Laszlo Tokes pune tunul: „Nu este vrednic”

Fostul europarlamentar Laszlo Tokes a transmis un comunicat din partea Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, în care se afirmă că „preşedintele României trebuie să demisioneze fără întârziere”. Klaus Iohannis e acuzat de discurs instigator şi incitator la ură, după ce președintele a afirmat că „PSD vrea să vândă Ardealul ungurilor” și a întrebat ce înțelegere au făcut social-democrații cu liderul de la Budapesta.

„Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (Erdelyi Magyar Nemzeti Tanacs) condamnă cu toată severitatea declaraţia televizată făcută de domnul Klaus IOHANNIS, preşedintele României în data de 29 aprilie 2020. Subiectul declaraţiei respective, rostite chiar în faţa opiniei publice internaţionale, a fost adoptarea tacită în Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Totodată, CNMT se menţine în mod consecvent pe poziţia sprijinirii autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc şi îşi exprimă susţinerea deplină pentru acest proiect de act normativ, care a fost între timp respins de Senat ca şi cameră decizională.

Discursul instigator şi incitator la ură rostit de către şeful statului român încalcă prevederi ale Codului Penal din România, provoacă tensiuni interetnice şi prin urmare este profund antiminoritar, antidemocratic şi antieuropean. Ne putem aştepta în mod justificat ca atât principala forţă guvernamentală, Partidul Naţional Liberal, cât şi Forumul Democrat al Germanilor din România, al cărui preşedinte anterior a fost tocmai domnul Klaus IOHANNIS, să se desolidarizeze de acest discurs. Considerăm un fapt ruşinos că preşedintele nostru, care este sas din Transilvania, şi domnul Ludovic ORBAN, prim-ministrul ţării noastre, care are rude maghiare pe linie ascendentă, generează sentimente antimaghiare şovine în loc să promoveze înţelegerea şi reconcilierea româno-maghiară.

Chiar cu treizeci de ani în urmă, domnul Ion ILIESCU, fostul şef de stat social-democrat, a acuzat de separatism maghiarii, care s-au raliat dorinţei de autonomie, şi jucând cartea maghiară a dat cale liberă agresiunii antimaghiare de la Târgu Mureş. Maniera similiară şi lipsa de scrupule, ce caracterizează prezenta acţiune la care s-a dedat succesorul său de etnie germană şi de religie evanghelic luterană, Klaus IOHANNIS, prin care el sperie din nou, fără vreo bază reală, faptică, opinia publică română cu anexarea Transilvaniei de către Ungaria, este consternantă.

Prin ce se deosebeşte liberalul IOHANNIS de social-democratul ILIESCU? Ambii interpretează partitura intitulată „separatismul” maghiar, compusă de Securitatea reînfiinţată în martie 1990, a cărei secţie responsabilă de cazurile legate de maghiari se numea „Iredentiştii maghiari”.

Protestăm împotriva însuşirii şi continuării moştenirii politice antimaghiare şi antiminoritare lăsate de Securitate, poliţia politică a lui Ceauşescu, ce se manifestă în mod strident şi prin climatul politic general de respingere a autonomiei, încarcerarea nedreaptă a lui BEKE Istvan şi SZOCS Zoltan, respectiv profanarea mormintelor Cimitirului Eroilor din Valea Uzului.

În cuvântarea rostită cu ocazia aniversării a treizeci de ani de la Revoluţia din România, domnul ORBAN Viktor, premierul Ungariei, a chemat la „edificarea împreună cu românii a unei noi Europe Centrale”. Cu toate acestea, domnul preşedinte IOHANNIS, a lansat acuze la adresa prim-ministrului maghiar şi în cadrul acestui discurs televizat, în loc să fi acţionat – conform menirii sale de şef al statului – în direcţia cooperării dintre popoarele noastre şi a reconcilierii româno-maghiare.

În virtutea celor expuse, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (EMNT/CNMT) consideră că domnul Klaus IOHANNIS nu este vrednic de înalta demnitate de stat pe care o îndeplineşte şi îi cere demisia”, se arată în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8517 Articole
Author

60 de Comentarii

  1. Spionul Tokesh…cineva vrea sa se umfle taratza in hunguri si romani…pe timp de pandemie cand boala poate ucide masiv si hunguri si romani. Cin sa fie..Sorosh stie? Are cumva actiuni la banci Sorosh prin Hungaria??? Vrea sa devaluzeze banca Hungariei.??? ca pe cea a Angliei.

  2. Alo tovarasu gradu, PSD nu a vrut sa vanda Ardealu ci l-a vandut bucata cu bucata de 30 de ani incoace prin admiterea ca partid a unui partid constituit pe crieterii etnice si care a avut ca principal obiectiv autonomia Tinutului Secuiesc. Toate partidele care s-au perindat pe la putere au cedat pas cu pas in fata ungurilor si care si-au vazut aprope visul cu ochii. Cine a contribuit la legea care spune ca proiectele nedezbatute in parlament se aproba tacit? Nu cumva si UMMR-ul a votat aceasta lege cu doua maini gandindu-se la obtinerea autonomiei si romanii parlamentari au dormit pe ei in parlament/au tradat poporul roman ca sa-si vada de interesele personale/fuaciunile personale si nu cele ale tarii? Acum sunt la pamant, PSD-istii dau vina pe serviciile de informatii si nu vad ca ei sunt de vina de inalta tradare! Felicitari Johannis, singurul roman adevarat!

  3. Nu il apasa pe Editat cetatenia romana?De ce nu ii retrageti si cetatenia ?

  4. „… a dat cale libera agresiunii anti maghiare de la Targu Mures…”, „…edificarea impreuna cu romanii a unei noi Europe Centrale…”, „…reconcilierea romano-maghiara…”, „…climatul politic general de respingere a autonomiei maghiare…”! Am spicuit cateva din „asertiunile” acestui extrem de periculos dusman al Romaniei. Vazand si „protestul” acestui periculos spion, vad in clar pericolul care a planat si poate inca mai planeaza asupra Romaniei. Desigur ca declaratia Presedintelui Romaniei a clarificat foarte mult lucrurile insa este bine sa asteptam si alte reactii adverse pentru a vedea si surprinde amplitudinea complotului, deoarece nu cred ca Iohannis s-a trezit in vorba…?! Auzi, „reconcilierea romano-maghiara” de parca am fost sau suntem in razboi cu maghiarii…?! Canalie tradatoare si abjecta…?!

  5. Partea de neînțeles este ca Vadim Tudor este prezentat de unii politicieni sau ziariști români în continuare ca naționalist extremist și la mulți ani după moarte. Domnul Laszlo Tökes care din 1990 ține conferințe mincinoase în toată lumea, despre cât de oropsiți sunt ungurii sub stăpânire româneacă, n-au școli și unuversități în limba maghiară, nu-și pot folosi limba, și drapelul Ungariei, sau că 1 Decembrie, Ziua națională a României, este zi de doliu pentru maghiarime idee asumată de doctrina UDMR, trimis de statul Ungaria europarlamentar la UE unde duce 5 ani oficial o campanie antiromânească repetând miciunile amintite, deci concetățenul nostru cu dublă cetățenie domnul Laszlo Tökes nu este extremist naționalist este in democrat, stimat să-și ducă campania iredentistă de 30 de ani.

  6. scuip în crescatoria de viermi și șobolani scălâmbi,năimiți de cei ce plănuiesc distrucția României .

  7. Aşa Klausică ! Să râdă de tine şi să te ameninţe chiar alogeni de-ai tăi şi să-ţi ceară demisia din fruntea românilor care te-au ales ! Se vede din ce în ce mai mult, că de proşti ce-au fost !
    P.S.
    Treziţi-vă români ! Nu vedeţi că râd şi cur…toşii de noi ?!

  8. In alta ordine de idei (ca sa vedeti cum trateaza altii in problema nationala ),cautati „Firma Hell Energy confirma ca patronul…”si sariti la Iohannis,umar la umar cu Tokes,V.Orban si beti bauturi energizante Hell

  9. În CE „calitate”?!! Ungurii joacă obraznic tontoroiul, călări pe cai albi în Transilvania, ca la ei acasă, considerând-o… pământ unguresc, le impun băștinașilor „aborigeni” limba și… civilizația lor, ei, cei veniți de prin Gobi și Altai! Politrucii prostituați de la Buc. trec ca hoții pe furiș legi devastatoare pentru Neam și Țară! Oare… gratis, de vreme ce ungurii au pus la cacealma 300 de milioane euro pentru
    „cucerirea” Transilvaniei, „pierdută” la Trianon! Soros se preface că e certat cu Orban(al LOR!), dar îi finanțează cu milioane de dolari, în timpul pandemiei! Organizații iredentiste paramilitare ungurești în inima Ro, pământ, imobile obținute de stră-strănepoții năimiți ai „grohilor”, deși „Legea optanților” i-a despăgubit cu tone de aur pur! Ce să facem, ticăloșia e în… campanie electorală! Numai că unii ȘTIU să profite într-o campanie, lucrează pentru tribul lor, ceilalți se lasă prostiți și… prostituați, vânzând pe nimic ce avem mai sacru și de neprețuit: sol, subsol, păduri, resurse… doar e campanie, când totul e… permis!

  10. #inaltatradare: ??? mergi și te caută pe la tine, la infirmerie, abia apoi cere bilet de voie.

  11. Tokes încă mai are cetățenie română? După ce a denigrat România și-n somn? Abia aștept să-i retragă cetățenia „marele patriot” Iohannis. Glumesc, Fake Iohannis nu va face niciodată așa ceva. Pariez 20.000 lei, cea mai tare amendă la urgență,
    pentru un leu.

  12. Iohannis își bate joc de români si de România, nu-l doare nici în kour, joaca teatru, iar noi, românii sparanghelisti, așa creduli cum suntem, punem botul și vom vota pnl-pdl-beleaua, pentru ca „patriotul”Klaus Iohannis Werner să aibă Gu-werner-ul lui până la sfârșitul mandatului.

  13. Se vede ca in final toata panarama iscata de Iohanis se sparge in capul sau. I-a dat o lectie umilitoare si Tokes. Daca nu-l duce mintea!

  14. Din ciclul „Învaţă să vorbeşti cu morţii” dupa Lazlo Tokes ,mai urmeaza se se pronunte in chestiune,amiral Miklós Horthy, revolutionar in grad de papagal Lajos Kossuth si alte mortaciuni maghiare!Probabil il vor dezgropa si pe Arpad..daca mai tin minte unde l-au depus

  15. @înaltatradare : ai dreptate, însa nu si-n felul în care identifici modalitatile. Nastase Adrian si complicii din PSD au comis, într-adevar, o tentativa uriasa de-nstrainare a Ardealului, împotriva deciziei de justitie din Afacerea Optantilor (de citit dosarul, interbelic, în care tara noastra a fost reprezentata de Nicolae Titulescu, acelasi de care si-au batut joc numitul Nastase Adrian si complicii, decizie de justitie consecinta careia fiind ca TRANSILVANIA A FOST CUMPARATA DE ROMÂNIA, care-a platit pentru ea 100 TONE de AUR MASIV), prin asa-zisele lor „legi” ale „privatizarii” si mai ales „RESTITUIRILOR”, prin care imobilele devenite ROMÄNESTI (de la cladiri, la terenuri si bogatiile solului si subsolului) prin efectul legii si deciziilor justitiei internationale (Tratatul de la Trianon, Tribunalul arbitral special din Afacerea Optantilor, Tratatul de Pace de dupa WW2) au fost înstrainate (cladiri ISTORICE, DE PATRIMONIU, NATIONALIZATE, adica proprietatea poporului român, si terenuri tot proprietatea poporului român devenind ale … diferitelor biserici, asociatii si … partide (FDG, fiindca numitul Nastase Adrian si numitul Johannis Klaus, la vremea respectiva sef de partid, încheiasera un … PAKT). Acuma, instantele de judecata ale tarii fiind confruntate cu cereri dintre cele mai absurde, între care si … retrocedarea … MUNTILOR RETEZAT. Ïn afara altor patrimonii, între care Gojdu si Octavian Goga sau ale celebrilor contzi Nopcea, între care, unul, Fata Neagra, haiduc, si altul, antropolog si initiator al Parcului Dinozaurilor Pitici). Ori, asa-zisa „lege” a lui Nastase Adrian si complicilor a „restituirilor”, „lege” care NU-SI ARE ECHIVALENTUL ÏN NICI O TARA ESTICA fosta asa-zis „comunista”, TREBUIE ABROGATA FARA DISCUTIE, si URGENT. NULA SI NEAVENITA, ANTICONSTITUTIONALA. Gittenstein fiind si el de luat la-ntrebari.

  16. @Emile..Nu se putea sa lipseasca de la  gazeta zicerile unui agent anti-statal, ale unui sarlatan politic transnational, fost colaborator al Securitatii ceausiste si vechi agent al serviciilor secrete maghiare. Vechii securisti de la Bucuresti l-au folosit si l-au lasat in viata dupa evenimentele din 1989, iar noii securisti europeni l-au facut pe pastorul Laszlo Tokes politician,europarlamentar, cu permisiunea de a avea manifestari si interese segregaţioniste afisate public. Secuii din pacate sunt folositi ca masă de manevră in operatiunea de recastigare a Ardealului la care Budapesta nu va renunta niciodata… https://www.youtube.com/watch?v=xLuO3sT63Os

  17. Remarc pana acum ca nu exista maghiar sa ii dea dreptate lui Iohanis pentru un discurs acoperit de fapte facute , dar deconspirate . Vad in schimb o gramada de nemesi romani care il ataca pe Iohanis , ba mai mult , domnul Cristoiu si CTP ii ridicau osamale lui Victor Orban pentru discursul ponderat si civilizat referitor la declaratia lui Iohanis .
    Ba fratica sunt cam multi forinti pe piata romaneasca ! Si dupa cate vad acrsti forinti civilizeaza pe multi romani . Oare Dumnezeu iarta tradarea de frate , chiar daca aceasta se face intr-un mod civilizat si cu argumente elitiste dm Cristian Tudor Popescu ?

  18. Dar cine-i Tokes ca sa ceara demisia presedintelui Romaniei? Tokes este cetatean ungur, sa ceara demisia lui Victor Orban. Presedintele nu are obligatia sa satifaca fanteziile unor unguri descreierati. Secuii sun secui, nu unguri desi au fost deznationalizati de unguri si vorbesc acum ungureste.

  19. Asta se intampla cand acest hot de case vorbeste liber.Nu_l mai lasati.Foaia de hartie e sfanta

  20. @ Corector

    CUM SA I SE RETRAGA CETATENIA ROMÂNA, UNUI CETATEAN ROMÂN NASCUT PE PAMÂNT ROMÂNESC, CARE PRIN NASTERE A DOBÂNDIT CETATENIA ROMÂNA ?

    HAI ISTETULE ASCUNS ÎN SPATELE UNUI PSEUDONIM CARUIA NU-I STII SENSUL, HAI LUMINEAZA-NE !

    LUI TOKES, TOATA NATIA ROMÂNA, TREBUIE SA-I FIE RECUNSCATOARE PENTRU CONTRIBUTIA LA CADEREA REGIMULUI CEAUSESCU.

    UDMR-UL NICIODATA NU A FACUT RAU ROMÂNILOR SI ROMÂNIEI. NU AVEAU SI NU AU CUM, SUNT NEÂNSEMNATI ÎN PARLAMENT. ROMÂNII DIN CLASA „DRAGNEA” SI-AU FACUT-O SINGURI. ROMÂNII, PENTRU A-SI SCUIPA FRATII DIN ALTE PARTIDE, INDIFERENT CARE SUNT ACELEA, ROMÂNII SI-AU FACUT SINGURI RAU, ROMÂNII AU LEGIFERAT LIMBA NECONSTITUTIONALA CA LIMBA OFICIALA, ROMÂNII AU APROBAT INSCRIPTIA BILINGVA SI LIMBA OFICIALA MAGHIARA ÎN ADMINISTRATIA PUBLICA.

    DECI, CE RAU AU FACUT UNGURII ?

    DACA ROMÂNII SUNT IDIOTI, PROSTIA SI DOMNIA PUTERII SE PLATESC !

  21. Deocamdata poti scuipa intr-o directie precisa. Abramburicul de la Cotroceni a reusit sa se compromita iremediabil ca presedinte. Si unul luat la intamplare de pe strada si nu putea sa o faca mai lata. Ghinionul este ca a compromis si tara. Sa vedem daca va mai avea tupeu sa reprezinte Romania afara.

  22. Nici o reactie , pana acum din partea marilor <>timisoreni !!! COSMOPOLITI !!!EUROPENI !!!

  23. S-a trezit si Lotzi Tokes, dupa ce ungurimea l-a pupat in dos pe acest escroc de case si l-a votat in unanimitate ptr ambele mandate, in sperantza ca le va acorda autonomia tinutului secuiesc.
    Ranjitu i-a lucat pe unguri la fel cum i-a lucrat si Basescu, cand era nelipsit de la orice congres unguresc din Ardeal, iar concediile si vacantele si le petrecea numai in ungurime……[Leo]

  24. Nu uita Constantin M ca cum ati obtinut aceasta tara mare numita Romania acuma 102 ani – prin inselatorie,minciuna etc.
    Si astazi nu uita ca acuma 30 de ani neamul vostra v-a vandut ata tara cat si toate,toate bogatiile tarii voastre muult iubite -asa sustineti.Voi romanii de ce nu ati iesit pe strada cand Iliescu si banda lui de hoti PSD (toti romanii – conationali vostri – mari iubitori de neam si de tara) a vandut PETROM-ul, ENEL-ul,ENGIE (gazul) si acuma mult patriotul Iohanis padurile – adica oxigenul romanilor -pentru firma nemteasca Holzindustrie Schweighofer care taie padurile romanesti neincetat si probabil o va taie pina nu va mai axista niciun copac.
    LA ACESTE LUCRURI NU ATI FOST ATENTI SI CONATIONALII VOSTRI AU VANDUT TOATA TARA. DECI NU DE UNGURII TREBUIE SA AVETI VOI FOARTE MARE GRIJA CI DE ACEIA PE CARE V-ATI ALES SI V-AU TRADAT.

  25. Cine vorbea limba latina la Apulum…ALBA Iulia acum 2000 ani???
    Raspunsul istoriei.ROMANII. Ce pretentii au nomazii huni..??? la aceste pamanturi. Daco-getii stapaneau aceste pamanturi si stapanesc si acum inainte de era glaciara. Respectati tara in care stati daca nu…exista LEX ROMANA.

  26. Nu neamu nostru o vandut. Adrian Nastase…Ion Iliescu… Patriciu…tzigani comunisti…
    Ponta…Prales Buzdugan ebrei comunisti…
    Cazanciuc ..Severin…ucrainieni rusi comunisti…etc

  27. Frate @Pișta35 – Tu ai dreptate, numai că între români trebuie să incluzi, ONEST, toți cetățenii români, indiferent de etnie, căci nu trebuie uitat ce-a făcut Verestoy „drujba lui Dumnezeu” cu frumoșii codri din Harcov sau toate gheșefturile maghiare din Transilvania, de la absolut ilegalele retrocedări a „N”-a oară, în ciuda Legii Optanților onorată 100%, la cumpărări de tarlale, păduri etc de ungurii din Ungaria! Transilvania e scoasă la mezat ȘI de conaționalii tăi de elită, „Sfântul” UDMR, de care nu te poți atinge ca de moaște! Cât despre Tokes, „despre morți, numai de bine”! Ce fel de… slujitor al lui Hristos este agentul ăsta, care, primit la sânul Patriei Comune, o trădează ca Iuda și-o mușcă de sân ca șarpele?!

  28. @pista35: Binevoieste, in nemernicia ta, si spune explicit care sint minciunile si inselatoriile prin care s-a facut Unirea din 1918.

  29. In primul rand „Consiliul Naţional Maghiar”este o organizatie ilegala intrucat in afara de NATIONAL ROMANESC, NU are ce cauta denumirea de alt „national”in nici-un „consiliu” sau „comitet”,urmand a fi desfiintate prin lege data de PArlament!In al 2-lea rand un LAszlo Tokes nu are nici-o cadere de a „condamna”ceva sau pe cineva in Ro,de a interzice dr.la exprimare intr-o alta tara!In schimb Victor Orban cu sleahta s-a exprimat in Ro ,fara dr.cu diferite ocazii,instigand si provocand!”CNMT se menţine în mod consecvent pe poziţia sprijinirii autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc şi îşi exprimă susţinerea deplină pentru acest proiect de act normativ”…Bravo,dom Ciolacu,ati dat apa la moara Iredentistilor maghiari! Caci din pacate exista -tb.sa o spunem-o deosebirea dintre liberalul IOHANNIS si social-democratul ILIESCU.Nu mai suntem in perioada 22 decembrie 2001 cand ADRIAN NASTASE SI DECI CU ACCEPTUL LUI iON iLIESCU încheiau Memorandumului de înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei şi chestiunile legate de amplificarea cooperării bilaterale,cand ,impotriva Rezoluţiei de la Consiliul Europei din iunie 2001, împotriva legitimaţiei de ungur,s-au acordat asemenea legitimatii si VEDEM CE A IESIT- pretentii si MAI MARI!Acest „Memorandum”nu a fost niciodata aprobat de Parlamentul Ro,deci este NUL!Ro a fost santajata ca sa intre in NATO cu „ajutorul”Ungariei! Au deschis usa „dr.colective”,pretinse de iredentistii maghiari, a unor restituiri abjecte -@Rollason -af.optantilor etc.-si a unui jaf patrimonial imens,pe ACTE FALSE.

  30. Editat las-o jos că măcăne. Nu va pus nimeni cu botul pe labe și de aia scoateți capul ca șarpele la drumul mare.

  31. Tembel-Vodă a aruncat Piatra în apă , urmat de un alt Securist-Baci și acum se reped toți să scuipe-n dreapta și-n stânga pentru a le ridica ratingul celor doi .
    Nimic nu mai contează ci doar clonțul celor două personulități .

  32. Slovacii sunt antimaghiari, cehii sunt antimaghiari,romanii sunt antimaghiari, sarbii sunt antimaghiari, croatii sunt antimaghiari (austriecii nu, fiindca hungurii le-au fost supusi sute de ani si nu-s bagati in seama), adica toti vecinii. Hmmm… Cam greu de facut pace cu astia, care in primul razboi mondial erau numiti in tarile Antantei „barbarii huni”.

  33. Nu am inteles niciodata de ce este numit UDMR-ul „PARTID” , daca nu este inscris in Registrul partidelor politice din Romania , fiind doar o „asociatie culturala a maghiarilor din Romania”. Deci ce-au cautat si mai cauta astia in politica romaneasca ?! Bani de la bugetul Statului atit ca asociatie, cit si ca „partid”.

  34. @Balaton GOLU – Mare problemă: cum le scoți ungurilor din cap evidentul complex de inferioritate în Europa, care-i înnebunește, ținându-le treze instinctele bestiale, hrăpărețe și obsesia asfixierii prin forță a ceea ce îi depășește net!? Nu vezi că îi domină pe români prin temperamentul coleric, prezent la toți liderii lor?! Da, au plecat din Gobi/Altai, dar au cinci „stanții”, până în Panonia! Mai sunt, Magna Hungaria (Tartaria?!), N Khasariei, cu care au fraternizat într-un imperiu, N Ucrainei! Ce-i un mileniu pe lângă cele 2000 de milenii(!), de când suntem AICI, ca pelasgi, hiperboreeni, traci, români, o singură viță ce vine din negura timpurilor, cum ei ne vin pe cap, înnegurându-ne Istoria și sufletul de vreo nouă sute și ceva! Gelu, Glad și Menumorut! Un act de bravură, exemplu pentru pigmeii de azi apare în „Cronica lui Anonymus”(Gesta Hungarorum), ce relatează câteva episoade ale primului contact al ungurilor cu spațiul transilvănean: „Spuneţi-i lui Arpad, ducele Ungariei, stăpânul vostru, că datori îi suntem ca un prieten unui prieten, în toate care îi sunt necesare, fiindcă este om străin, și de multe duce lipsă. Teritoriul însă pe care l-a cerut bună voinţei noastre nu i-l vom ceda niciodată, cât vom trăi. Ne-a părut rău că ducele Salanus i-a cedat un foarte mare teritoriu, fie din dragoste, după cum se spune, fie de frică, ceea ce se neagă. Noi însă nici din dragoste, nici de frică, nu-i cedăm din pământ, chiar și cât cuprinde un pumn, deşi a zis că este dreptul lui. Şi vorbele lui nu ne tulbură inima, deşi ne-a arătat că descinde din neamul regelui Attila, care se numea biciul lui Dumnezeu, şi chiar dacă pe calea violenţei a răpit acest teritoriu de la strămoşul meu, dar acum însă graţie stăpânului meu, împăratul din Constantinopol, nimeni nu poate să mi-l smulgă din mâinile mele“. Şi zicându-le acestea, le-a dat permisiunea să plece.

  35. Păi de nu are inteligența și cultura de a-și cere scuze,. Evident nu va demisiona.. Ăsta nu e sas,.. e român.. Deci la ce te aștepți.. Asta nu mai știe că a apucat in transilvania din bunăvoința regelui maghiar Béla al patrulea in 1247,.ca imigrant, legal,.. și pe vremea administrației maghiare din transilvania, adica de peste 1100 de ani mereu a beneficiat de autonomie.. Să cred că de fapt furau sașii ardealu ?? El acu linge la o poolime care l-au iertat momentan de hoțiile, de excrocheriile comise,. fiind șantajabil, deci are căpăstru. Să ai ca neție mândră astfel de șef ?? E umilitor, e jalnic,.mai mult să te atașezi de o poolime ortodoxă, care ți-au vândut conaționalii ca pe dobitoace, la kilogram,.. ce fel de om poți fi ?

  36. Evrika! Toți ungurii și-au reamintit SUBIT Limba Română, polemizând aici suficient de corect cu „ai noștri”, care-o stâlcesc și pocesc eroic, ca la ușa cortului! Bravo, „mogiori”, dacă vreți ÎN Transilvania, învățați limba gazdelor voastre! Așa cum SE FACE în state civilizate și democratice: se respectă GAZDA cu toate tabieturile ei, inclusiv limba!

  37. @pista baci : „comunisti” nu-i etnie. Si tipii, „disidenti”, numai „comunisti” nu erau. Fa-ti ordine-n concepte. Nu te lua dupa ce SPUNEAU, fiindca enumeri bine ce-au FACUT. Ori, ce-au FACUT, numai „comunist” nu era: „privatizarile” si „restituirile” nu-s „comuniste”, fiindca descentralizatoare, westfaliene. Comunistii fiind iacobini, adica centralizând democratic si NATIONALIZÄND. @Anonim: pariez ca @pista baci nu-i ungur. Se afla, în schimb, în treaba, în cucuruz. De intoxicat. @Balaton Gölü: toate popoarele europene ar fi emigrat din Asia, si toate ar fi fost slave, la origine. Nu conteaza ce-au fost, conteaza ce-au DEVENIT. Ori, românii sufera de complexe de inferioritate. Fiindca se iau singuri la lupta, nici macar în ceata, „dotati” fiind de shefi inculti, dobitoci si OPORTUNISTI- TRADATORI (pe forum vorbindu-se de Iliescu, Nastase Adrian sau Ciolacu, exemple-ntre multele altele, istoria fiind plina de ele. Vezi Mihai Viteazul, supliciul Brâncovenilor, epoca fanariota …). Ori, in situatie nu-i vina „shefilor”, e-a alora care i-au tolerat, ba înca si ales. Iliescu-Nastase Adrian fiind alesi la scoruri imense de-o gloata de mahala dezlantuita cu „noi suntem români” si „nu ne vindem tzara”, pentru ca tipii sa nu fie nici români, si sa si vânda România. Ori, daca vrei s-arati ca „esti român”, nu-i mai alege, ca tâmpul, pe nici unii, nici altii – socialisti-„liberali” nascuti, cu totii, dintr-un FSN de criminali, de la Iliescu-Voican Voiculescu, la „matusa Tamara”-8 vile, Tökes, Brucan, Dinescu-milionarul, Coposu impostorul, Cornea Doina-„pe-ce-lume-traiesc?”, Petre Roman, Catarama, Mazilu, Petre Popescu, si tot restul înca nejudecati pentru crime-mpotriva umanitatii -, pentru ca, pe urma, sa chibitzezi.

  38. scaraotzki costumat in popa se trezeste si el ,,protestand,, in stilul alora scapati de la vila cu glumeti. idiotenia cu ,,romanii sa ii fie recunoscatori,, acestei jigodii ,,,,,,,,,,? du-te mai dilimane pe alta ulita din buda-pesta !cum se face ca acelasi javre amintesc de 1990 la Tg. Mures in stilul curvesc specific astora ? mai laszlo ? zi mersi ca ai primit LAMURIRI in limba ta prin bunavointa si politetea Presedintelui Romaniei ! sau nici asta nu mai sti ? mars potaie papistasa!

  39. Re. Boulle(fr.) – Dorel & Urmuz of Caracal! Păi. ar fi cazul să-ți dai seama de ce maghiarii se luptă și vor școală, in limba maternă,. pe când românu tinde să aibe nația analfabet funcțional.. Deci incearcă să faci diferența dintre un om școlit,.. maghiarul.. și dintre un român, care a invățat să citească musai de pe subtitrarea filmelor din Tv. O școală maghiară te invață profesionist, la toate materiile. De nu crezi vezi inaintașii romanilor, care mai toți au fost școliți in școli maghiare, unii in continuare la alte universități, gen Budapest, Wiena, Sorbona sau altele. Dar baza le-a fost școala maghiară transilvană,.care azi e o temă politică, pentru că naziștii buni români o vor desființată.

  40. Puneti-l pe Orban al hungariei sa va faca la toti hunii testul genetic. O sa vedeti ca mai mult de jumate sunteti romani maghiarizati. El Horban..Gorban..Gore este slav maghiarizat. Doar zero unu la mie mai are ceva sange de turco hun.

  41. Iar ai aparut cu postarile tale iredentist fasciste jinitioare la adresa romanilor?! Mai mutzunacke, acum 1100 de ani ungurii erau prin alea stepe si puneau carnea sub shaua calului! Iar cu „adminstatia maghiara” ala minciuna, Ungaria nu a existat ca stat, ca natie dupa batalia de la Mohacs din 1526, cand Transilvania era principat independent, pana in 192o cand armata romana si-a pus opinca pe cladirea parlamentului din buda-pesta si Trianon, Trianonul are va facut stat si pe care voi i-l blamati! Voua va place sa fiti supusi, eliberarea ungariei de turci a fost facuta de casa imperiala austriaca, iar la luptele impotriva turcilor nu a participat nici macar un ungur, mari viteji honvezi astia?! Dupa ce ati fost supusi austrieci, dupa trianon ati trimis o delegatie din 5 conti cu autoritatea cea mai mare sa discute cu Ionel Brateanu si cu Regele Ferdinant despre unirea cu Romania, ati fost refuzati politicos, apoi ati trecut sub tutela hitlerista, apoi sub davai ceas, iar acum nu va simtiti bine liberi in UE si v-ati intors la davai ceas!Apropos, nu uita ca prima unire a principatelor romane s-a facut in 1600 de Mihai Viteazu cand voi erati pashalakh turcesc! Panimaesh gaspadinu?!

  42. @Marele Urss : Falș ! Sașii au venit în 1150 ,pe timpul lui Gheza ( 1141-1161 ) !
    În 2 iunie 1247 a fost invitat Ordinul Cavalerilor Ioaniți ! care a ignorat oferta !
    Cavalerii urmau să sălășluiască alături de valahii din Oltenia !
    Evident, Oltenia ținea pe atunci de Regatul Ungariei …chiar și azi multe nume de sate oltenești au rezonanță ugrofină !

  43. Asa iti tyrebuie Klaun nazi! Ai uitat ca nu i-ai retras Ordinul Steau Romaniei? Acum ai primit rasplata! Cind calci pe bataturi vipera iredentista, te musca mortal!

  44. @Vivat aeterna..: Giovanni da Pian del Carpine,sa cada de pe cal cand a dat de maghia ri la 1240 (deci dupa 300 de ani de la asa -zisul descalecat)in zona muntuilor Altai!
    La fel in calatoria sa Friar Julien „s-a bucurat nespus”ca a putut vorbi maghiara cu niste necajiti tribali de langa Volga (Baschiria-zona Kazan-Ufa))
    Mai mult,pe la 1960 presedintele Academiei maghiare a scris presedintelui Academiei baschire (republica Baschiria din URSS)aratand ca sunt frati si limba lor e comuna,propunand cercetari finantate de Ungaria, sa isi cunoasca radacinile!
    Si tembelii astia,(care se ingropau cu calul favorit pana la 1600,care au fabricat „alfabetul” secui,sanchi „runic”,la 1700 si care secui vorbesc maghiara de cand se stiu,maghiarii care si azi au cel mai mare numar de nou-nascuti cu „pata mongola”din Europa )cred ca prostesc Europa
    Hitler pus un grup de istorici germani sa analizeze minciunile lui Horty privind Transilvania,inaintea raptului prin diktat al Transilvaniei de Nord.Concluzia raportul istoricilor germani,( din care am doua nume) :ungurii bat campii,istoria prezentata de ei e falsa!
    Valahii ocupau Romania actuala ,Panonia,Muntii Tatra,sudul montan al Poloniei,zona Ceremus,Nistru pe ambele maluri catre Odesa,de cand se scrie Istoria Imperiului Roman ,a Imperiului Bizantin si oricare alta istorie a Europei!
    Pana la Revolutia Bolsevica cel mai important bulevard din Odesa se numea Calea Romanilor,dupa Revolutia Bolsevica s-a rebotezat Calea Evreilor:)))

  45. da măă roműne,. știi și tu cum dacii au construit piramidele in egypt.. Ești cu sânge de gândac,. Dar totuși ce părere ai de românu orban escu Lajcsi ?? Sau de puzderia se Cherecheș, sau Cociș, sau Naghiu, sau Chișu, sau Sighiartău, sau Covaci, sau Fărcaș, sau alții român pursânge dacic ?? Nu te face să-ți crape obrazul cât de șoric ar fi ??

  46. ESTE EXTRAORDINAR ACEST JOSNIC INDIVID JIGNESET TOTI ROMANII DE 30 DE ANI EL SI ATATUL VECIN
    NE-AM SATURAT D ETOKES DE AI LUI SI DE UNGARIA SA RSEPCTE CONSTITUTIA ROMANIEI SI PE NOI ROMANII
    CUM E PERMIS SA SE PUBLICE ASEENEA LUCRURI IN PRESA
    SI PRESA E MAGHIARA

  47. @Marele Boulle-Dorel, către „Ursulețul de pluș”, din codrii Harcov, bărbieriți de răposatul întru Hades Verestoy Attila: 1. Românii aveau Școala Ardeleană de la 1780 și tot împotriva abuzurilor, samavolniciilor maghiare, rasismului, precum și acel Unium Trium Nationum. 2. Școala voastră de „excelență”, segregaționistă și rasistă, în care NU se învață toate materiile fundamentale, cum ar Limba română! 3. DE UNDE aveți voi atâta cultură și civilizație de dați lecții la un popor cu rădăcini adânci AICI de 2000 de milenii?! Până ați ajuns AICI, ați țopăit cu caii voștri sălbatici în cinci popasuri mari, precum Magna Tartaria sau Hungaria, Levedia, Etelkozs, Nordul Khasariei, pe Volga, cu care ați fraternizat și-n imperiul Khasar, în N Ukrainei, apoi ați descălecat în Panonia, după ce v-a zvântat în bătaie, Otto al Bavariei, iar aici ați fost întâmpinați demn și dârz, vitejește de Voievozi, precum Gelu, Glad și Menumorut, de la care s-a păstrat celebra Scrisoare către Arpad, Veneticul! În rest, psihozele genetice, precum obsesiile, NU se tratează cu cuvinte!

  48. prin politici antimaghiare a se înţelege politici antijeg…

  49. @Ursulețului Plușat! În fine, văd că ipochimenul Urs Mare din codrii mici, retezați sălbatic de ,,drujba lui Dumnezeu”, răposatul Attila, are înclinații filologice, fals etimologice chiar! Pe lângă puzderia de cuvinte daco-rohmane cu care v-am îmbogățit limba, în ciuda unor lingviști falsificatori, un singur exemplu: cea mai mare apă stătătoare din Ungaria are numele de „Balaton”, din etimonul dacic „baltă”! Q. e. d. !

  50. Să nu uităm nicicând de cartea ARDEALUL,PĂMÂNT ROMÂNESC .PĂREREA UNUI AMERICAN DESPRE CHESTIUNEA ARDEALULUI , apărută în decembrie 1944 ! (,,Milton Lehrer,, pseudonimul istoricului Silviu Dragomir ).

  51. // Laszlo Tokes pune tunul: „Nu este vrednic” // – Laszlo Tokes a fost si ramane o mare pusla /javra / jigodie , nicidecum om !

  52. Tokes lectii de convietuire interetnica, il face pe presedinte antiminoritar,antidemocrat si antieuropean! Iohanis este si minoritar, democrat aflanduse in partid liberal cu peste 120 de ani vechime si antieuropean in timp ce vorbeste perfect limba romana,germana respectiv engleza
    Dar vad ca subrezitul popa nu are decat placa ruseasca de care sa folosit pana acum , imaginatia facandu-l victima unui prezent deja depasit de ideile kgbiste insuflate in trecut .
    Nu mai pacalesti tu pe nimeni, decat poate pe ciolacoizi amnezici si care schimba lunar forinti pe euro.
    Declaratia lui Iohanis face udmrul , putintel cam nefrecventab si daca este cu adevarat autentica in timp trebuie sa devina indezirabil . Traim totusi im Romania unde minoritarii bine intentionati (in afara maghiarilor care vor pamant ), sunt arhimultumiti cu drepturile lor .
    Acum pentru pamamt trebuie dat sange , cum au dat romanii in doua razboaie care era sa ne stearga dupa harta , nu sunt sificientii doar forintii dati pe voturi in parlament , baci Tokecs .
    In secuime nici mierla nu are voie sa cante daca nu canta numai in maghiara . Nevastamea e unguroaica si am fost pe la Gheorghieni,acolo erau alergici la limba romana ,ea le vorbea in romana sa intelegem toti iar ei raspundeau in maghiara, un mod de a convietui european nu (!?)
    Imi era greata de europenii de acolo , erau prostdispusi ,imediat ce incepeam sa vorbim in romaneste .Dealtfel sotia imi spunea ca popi de la biserica ii invatau , la ora de cateeza ,ca atunci cand vor fi mari sa se casatoreasca doar cu unguri , nici macar nemti care erau si ei in mare parte catolici .Dar europenii sunt europeni si limba europeana e la ea acasa in secuime , doar ca mai sunt 25 de alte limbi europene printre care si romana . Limba romana e obligatoriu sa fie invatata pentru a avea acces la piata muncii ,asta daca vrei sa nu ramai doar la taiat padurile

  53. – Tu nu poti fi „Marele Urs”, esti musca din curu’ lu’ Suru !

  54. @marele Urs:mi-ar fi rusine sa am o Istorie oficiala din care rezulta ca poporul ales maghiar se trag din Gog si Magog,din Sumerieni,din Egipteni si ,in fine, din Lemurieni
    Maghiarii nici limba scrisa nu au avut pana la 1700 cand Compillatae Constitutiones Regni Transylvaniae (1671) și Approbatae Constitutiones Regni Transylvaniae (1677) au fost scrise si in maghiara
    Limba care facea legea in cancelarii era latina,dar batuti in cap um sunt,nu s-a prins nimic de marele hural popular..

  55. Ati auzit,desigur,de Erzsbeth Bathory,de Vera Renzi,de Ingerii mortii din Nagyrev,de Ducso Csaba ,de parintele satanismului,Sandor LaVey,ati vazut ambalajele bauturii energizane Hell Energy(de parca nu era suficient numele,au mai pus si chipul unui diavol pe ambalaj),firma al carei patron este un maghiar originar din Tg.Mures,Erno Barabas;”patronul spiritual”al miscarii 64 de comitate este Pal Cseresznes(el si Barabas pot fi vazuti in filmul evenimentelor de Tg.Mures,din martie,’90,lovind un om cazut la pamant,Mihaila Cofar);cat despre caracterul lui Tokes a spus destule fosta sa sotie,intr-o carte intreaga…nu este suficient ca sa intelegeti cam ce au in sufletele ambalate in aspectul european?

  56. Haideti sa punem tunul pe dobitoc!
    Ce spunea Lazlo Tőkés despre fosta sa sotie
    „As fi parasit-o pe bestia asta de mult, daca legile din Romania nu ar fi atat de nedrepte si nu ar favoriza-o pe ea. As fi divortat de mult de aceasta bestie ordinara daca nu ar fi copiii, dar de dragul lor o intretin si pe ea, iar ea stie acest lucru si profita de asta, pentru ca stie ca o voi intretine pana la moarte„, ar fi spus pastorul reformat Laszlo Tokes, potrivit realitatea.net.Edith Tokes a intentat divortul de sotul ei in anul 2010 la Judecatoria din Oradea, dupa 25 de ani de casnicie, acuzandu-l pe pastor de infidelitate si traumatizare psihica.
    Cei doi au impreuna 3 copii: o fata si doi baieti.”
    Concluziile le trageti singuri,ce fel de „om”e acest spion maghiar de doi bani!

  57. Ooo! Sa suparat pastorul Tokes cetatean al Ungariei ca nu le-a iesit aranjamentul secret cu PSD referitor la autonomia teritoriala a tinutului secuiesc,asa cum am inteles din discursul presedintelui Johannis? Pastorul Tokes in calitatea sa de cetatean si europarlamentar al Ungariei cere sa fie demis presedintele meu ,pentru ca apara integritatea teritoriala si suveranitatea patriei mele Romania? Ce am ajuns noi de ne batjocoresc strainii ? In anul 2013 ia fost retras ordinul national Steaua Romaniei pentru ca în 2013 Tokes a sugerat că autoritățile ungare ar trebui să-și asume „statutul de protector” în cazul maghiarilor din Transilvania.Si cand te gandesti ca Base presedinte in 2007 la trimis pe Tokes in parlamentul european pentru ca a pimit sprijin maghiar sa fie presedinte? A stat cuTokes la masa la un pahar de palinca? La bagat pe fratesu Mircea la puscarie ca a tras din spaga care trebuia sa ajunga in alta parte? Cine e tradatorul care va duce la protectorat maghiar al tinutului secuiesc? Presedintele meu a spus ca nu in timpul cat este el presedinte. Pentru asta cere Tokes demiterea,suspendarea? Sa intelegem ca dupa terminarea mandatului de presedinte al Romaniei de catre Klaus Werner Johannis ,tinutul secuiesc va devani protectorat al Ungariei,cu sprijinul Rusiei,Germaniei,Austriei,Olandei?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.