Descoperire importantă despre piramidele egiptene

O echipă internaţională de cercetători a descoperit că piramidele egiptene au fost construite iniţial de-a lungul unui braţ al Nilului, cu o lungime de 64 de kilometri, pe care l-au numit Ahramat (piramide, în arabă), care a dispărut ulterior, îngropat sub terenuri agricole şi deşert, transmite joi EFE.

Descoperirea, raportată joi în jurnalul ştiinţific Communications Earth & Environment, ar putea explica de ce 31 de piramide, inclusiv cele din complexele piramidale de la Giza şi Lisht, sunt în prezent concentrate pe o fâşie îngustă şi inospitalieră de deşert, parte din Sahara.

Toate aceste piramide au fost construite într-o perioadă de timp de aproape 1.000 de ani, începând cu aproximativ 4.700 de ani în urmă, când Nilul avea un debit mult mai mare decât în prezent şi, în unele zone, se răsfira în mai multe braţe, potrivit dovezilor sedimentare.

Autorii studiului cred că o mare acumulare de nisip purtat de vânt, asociată unei secete majore, care a început în urmă cu 4.200 de ani, ar putea explica migrarea braţului de apă Ahramat spre est şi sedimentarea sa ulterioară.

Eman Ghoneim, cercetătoare principală la Universitatea Carolina de Nord din Wilmington, Statele Unite, şi echipa sa au studiat imagini satelitare pentru a descoperi posibila locaţie a acestui braţ străvechi al Nilului, care curgea la poalele platoului deşertic vestic al Egiptului, în imediata apropiere a câmpurilor de piramide.

Oamenii de ştiinţă au folosit ulterior studii geofizice pentru a analiza mostre de sol, confirmând existenţa sedimentelor fluviale şi a canalelor antice sub suprafaţa actuală a regiunii, ceea ce indică prezenţa, la acea vreme, a unui braţ străvechi al Nilului, Ahramat.

Descoperirea ar explica motivul pentru care câmpurile de piramide au fost concentrate de-a lungul acestei porţiuni din deşert, situată în apropierea capitalei egiptene antice Memphis. Ele erau astfel uşor accesibile, prin intermediul braţului fluviului, la momentul la care au fost construite.

Autorii studiului au descoperit, de asemenea, că la multe dintre piramide se putea ajunge pe drumuri pavate, care se terminau pe malul braţului Ahramat, ceea ce indică faptul că fluviul era folosit pentru transportul materialelor de construcţie.

Aceste descoperiri subliniază importanţa Nilului ca „autostradă” şi arteră culturală pentru vechii egipteni, şi evidenţiază, totodată, modul în care societăţile umane au fost afectate istoric de schimbările din mediul înconjurător.

Cercetătorii pledează pentru continuarea cercetărilor pentru posibile descoperiri a altor braţe dispărute ale Nilului, ceea ce ar ajuta la prioritizarea săpăturilor arheologice de-a lungul malurilor sale şi protejarea patrimoniului cultural al Egiptului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

15 Comentarii

  1. In 2017 se știa de grup in colaborare: Canada, Franța, Italia, america și Spania, cate un reprezentant al fiecărei țări plus cameramanii care filmau la care se adaugă câțiva din Egipt. Descoperirile de până în 2017 au fost uriașe și incredibile. Acum nu mai știu colaboratorii grupurilor dar știu că cercetările au continuat și vor continua. Sunt enorm de multe de cercetat în zona începând cu decesele antice, mumificarea și practicile actuale că ritual antic pentru menținerea acțiunii mumificare că fiind unica din toate timpurile pe glob.

  2. N-a descoperit cineva tunelul care leaga ce doi sfincsi, unul egiptean si unul in Bucegi ? Cumparati-va aur !

  3. Problema e alta … Nilul are urme sedimentate de peste 100 000 de ani in zona !
    Nu e un fluviu de azi de ieri … pentru ca e necesar in sistemul hidrografic nord-african !
    A fost mereu in zona, intre glaciatiuni ! 🙂

  4. Dar arata si altceva si mai important : perioadele de incalzire (globala) sunt CICLICE ! Nu au legatura cu emanatiile activitatii umane acum 4000 ani neexistand emanatii industriale de CO2….

  5. Nu e nimeni care să fi descoperit scăderea prin România? A sunat parere și a întrebat de ea.

  6. ..canva era : ” Ii astept pe olandezi sa ne invete sa cultivam”..Intre timp, ei si altii, au depozitat capodoperele Lumii, pe versantii semeti…

  7. Mai e o părere, printre alte zeci și sute, ce zice c-au fost făcute de expediția lui Napoleon. Care-i cea mai veche reprezentare, mențiune, a lor?

  8. @ nicu olahus 21:34 „acum 4000 ani neexistand emanatii industriale de CO2….” ! da, dar ai uitat ca erau multe … vaci !!! :))

  9. Știrea asta Nu e deloc nouă
    Se știa de peste 20 de ani că Nilul a fost mult mai aproape de Piramide în trecut,
    si că piramidele au în jurul lor o multime de Canale din piatră, Puțuri adânci ce au avut legătură cu Nilul
    si prin care trecea apa care venea spre piramide, unde probabil apa avea un rol în interiorul piramidelor
    care se presupune că ar fi fost un fel de Centrale care produceau un tip de energie.
    În orice caz Piramidele sunt mult mai vechi decât spun egiptologii oficiali,
    ar avea peste 10.000 ani vechime…si Nu au fost realizate de Faraonii Egipteni.
    Pretinșii Faraoni ar fi venit în zona Egiptului prin anii 3100 î.en.
    si doar au găsit marile constructii din Egipt în Ruine…apoi au înființat în zonă regatele egiptene
    conduse de faraoni care și-au însușit marile constructii – piramide, obeliscuri, statui gigantice
    si-au pus cartușuri-inscriptii personale pe acestea si chiar au falsificat istoria.

  10. @Iulian H:
    Acele canale care s-au gasit plus navele respective arata ca sa voia sa se traga materialele la piramide.
    Tocmai existenta lor spune ca piramidele erau departe de Nil sau bratul Ahramat.
    Este intr-adevar o descoperire stiintifica epocala care intrece orice alta speculatie despre mecanisme sau tehnologia folosita de egipteni in constructia piramidelor.
    Da, asa e! Si-au pus cartusurile pe piramidele care nu le-au luat 20 de ani din viata pentru a fi construite. Si nici n-aveua motiv pentru ca ei nu urmareau fiecare ce facea taica-sau ca el sa faca si mai si.
    Nici stirea nu e noua. Uite ca am gasit ziarul de atunci! Scrie in el, adica e cizelat in ziar ca asa a fost.

  11. Care-i secretul constructiei piramidelor ?

    Altul decat faptul ca cei care-au muncit sa le construiasca o faceau8 din pura-placere RELIGIOASA …fiecare egiptean din acea vreme si de religie egipteana … trebui sa aduca ca OFRANDA zelilor om norma de munca la PIRAMIDE pentru ZEUL FARAON !

    RELIGIA lor egipteana de habotnici le facea usoara si cu efecte in „viata de apoi” munca fizic extraordinar de grea la PIRAMIDE !

    Chiar si hrana data celor muncind (ca ofranda national-religioasa) la piramide … era data cu placere de populatie … ca un fel de taxa acceptata moral de populatie !

    Cine crede ca PIRAMIDELE sau facut cu scalvi nu stie ce FORTA inROBitoare are RELIGIA lam omul HABOTNIC !
    MUNCA GREA de la PIRAMIDE … spun scrierile antice … a fost facuta cu placerea HABOTNICULUi de-a exagera RELIGIOS !

    CU SCLAVI sau doar platnici … PIRAMIDELE nu ar fi devenit ce vedem mirati azi !

    OMUL daca „lupta”/munceste pentru o ideie cei place … e capabil de ce nu-i capabil silit ! Multi uita asta ne-mai-putand sa-si explice cum au reusit umanitatea habotnica de atunci sa faca ZEILOR ce nu pot azi …
    [se spune ca si COMUNISTII au vrut oarecum sa TREZEASCA HABOTNICIA asta adanc-umana in OM, OMUL NOU … al lor ! 😐 ]

    IQ=?

  12. stai jos. 4! iq=12.1

    data viitoare nu mai intreba . asuma-te!

    piramidele au fost ridicate de catre extraterestrii si asta cu mai bine de 10000 de ani spre 12000 de ani in urma…

  13. @Zalmoxis:
    Ba stai tu jos! Unde le-au dus dacă ești așa șmecher?

    Piramidele au fost ridicate de evrei pe la 1400 i.e.n.
    Ramses al doilea era intre Keops, Kefren, Mikerinos. Încă nu se născuse, dar urma după fo’ 1000 de ani. De aceea ii și spune complexul de la Giza. Este compus din mai multe bucăți: trecut, prezent și viitor.
    Și da, Iulian H are dreptate! Ancient Architects pe YT îți explica despre scrierea din cartuș.
    Sau să-ți aduc aminte de cea mai fierbinte culoare în univers ca să știi cu cine te contrazici?
    Extratereștrii tai, Zalmoxis, sunt puțin cam Oblio la cap. De ce sa facă ei paralelipipezi când pot face piramide și să nu se răstoarne?
    Cel mai corect este o adunătură de pietre carate pe rampa și amplasate pe bedrock. O zi bună de nebună! 😝

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.