A scăzut producția de petrol în Rusia

Rusia a produs 211 milioane tone metrice de petrol (10,24 milioane barili pe zi), în primele cinci luni din 2025, un declin de 3,5% față de perioada similară din 2024, a anunțat miercuri Ministerul Energiei, prezentând pentru prima dată în ultimele luni cifrele privind producția, transmite Reuters.

Datele au apărut în timpul unei prezentări a ministrului Energiei, Sergei Tsivilev, la Consiliul Federației, Camera Superioară a Parlamentului Rusiei, și includ probabil și producția de gaz condensat.

Conform OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), producția de țiței a Rusiei, excluzând gazul condensat, a urcat cu 41.000 bpd în iunie, la 9,025 milioane bpd, sub cota țării în cadrul OPEC+, de 9,161 milioane bpd.

Producția de gaze naturale a Rusiei a scăzut în ritm anual cu 3% în primele cinci luni din 2025, la 290 miliarde metri cubi (bcm), în timp ce producția de cărbune a urcat cu 0,1%, la 187 milioane tone metrice.

De la invadarea Ucrainei, Rusia nu a mai publicat numeroase date statistice, inclusiv producția de petrol și gaze naturale. Pentru acest an, autoritățile de la Moscova se așteaptă la o producție stabilă de petrol și gaz condensat, de 516 milioane tone.

Conform datelor Ministerului Energiei, anul trecut producția a scăzut cu 2,7%, pe fondul acordului de reducere a producției din cadrul OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații).

Conform datelor Ministerului de Finanțe de la Moscova, veniturile Rusiei din petrol și gaze au scăzut în ritm anual cu 17% perioada ianuarie-iunie 2025, la 4.730 miliarde de ruble.

Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproximativ o treime din totalul veniturilor la bugetul federal în ultimul deceniu. Războiul din Ucraina a determinat Occidentul să introducă mai multe sancțiuni destinate diminuării veniturilor din petrol și gaze ale Rusiei.

Declinul reprezintă o problemă pentru autoritățile de la Moscova, care au majorat semnificativ cheltuieile militare și de securitate, după invadarea Ucrainei, în februarie 2022

Recomanda 1

10 Comentarii

  1. va mai aduceti aminte cand prestituatele si „liderii Europeni” minteau ca FR e o benzinarie travestita in tzara? Ce nu intelegeti voi ca sunteti prea redusi, e ca FR nu mai depinde de mult de indistria de petrol si gaze ca sursa principala de venituri, si reducerea productiei este intentionata. tinand cont ca au cea mai mica datorie externa dintre toate tzarile mari si ca economia s-a schimbat din una de export de resurse in una industriala, de productie si de consum intern, pot sa stea linisitit pe margine si sa lase alti prosti, ca arabii sa vanda la pret de nimic

    • 1- daca russi ar stopa productia de petrol … ar creste CATASTROFAL-mondial pretul petrolului sau ar scadea ?
      2- ce s-ar intampla cu pretul petrolului daca rusii si-ar creste productia ? ar fi un pret MONDIAL ieftin: benefic LUMII ?
      IQ=?

    • Pretul petrolului il stabileste OPEC. Scuteste-ne de prostiile de IQ 66 din capul tau. Lasa bautura de la Ojdula !

  2. Daca se continua cu scaderea productiei de petrol ...pretul barilului va ajunge la sub 10$ ! spune:

    CLAR !
    Deci o sa scada si PRETUL PETROLULUI !Ä
    pe pricipiul explicat la TV-uril romanesti cum ca daca scade oferta … scade si pretul ! (n-asa?) 🙁
    „CEREREA SI OFERTA” ->
    Curand UE va cumpara PETROL pe piata mondiala …la pret de … limonada ! PUP !
    Nu asta-si doreau ? 😀
    IQ~160

    • Russia doar daca creste productia creste si pretul petrolului ! 🥱🤣🤣🤣😎 spune:

      EXACT … atunci cand productia de PETROL va ajunge la aproape ZERO ä
      si pretul BARILULUI va ajunge ZERO
      din cauza LEGII: „CERERII SI OFERTEI”
      (UE stie ce face ca nu schimba legea asta impunand Russiei 40$ barrilul)

  3. Producția de gaze a scăzut în rusica? Nicio problema, incep extracțiile in perimetrul românesc de la marea neagră și totul va funcționa uns.

  4. De ce dați știri pesimiste pentru suveranistii de serviciu,trumpistii de conjunctura,putinistii de duzină?

    • 😎… cum e la „CERERE SI OFERTA” 🥱
      daca scade oferta de PETROL pe GLOB din cauza ne-mai-productiei luii de catre rusi
      nu-i asa ca scade si pretul ?
      (exact 😛 ce voia UE, recent -> 40$/ BARRIL )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.