Iohannis anunță pe cine nu va desemna premier (Video)

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că nu va desemna ca premier „o persoană care este urmărită penal, sau condamnată penal, sau are probleme de integritate de altă natură„, spunând că acest criteriu e „eliminatoriu”.

Iohannis a fost întrebat de jurnaliști dacă va numi orice premier indiferent dacă îl cheamă Dacian Cioloş, Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu, în condițiile în care acesta adună o majoritate parlamentară în urma alegerilor din decembrie.

Cu siguranţă, voi desemna o persoană ţinând cont de prerogativele constituţionale ale preşedintelui. Asta înseamnă că nominalizez o persoană care, după părerea mea, întruneşte o majoritate în Parlament şi este competentă pentru a conduce guvernul României. Ar fi absurd să desemnez pe cineva care pe urmă nu întruneşte o majoritate. Nu sunt adeptul acestor jocuri politice. Deci, nu am de gând să nominalizez sau să desemnez pe cineva care pe urmă pică în Parlament, eventual mai pică o dată. Deci aceste jocuri nu le veţi găsi la mine. Desemnarea va fi una extrem de serioasă, voi ţine cont să fie o persoană pe care eu o consider capabilă să conducă Guvernul României şi pe care eu consider că poate să întrunească o majoritate parlamentară. Aceste lucruri sunt evidente şi vreau să fie clare din capul locului”, a spus șefului statului.

Chestionat în continuare dacă va avea în vedere și criterii de integritate având în vedere că Dragnea are o condamnare, Iohannis a precizat: „Criteriile de integritate sunt, cum se spune, self-evidente. În niciun caz, nu voi desemna o persoană care este urmărită penal, sau condamnată penal, sau are probleme de integritate de altă natură. Eu am spus demult. Clasa politică trebuie să se reformeze, trebuie să avem politicieni curaţi şi acest criteriu va fi, evident, unul din criteriile, nu cele mai importante, va fi criteriul eliminatoriu. Indiferent de cine vine propusă, eu, preşedintele României, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal.”

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului din 2012, iar în prezent este trimis în judecată într-un alt dosar.

La rândul său, copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu este trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, dar și alți lideri PSD au afirmat de mai multe ori că că președintele partidului Liviu Dragnea ar fi o variantă bună pentru funcția de premier după alegerile parlamentare.

La rândul său, Klaus Iohannis declara săptămâna trecută că, personal, crede că Dacian Cioloş ar face bine să continue proiectele, dar atunci să îşi declare măcar „simpatia sau adeziunea sau preferinţa” pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, după alegerile parlamentare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8517 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.