Sute de amenzi în urma controalelor ANSVSA

Pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare şi a proteja sănătatea consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au controlat

De (R.C.)
Sute de amenzi în urma controalelor ANSVSA

Pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare şi a proteja sănătatea consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au controlat

Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi de peste 1,6 milioane de lei, în urma controalelor efectuate în perioada minivacanţei de 1 Mai, conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Acţiunea, desfăşurată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) la nivel naţional, s-a concretizat prin verificarea a 1.285 de obiective autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. La acţiunea coordonată de conducerea ANSVSA au participat inspectori din cadrul ANSVSA şi din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene. Abaterile constatate de inspectorii ANSVSA au fost sancţionate prin aplicarea a 224 de amenzi contravenţionale, care au totalizat 1.615.100 de lei. Au fost emise 6 ordonanţe pentru suspendarea activităţii şi 6 ordonanţe pentru încetarea activităţii”, se spune în comunicat.

Conform sursei citate, în perioada 28 – 29 aprilie, controalele inspectorilor ANSVSA au vizat: 723 de unităţi de alimentaţie publică, 93 de pensiuni turistice, 16 unităţi de tip catering, 42 de unităţi de cofetărie/patiserie, 55 de laboratoare de cofetărie, 90 de unităţi tip supermarket/hipermarket, 165 de magazine alimentare şi 101 de alte tipuri de unităţi.

Pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare şi a proteja sănătatea consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au controlat condiţiile de igienă în care sunt recepţionate, depozitate, preparate şi valorificate diverse sortimente de produse alimentare şi preparate culinare destinate consumului uman.

De asemenea, a fost confiscată şi denaturată o cantitate de 344 de kg de produse alimentare (carne şi produse din carne, peşte şi produse din peşte, ouă, produse lactate şi produse compuse), produse care prezentau un potenţial risc pentru sănătatea consumatorilor.

Principalele neconformităţi identificate şi sancţionate au fost: lipsa documentelor de înregistrare; nerespectarea cerinţelor de igienă; produse expirate; etichetarea necorespunzătoare; comercializarea produselor fără respectarea condiţiilor de temperatură; lipsa documentelor pentru demonstrarea trasabilităţii.

Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, ANSVSA pune la dispoziţia cetăţenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului instituţiei – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.

Distribuie articolul pe:

3 comentarii

  1. Dar „otravurile” care intra pe la frontiere, la impirturile lu peste sarat, le controleaza atent? Mai ales pe alea din Ukrania?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.

@2025 Cotidianul.ro. Toate drepturile rezervate