Patriarhul Daniel: „Ceva nemaiîntâlnit în istorie”

Patriarhul Daniel a spus, miercuri, referindu-se la decizia autorităților de a interzice prezența credincioșilor din afara Iașiului la sărbătoarea Sfintei Parascheva, că este „ceva nemaiîntâlnit în istorie”.

„S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie. Au fost opriți să vină la sărbătoarea ei credincioșii care nu locuiesc în municipiul Iași. Cu alte cuvinte, li se dă dreptul, sau se dă voie să se închine doar ieșenilor la racla sfintei, nu și credincioșilor din țară”, a spus Patriarhul Daniel la Sfânta Liturghie oficiată la Paraclisul istoric Sf. Gheorghe al Reședinței Patriarhale, citat de basilica.ro, agenția de știri a Patriarhiei.

Patriarhul a mai spus că anul acesta „Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristețe, pentru că nu toți credincioșii din țară care ar fi dorit să fie la Iași au această posibilitate”.

Acesta i-a îndemnat pe credincioși să își intensifice rugăciunile.

„Tocmai pentru că există această restricție, trebuie să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Cuvioasă Parascheva, să ne ajute, să ne izbăvească de molima aceasta, de pandemie, și să ne dăruiască bucuria de a retrăi sărbătoarea pomenirii ei în toată frumusețea și plinătatea ei”, a mai spus Patriarh Dan

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

37 de Comentarii

  1. are memoria scurta!In vremea lui Ceausescu erau doar preoti ,calugari,calugarite si ceva poporeni..

  2. de ce nu il blestemi pe iohanis,orban,turkan,arafat,velea
    iti este frica?
    mie nu

  3. @ Doina Argesului- ce are numarul poporenilor in comun cu interzicerea participării cetățenilor din alte localități la sărbătoarea. După domnia ta numarul e important. Logica parfumate a stelelor cu franjuri. Doina, Doina ordin dulce….

  4. Tartortul Sef a dat-o iar pe politica.
    Probabil ii taie Plicusor ceva fonduri de la Catedrala.
    In toata lumea prelatii au facut apel la credinciosi sa respecte regulile impuse.
    La Mecca a fost anulat pelerinajul luni de zile,chiar si de Ramadan, milioane de musulmani au ramas acasa.
    La Simleu Ciuc a fost anulat pelerinajul, nimeni nu a zis nimic.
    Chiar astazi Papa Francisc a facut apel la credinciosi sa respecte regulile impuse de autoritati.
    Numai la noi panaramele astea care ne-au transformat bisericile in SRL-uri incita la anarhie. Cat mai multe inmormantari, sa curga banutii.
    Parca vad ca apare si panarama aia de la Constanta sa-si dea si el cu parerea.

  5. Dragă Daniel,

    te felicit pentru felul în care îi prostești zilnic pe sclavii tăi descreierați că ești preot, când în realitate ești un diavol securist îmbrăcat în straie de preot. Numai un diavol trimite oamenii la infectare în masă și numai un diavol face bani din înmormântări și mizeria oamenilor.

    În fața unor asemenea realizări, Iadul se înclină și îți aduce laudele binemeritate.

    Cu stimă, al tău întotdeauna,

    Scaraoțchi

  6. cand vei vedea infectati, atunci sa stii ca ai avut o contributie!
    Ar trebui sa-ti vinzi Mertanul si sa cumperi medicamente!
    Ia exemplul preotilor greci!

  7. Da câți anișori aveți argeșeană doamnă Doină nu numai cu poale ci și cu minte lungă, de vă amintiți și numârul personelor participante la pelerinajele din perioda de tristă amintire? Perioadă când s-au renovat toate mănăstirile vechi și construit multe biserici și lacașe de cult.

  8. O tragedie barbosule, cate donatii pierdute….
    vezi ca s-a lansat noul S Classe, baga repede sa fi primul.

  9. Discurs oblic, fara adresa, de parca romanii insisi s-ar fi hotarit, din senin, sa nu mai vina in pelerinaj. Tristete mare, asa, in general, nu cu nume si prenume. Tipic tov. patriarh, cu dosarul ars la revolutie. Diavolul are mina lunga…

  10. Bai SATANA in SUTANA mai taci dracului din gura ca ne-am saturat de parerile tale de doi bani. Ati prostit lumea cu religia si voi sunteti primii care nu respecta ceea ce scrie in biblie. Se vede clar ca nici voi nu credeti in biblie, va intereseaza doar profitul de urma prostilor care va cred.

  11. Dupa razboi multi viteji s’arata! Ada si cu prea afacetistul Daniel, nu a suflat niciun cuvant pana la sfarsitul zilei importante pentru moldova romaneasca si tara! Oricum, popii tot popi si politicienii tot politicieni sunt!

  12. Căutați adevărul, înțelegeți ce înseamnă Dumnezeu, biserica, credința și ce importanță și sens au sfinții pentru credincioșii și sinceri.Nu confundați biserica cu patriarhul Daniel.Cand sf.apostoli au început propovăduirea, au fost prigoniți,iar înțeleptul Gamaliel le atrage atenția că, dacă lucrarea aceasta este de la Dumnezeu, să nu cumva să vă treziți că vă luptați cu Dumnezeu! Mare grijă să aveți!

  13. Ce are BOR in comun cu crestinismul? Absolut nimic. Sunt in stare sa rescrie Biblia. Cum l-au inviat a doua oara pe Isus. De ce nu isi pomeneste semenii ucisi in puscariile comuniste acest securist? BOR este un fel de PSD al popimii. Curand va crapa din interior. Fara o reforma,Biserica isi va pierde sensul cat este BOR mare stapan. Nu va mai dati crestini cei care comentati,ca nu sunteti decat farisei.

  14. Am dat Romania pe mana STRAINILOR.
    Sa facem TZEPE lungi si groase si sa curatam Romania de satanisti zmei de doi lei jagardele si jartele…si alti poponari useristi si peneleprelisti.

  15. Oricât de înțelepți ar fi ori s-ar crede toți cei care se află astăzi la conducerea statului român, un singur gest al Patriarhului i-ar putea trezi cu adevărat la realitate și readuce cu picioarele pe Pământ: Aruncarea anatemei. Dacă înțelegem gravitatea situației în care se află la ora actuală ortodoxia, creștinismul în lume și poporul român ca parte intrinsecă a acestei credințe sacre, strămoșești, un gest eroic, de curaj, în spirit de sacrificiu, de care doar marii înaintași au fost capabili de-a lungul istoriei, ar putea readuce lucrurile în matca lor firească.
    Aș sugera așadar, convocarea sinodului BOR și punerea, în discuție a acestei teme. Ce va decide majoritatea, asta să se întâmple. NU trebuie exclusă nici excomunicarea. În materie de credință, nu trebuie să existe loc nici pentru trădare, nici pentru trădători.

    • Corect, foarte corect!
      Restul comentariilor sunt de 2 bani.
      Intareste Doamne pe slujitorii tăi să aibă curaj să îti apere turma. BOR și Daniel trebuie să simtă vremurile și să se pună in fruntea poporului în lupta cu uzurpatorii credinței. Traim cel mai cumplit moment, o mistificare prin care o gripă devine vehiculul acaparării puterii de o putere ocultă si malefică. DAR ARE PREA FERICITUL DANIEL PUTEREA LAUNTRICĂ SI CURAJULSĂ PREIA FRĂIELÈ. DACĂ CREDE IN DUMNEZEU DIN TOATĂ FIINTA LUI, AR TREBUI SA AIBA CURAJUL ACESTEI LUPTE… DUMNEZEU SA-L ÎNTAREASCĂ!

    • oare cum ar fi de exemplu daca BOR nu ar mai fi sustinuta financiar de statul roman ? cum ar fi daca sustinerea financiara ar veni exclusiv de la asa-zisii credinciosi ? cred ca aer fi interesant rau de tot sa vedem , ptr ca doar asa am vedea adevarata MASURA A INCREDERII IN BOR SI IN CONDUCEREA ACESTEIA ! probabil ca ar avea zilele numarate ca si institutie . credinta oamenilor in Dumnezeu nu le-o poate lua nimeni dar increderea in popime la momentul actual e zdruncinata rau de tot ?

  16. Tovarase Daniel. Intr-o situatie de criza biserica nu incurajeaza enoriasii sa se imbulzeasca. Intr-o pandemie biserica se implica in stoparea bolii. Ajuta enoriasii,ajuta spitalele,ajuta autoritatile.Asta inseamna empatie si „iubeste-ti aproapele” Pe timp de razboi maicutele deveneau infirmiere. Chiar nu inteleg atitudinea BOR-ului de a fi contra.Singurul motiv este cel financiar.Vor sari „credinciosii ” pe mine, care de fapt sunt anti la orice de dragul de a fi si ei afiliati intr-un grup la moda acum.

  17. Hi hi ho Tu ai citit ce am scris? Satanisti au fost comunistii care au daramat biserici si au ucis preoti in inchisori. Ce nu intelegi? Daca te uiti in arborele tau genealogic esti rus, sau turc, sau tatar. Si apropo, am stiut sa convietuim si cu armenii si cu lipovenii,evreii,turcii sasi,secuii. Cine e strain in tara asta? Stii cine,nemernicii care au adus rusul cu tancul. Ei ne sunt dusmani.

  18. Unul dintr-o FOSTĂ țară.Auzi,dar cred ca ar fi bine sa ceara ajutor si musulmanilor. Cu extremismul lor le rezolva pe toate. BOR in zilele astea atarna de un fir de ata. Ori raman in trecut ,ori renunta la amenintari pentru a supravietui. Credinta stramoseasca? Stii tu ce-i aia? Stii tu de viata Sfintilor Parinti? Cata perfidie si incrancenare la unii care se dau crestini. Pana si Isus a spus” sa dam cezarului ce este al cezarului…” Legile pamantesti nu le incalci cat de popa uns esti. Cele ceresti, fiecare isi va primi rasplata in cealalta lume, nu?

  19. In Istorie s-au mai petrecut astfel de fapte. Dupa Conciliul ecumenic de la Niceea (325) imparatii Constantin si Teodosiu prin decrete imperiale au adoptat si impus ca religie oficiala iudeo-crestinismul. Au fost interzise toate cultele vechi, definite ca ” pagane”.
    Printre aceste culte stravechi se afla si cultul stramosilor nostri geto-daci: monoteismul initiat de invataturile lui Zalmoxis, primul legiuitor al credintei in nemurirea sufletului pe care nici-un alt popor al Antichitatii nu o avea.
    Iudeo-crestinismul a fost institutionalizat ca religie oficiala la finele sec IV pentru a satisface interesele unei parti influente din oligarhia imperiului, in parte de origine iudee. Cele mai importante datini si sarbatori religioase din vremea stramosilor geto-daci au fost rand pe rand dublate si camuflate de sarbatori si sfinti prin care Patriarhia de la Constantinopol a preluat controlul vietii religioase si a institutionalizat-o prin episcopi, biserici, preoti.
    Din acest motiv cunoastem foarte putin din elevatia morala, din perspectiva originala a religiei geto-dacilor , din sacralitatea pre-crestina, pre-ortodoxa. Davele si templele stravechimii noastre sunt deliberat necercetate, neprotejate si lasate prada distrugerii. BOR si celelalte biserici iudeo-crestine, ( catolice, protestante, neoprotestante )sub influente si interese politice, economice si ecumeniste au trecut deja pragul epocii post-crestine, sunt in plina perioada de sincretisme „new-age”, globalism, pandemism…

  20. Nemultumirea personala a PF Daniel este tardiva. Raul actual a inceput cu momentul Invierii cand Intai Statatorul BOR a cedat prea usor impunerilor pervers ticluite de guvernul de raufacatori. O scuza minima pentru acel moment pot fi emotia publica generala impreuna cu balbaielile guvernamentale ce au caracterizat acel start lamentabil in lupta cu noua ‘ciuma’. A fost atunci, dar dupa? Este imposibil ca mai marii BOR sa nu fi realizat ceea ce enoriasii ortodocsi afirmau deja public despre echipa sinistra de la putere ca profita premeditat de ‘ciuma’ pentru a aplica lovituri demolatoare Credintei Neamului. PF Daniel este liderul spiritual al unei majoritati de romani cu mult mai mare decat aceea care-l legitimeaza pe figurantul cotrocenist. Nu cu Orban sau cu Vela trebuia Patriarhul sa-si faca socotelile ci direct cu Johanis caruia trebuia sa-i bata cu toiagul in masa in vazul intregii tari. Tupeul si nesimtirea acestui ‘papistash’ si ale slugilor sale de a calca in copite credinta aparata de veacuri cu sange de eroii neamului au depasit orice inchipuire. Au fost inuman impiedicati sa ajunga la racla Sfintei Parascheva exact acei semeni de-ai nostri bolnavi, unii in stare grava, a caror ultima nadejdie de vindecare era tocmai atingerea sfintelor moaste. Criminalii actuali de la putere i-au asasinat sufleteste fara nici o remuscare. Nu este nici acum tarziu ca acei inalti prelati ortodocsi care nu mimeaza credinta sa iasa la lupta pentru a stopa pierderea credintei. PF Parinte Daniel care este ocupat cu santierele nu realizeaza ca peste ani ctitoriile sale vor fi goale.

  21. Un securist prost, care trebuia să se facă popă,..Ce-l durea pe tăntălău să zică o vorbă cu care reinstaurea ordine și disciplina,. chiar de turma lui nu e familiarizată cu astfel de comportamente. Sunt prea egoiști, prea fundamentaliști prea sunt ingrijorați de propria soartă decât de a turmei..

  22. Prea multi Editat useristi si penelepristi comenteaza pe aici mai ales ca sunt toti huni tatari gepizdi si avari gotzi hotzi si austrohotzi Editat la tontzi.

  23. TACA-TI GURA SATANA, DISTRUGI BISERICA ORTODOXA

    CARACTER MÂRSAV DE SLUGA

  24. Foarte activi demonizatii.
    Orice le-ai spune, inspiratia satanica „vine” instantaneu si „fovul interior” le arde (si inegreste) cerul gurii si improasca venin [nu doar] aici.
    Puii de vipera – unii cu studii multe, da’ degeaba… – prefera botnita si perversiunile sperand sa atraga pe crestini in mizeria lor morala si existentiala.
    Biserica nu cheama la „revolutie” insa credinciosii trebuie sa marturiseasc Adevarul – e timpul iesitului din tacere cu calm si FORTA, adica
    – se stabilesc tintele: Presedinte, Guvern, Palament, organele talmudiste ale mass-mediei
    – se elimina/ distrug
    Urmatorii nu vor mai avea curajul sa demareze GENOCIDUL PRIN TORTURA care se desfasoara acum cu neamul romanesc.
    —–
    Satanistii postaci sint invitati sa se auto-localizeze si sa ne informeze public… sa ajungem la VOI sa va re-educam sau sa va reducem la tacere.
    Nu va e rusine iudelor sa atacati romanii, Biserica si Romania?
    Nu va mai ajunge rautatea degeneratilor?
    Nu meritati sa apucati ziua de maine in libertate.

    • ???????????esti cu capul…!ai grija la ce vb ca e f interpretabil simse prea poate sa aud de tine la stiri bebecule…

  25. acum cativa ani sectantii si poponarii ereau impotriva construirii CATEDRALEI NEAMULUI.
    Acum s-a construit degeaba copii intunericului au tropait din copite.
    Va venii si ziua cand tara se va curata de jegurile globaliste anti romanesti.

  26. 14 octombrie 2020 – Vatican versus 14 octombrie Iasi (si ne mai miram de ce)
    Discursul Papei catre enoriasi.
    Papa Francisc: «Aș vrea, cum fac de obicei, să merg și să mă apropii de voi ca să vă salut, dar cu noile dispoziții e mai bine să păstrăm distanțele. Chiar și pe bolnavi, îi salut din toată inima de aici. Voi sunteți la o distanță prudentă, cum trebuie să fie. Dar se întâmplă că atunci când cobor în mijlocul vostru, toți vin și se îngrămădesc. Problema e că există pericolul de infectare. De aceea, fiecare cu masca sanitară, păstrând distanțele, putem continua în viitor cu audiențele [în prezența fizică]. Să mă iertați dacă astăzi vă salut de la distanță, dar cred că dacă toți, ca buni cetățeni, punem în practică dispozițiile autorităților, acest fapt ne va ajuta să terminăm cu această pandemie»

  27. vorbiti cu atata ura incat nu mai stiu ce sa cred, atei, credinciosi ortodocsi sau de alte religii amintiti-va ca traiti in Europa unde se crede ca este democratie, chiar nu puteti sa va stapaniti?
    Unii vor sa mearga sa mearga altii nu vor nu merg. La fel ca si obezitatea este democratic sa te abtii sau nu.
    Nu va place Patriarhul schimbati pagina fara injurii va place atunci acceptati observatia.
    Putin decenta oameni buni!

  28. Cand va veni Marele Cutremur sau razboiul mondial si o sa fiti ingropati ,voi si familiile voastre ,sub vilele si casele facute din banii murdari castigati din tradarea poporului si Bisericii in care v-ati botezat , va doresc sa supravietuiti doar voi,ticalosilor!Daca traiati intr-o tara islamica nu aveati atata tupeu contra lui Dumnezeu.Acolo va era frica fiindca sunteti lasi si ipocriti.Sunteti viteji doar in apa pana la genunchi.

  29. Cam curioasa este asemanarea ta dintre sectanti si poponari. Se poate accepta doar considerandu-i si pe unii si pe ceilalti votantii de baza ai partidelor securisto- soroshiste ale lui Barna si Ciolosh.

  30. A respecta o persoana care a slujit cu demnitate credinta este una, a o compara du Dumnezeu este insa cu totul altceva. Ocrotitoarea Moldovei !!!, care Moldova ???, cea de dincolo de Prut rusificat, nordul si suul Moldovei aflate in componenta Ucrainei ???. Prea sfintia voastra,oare cum „arata o gradina a Maicii Domnului in care nu exista sute de mi de copii care se culca seara flamanzi, nu stiu daca a doua zi vor manca ceva,nu au haine, o bomboana de ziua lor !!!”, prea sfintia voastra, Romania, nu este „gradina aia” din extrem de multe motive printre care „lacomia ………. „. Nu-l poti cumpara nici poe Isus si nici pe Dumnezeu cu … bani si nici cu bunuri materiale …, pentru ca EI le au pè toate, sunt insa unii care uita asta !!!.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.