu 30,7% acțiuni).

Afacerea Romaqua, înființată în anul 1998, a fost ridicată pe fosta companie de stat Comchim care a fost preluată prin metoda MEBO (Management Employee Buyouts).

În cei peste 21 de ani de activitate s-au investit peste 220 de milioane de euro în tehnologii și echipamente de vârf la nivel mondial. Grupul are aproximativ 2600 de angajați distribuiți în 6 fabrici din București, Bușteni, Sebeș, Borsec și Stânceni.

De la Comchim la Romaqua

În anii comunismului, Comchim era distribuitorul de produse chimice și materii prime din import, pentru laboratoarele românești.  În 1991, importul centralizat s-a desființat, iar, un an mai târziu, Octavian Crețu intră în firma în care au mai rămas doar 400 de angajați, ca director general, și decide să îi atribuie un alt fel de activitate, aceea de producție, deoarece firma risca să își piardă toți clienții care se privatizau și renunțau la intermediarii pentru importuri.

La scurt timp a intrat în firma și Nicolae Palfi, al doilea mare acționar al Romaqua, iar, în 1995, Comchim se privatizează integral. După restructurarea firmei și trecerea pe profit, Octavian Crețu și Nicolae Palfi au demarat producția cu bani din fonduri proprii și de la bănci.

În anul 2005 este lansată gama de sucuri Giusto, ca urmare a proiectului de extindere a producției pe băuturi răcoritoare care începuse în urmă cu patru ani. Tot atunci, piața românească cunoaște o dezvoltarea semnificativă a multinaționalelor așa încât, grupul Romaqua se concentrează pe dezvoltarea distribuției la nivel național pentru toate produsele din portofoliu.

Romaqua este în prezent al patrulea mare jucător pe piața băuturilor non-alcoolice, după Coca-Cola, Pepsi și European Drinks. Grupul are o capacitate totală de îmbuteliere de peste un miliard de litri pe an.

Albacher,  berea  de la Sebeș

Romaqua Group are în portofoliu nouă branduri: Borsec (ape minerale naturale), Stânceni (apă minerală naturală), Aquatique (apă minerală naturală oligominerală), Giusto (băuturi răcoritoare carbogazoase), Giusto Natura (băuturi răcoritoare plate), Albacher, Dorfer şi Mühlbacher (bere), Giusto Elektrik (băutură răcoritoare energizantă). Borsec este liderul pieței de ape minerale naturale, Giusto Natura liderul pieței de băuturi răcoritoare plate (still drinks), iar Albacher deține un loc fruntaș pe piața berii.

Fabrica de la Sebeș a fost inaugurată în urma unei investiții de 40 de milioane de euro.  Albacher, primul brand produs la fabrica din Sebeş-Lancrăm, deține o cotă de piață în volum de 6,7% și este prezent pe piaţă cu sortimentele Albacher Premium, Albacher Winter, Albacher de Paști şi Albacher Radler.

Ultimii ani au fost sub semnul creșterii pentru afacerea Romaqua Group, astfel încât grupul și-a propus să investească între 30 şi 40 milioane de euro pentru renovarea fabricilor actuale și aducerea unor noi tehnologii performante.

Romaqua Group a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 154 milioane de euro, în creştere cu 10% faţă de anul precedent, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice.

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

12 Comentarii

  1. Bravo!
    Sa nu faca in final ca Patriciu si altii ca sa dea da gata , pe tava toate resursele Romaniei la hotii de afara!

  2. @Nicoleta:mai conteaza de unde sunt hotii?Sau tu esti patrioata,scuze…

  3. Numai sa nu-l intrebi pe Cretu si pe asociatul sau Palfi cum au castigat licitatia pentru exploatarea izvoarelor de la Borsec in fata celor de la Coca Cola…. Oferta financiara, investitiile, etc erau mult mai generoase in varianta Coca Cola, dar s-a „opus” comunitatea locala formata in proportie de 99.99% din unguri care „n-au vrut” sa lucreze cu americanii ci i-au preferat pe romani….Primarul, consilierii locali, politistii, profesorii – cam tot ce era mai rasarit pe acolo au fost mituiti la greu cu bani si alte avantaje pentru a-i sabota pe americani…. Daca mai puneti la socoteala faptul ca acest personaj – Cretu – a cotizat cu milioane de euro la campaniile lui Basescu si Iohannis – aveti exemplul clar al unei conserve securiste destupate la momentul potrivit… sau la vremuri noi, tot noi…

  4. Draga Postace, vezi raspunsul pentru Filomela!
    Si daca tot esti destept, vezi ca pana si ungurii sunt mai patrioti si mai destepti decat trolii americani!

  5. Il vezi doar daca nu va fi cenzurat!
    Cenzura este ilegala, neconstitutionala,dar ea exista peste tot!
    De ce?
    Pentru ca e o minciuna planetara: „Libertatea cuvantului” in alta minciuna :”Democratia” , cand de fapt ambele sunt o dictatura de tip porno, fata de dictatura pe fata, de care ei ne-au „salvat” ca sa si-o impuna pe a lor!

  6. @Filomela, faci lobby pentru hotii de afara?
    E egal pentru tine sa te fure fiitu’ sau un vecin de la a 7-a casa?
    (raspunsul in detaliu a fost cenzurat)

  7. @Nicoleta : nu fac nici un lobby,furtul e un pacat capital!Si da, m-ar durea mai mult sa fure unul din familia mea,pentru ca voi simti si eu rusinea furtului!
    Tot ce inseamna izvoare minerale ar trebui sa fie ale statului,e o bogatie naturala a tarii,eu asa am invatat!

  8. @Filomela ,deja ai confirmat de 3 ori ca faci lobby pentru hotii externi:
    1- esti ironica la adresa patriotismului meu .
    2- recomanzi/preferi ca hotii externi sa fure Romania, fiindca ti-ar fi rusine sa o fure fiutu’ .
    3- „Mai conteaza de unde sunt hotii?” DA! Conteaza fiindca cel putin se fura roman de la roman si ceea ce e furat ramane in Romania

    Sfatul meu pentru hotii romani este cel putin sa nu vanda la straini ce au furat!
    Hotii externi fura tarile cu totul, sau le rad de pe fata pamantului ca sa le reconstruiasca tot pe banii/bogatiile victimelor, si tu ii preferi pe fata!
    Bravo!

  9. Totuși,… De ce și cum apucă niște privați, să fie stăpâni peste bogățiile naturale ale țării ?? De ce se comercializează prin privați, apa minerală, sarea, apa, gazul, petrolul, aurul, pădurile, marmura, și altele care practic nu pot fi moștenite de unii,.. e clar o tâlhărie, un troc politic, unde in mod sigur cei privați cotizează cu bani indărăt politicului. Nu cred că e o cale corectă,..

  10. Draga @Marele Urs, ai perfecta dreptate ca e „talharie, un troc politic” , dar nu asta e cauza reala ci efectul: ASTA ESTE CAPITALISMUL pe care l-am vrut la revolutie, fiind escrocati/mintiti ca sa credem in el!
    .
    Comunismul a fost distrus exact cu scopul de a generaliza si LEGALIZA aceasta talharie si troc politic, sub lozinca : „LIBERTATE”, „ECONOMIE DE PIATA” care poate fura, insela, transfera si folosi, dupa bunul plac, orice exista pe pamant:
    de la obiecte, marfuri, terenuri, bogatii, ape, paduri …..pana la viata oamenilor!
    Talharia finala este desfintarea natiunilor!
    Daca esti patriot esti ridiculizat, vezi bine.

  11. Capital autohton ? Mi’e asa de greu sa cred . Cum dr-acu de au scapat apele de ochiul vigilent a lui „Nestle” de pilda ? Ceva nu e in regula aici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.