Şi totuşi, Băsescu a avut o invitaţie în Rusia

Băsescu a minţit, din nou, luni seara, când, în declaraţia de presă pe care a susţinut-o la Palatul Cotroceni, a afirmat că s-ar duce în vizită oficială în Federaţia Rusă, dar nu are o invitaţie în acest sens.

Este de remarcat contextul în care a făcut afirmaţia neadevărată. Declaraţia lui Băsescu a avut loc la finalul întrevederii cu emisarul Kremlinului prezent la Bucureşti, Nicolai Patruşev, influentul secretar al puternicei structuri de securitate a Moscovei, Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse.

Între timp avusese loc la Cotroceni şi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării – unde se discutaseră teme importante vizând industria de apărare. Aceste teme, însă, au trecut abia pe locul al patrulea în amintita declaraţie de presă care a fost folosită doar drept motiv al noii sale ieşiri în public. Cel care mai exercită încă funcţia de preşedinte al României, în pofida demiterii prin referendumul din vara anului 2012, s-a arătat foarte entuziasmat de întrevederea de la Palatul Cotroceni cu omul de taină al preşedintelui Federaţiei Ruse. Motiv pentru care, jurnaliştii l-au întrebat dacă întrevederea de luni va fi urmată de o vizită oficială a sa în Federaţia Rusă.

Concret, dialogul de luni a sunat aşa:

Jurnalist:Veţi merge în vizită în Rusia?

Băsescu: Nu am nici o invitaţie, dar m-aş duce.

Preşedintele demis al României are nevoie de o reîmprospătare a memoriei: o invitaţie pentru vizită are. Şi încă din data de aprilie 2008. 4 aprilie 2008.

Să vedem contextul acelei invitaţii. În aprilie 2008, România găzduia reuniunea la nivel înalt a NATO. Unde fusese invitat şi Putin. Insul de la Cotroceni ar fi bârfit Rusia ca în piaţa Matache de pe malurile Dâmboviței, la o întâlnire cu unii jurnaliști români, întâlnire ce a avut loc înaintea reuniunii de la Bucureşti a NATO. Putin s-a făcut că nu a aflat ce s-ar fi discutat acolo şi a fost chiar foarte binevoitor cu Băsescu, uimind multă lume. Mai mult, i-a adresat şi o invitaţie oficială pentru o vizită oficială în Federaţia Rusă. Sigur, întâlnirea ar fi urmat să aibă loc între Băsescu şi Dimitri Medvedev, care pe atunci era deja ales preşedinte al Federaţiei Ruse. Putin era doar președinte în exercițiu. Desigur, ne amintim acea piesă de teatru politic moscovit, în care Putin s-a făcut că e prim-ministru iar Medvedev a interpretat rolul de preşedinte al Federaţiei Ruse. Oricum, invitaţia pentru preşedintele României venea de la preşedintele în exerciţiu al Federaţiei Ruse dar Băsescu urma să se întâlnească la Moscova cu preşedintele ales al Federaţiei Ruse. Instituţional şi diplomatic nu era nici o problemă. Mai ales că, România şi Rusia erau unite – spre disperarea Uniunii Europene – de tema atitudinii faţă de independenţa regiunii sârbe Kosovo. Mai mult, Băsescu avea să declare în câteva rânduri că vizita urma să aibă loc şi dădea de înţeles că există chiar o relaţie amicală cu Putin. Despre care, luni seara, pare că nu şi-a mai adus aminte.

Redăm integral textul comunicatului oficial de presă al Instituţiei Preşedintului României, la finalul căruia se specifică negru pe alb că invitaţia de a vizita oficial Federaţia Rusă i-a fost adresată lui Traian Băsescu:

„COMUNICAT DE PRESĂ

(4 aprilie 2008)

REF: Convorbiri între preşedintele României, Traian Băsescu, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin

Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit astăzi, 4 aprilie a.c., cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

În cadrul discuţiilor, cei doi preşedinţi au abordat o serie de aspecte politice şi economice bilaterale, precum şi chestiuni regionale, cu accent pe situaţia din Kosovo şi Transnistria. De asemenea, problematica de securitate pan-europeană a ocupat un loc important în cadrul convorbirilor.

Cei doi şefi de stat au evaluat stadiul relaţiilor economice, constatând potenţialul încă nevalorificat în ceea ce priveşte schimburile comerciale.

Preşedintele Vladimir Putin a exprimat disponibilitatea Federaţiei Ruse de a continua procesul de investiţii în ţara noastră.

De asemenea, preşedintele rus l-a invitat pe omologul său român să efectueze o vizită în Federaţia Rusă.

Departamentul de Comunicare Publică

04 Aprilie 2008

Reluăm fraza din finalul documentului oficial al Cotrocenilor:

„De asemenea, preşedintele rus l-a invitat pe omologul său român să efectueze o vizită în Federaţia Rusă.”

Sigur, scuza lui Băsescu poate fi că pe canale diplomatice textul invitaţiei nu ar fi sosit. Cine îl mai crede?!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.